20.02.2014.

Besplatno parkiranje za posjetitelje Samoborskog fašnika

Vikendima besplatno

Besplatno parkiranje za posjetitelje Samoborskog fašnika

I ove će se godine posjetiteljima 188. Samoborskog fašnika omogućiti besplatno parkiranje, stoji u obavijesti Komunalca d.o.o. Samobor.

Kao i prijašnjih godina, na parkiralištu u Kompareovoj ulici bit će postavljen lunapark, a parkiranje će biti omogućeno na drugim javnim parkiralištima.

U subotu, 22. veljače, i u nedjelju, 23. veljače, te u subotu, 1. ožujka, i u nedjelju, 2. ožujka, neće biti naplate parkiranja na javnim parkiralištima s naplatom na području Grada Samobora.

Parkiranje će se naplaćivati samo na samoborskom sajmištu subotom.

U petak, 21. veljače, i u petak, 28. veljače, kao i posljednjeg dana Samoborskog fašnika, u utorak, 4. ožujka, parkiranje će biti besplatno od 15:00 sati.

M.V.

 
20.02.2014.

Izložba o fašničkoj povijesti u Zagrebu

Prepoznatljiv satirični štih

Izložba o fašničkoj povijesti u Zagrebu

Princ Fašnik i Sudec danas su uživali u malom satu povijesti. U prostorijama Turističke zajednice Zagrebačke županije otvorena je izložba Povijest Samoborskog fašnika od 1827. do danas.

O gotovo dvostoljetnoj fašničkoj povijesti govorila je Lela Roćenović iz Samoborskog muzeja, koja je u nekoliko rečenica sažela bitne trenutke u razvoju Fašnika od pokladne manifestacije, preko Kompareovih inovacija u 19. stoljeću, koje su Samoborskom fašniku dale prepoznatljiv satirični štih, do njegovog pretvaranja u jednu od najvećih turističkih manifestacija kontinentalnog dijela Hrvatske kakva je ona danas.

Poziv svima na fašničko druženje od 21. veljače do 4. ožujka uputile su i direktorice županijske i samoborske turističke zajednice Ružica Rašperić i Zdravka Škugor Ferdebar te samoborska dogradonačelnica Sanja Horvat Iveković. Princ Fašnik i Sudec poručili su pak da su puno naučili o svojim počecima, ali da oni isključivo gledaju u budućnost, gdje ih čeka preuzimanje vlasti i dva vikenda čiste zabave.

Izložba u prostoru TZZŽ u Preradovićevoj 42 u Zagrebu otvorena je do 4. ožujka.

S.S.

 
20.02.2014.

Samoborski fašnik - popunjena mjesta za Srakotrk

Metloboj i Krafling odgođeni

Samoborski fašnik - popunjena mjesta za Srakotrk

Evo jedna dobra fašnička vijest i jedna i pol loša. Prvo dobra: svih 300 mjesta za Srakotrk 188. Samoborskog fašnika je popunjeno! Loša vijest (za one koji se još nisu prijavili): svih 300 mjesta za fašnički Srakotrk je popunjeno. Dakle, prijave su gotove. Vidimo se u subotu, 1. ožujka, u 11 sati na Trgu Matice hrvatske, na startu naše najveselije orijentacijske utrke.

Svi pak koji su se veselili odmjeriti snage na fašničkom klizalištu u Kraflingu (boćanje s demižonima) i Metloboju (hokej s metlama) u subotu, 22. veljače, morat će uzeti marker u ruke i na kalendaru zaokružiti drugi datum. Naime, zbog globalnog zatopljenja, klimatske situacije i abnormalnog vremena, koje ne odgovora ledenoj plohi klizališta, Krafling i Metloboj se prebacuju na subotu, 1. ožujka. Bal pod maskama na klizalištu u bivšoj Vojarni Taborec ide pak po planu, znači od 13 do 15 sati u nedjelju, 23. veljače i 2. ožujka.

I.H.

 
20.02.2014.

Putopisno predavanje Mateja Perkova u Gradskoj knjižnici Samobor

Jedinstvena ekspedicija na Monte Rosu

Putopisno predavanje Mateja Perkova u Gradskoj knjižnici Samobor

Matej Perkov - putopisac, planinar, kažu i gorštak, kolumnist, bloger, strastveni ljubitelj glazbe, posebno panka, predavač na Visokoj poslovnoj školi Libertas, i još ponešto, održao je 19. veljače u Gradskoj knjižnici Samobor putopisno predavanje o svojoj planinarskoj ekspediciji nazvanoj Bella ciao – Monte Rosa 2013.

Nakon što su mu pod nogama ostali svi veći vrhunci u Hrvatskoj i šire, otisnuo se u talijansko-švicarske Alpe na planinski masiv Monte Rosa i popeo na 10 vrhova viših od 4 000 metara. Avanturist u duši, i ovaj je pothvat izveo posve sam, bez suputnika, iznijevši u ruksaku sve potrebno za opstanak u planinama. Uz prekrasne fotografije s ekspedicije, Perkov je opisao i sve zgode i nezgode s putovanja, na koje se, u nedostatku financija, otisnuo dostupnim javnim prijevozom.

Svoje veselje nakon povratka i doživljaje s ove jedinstvene ekspedicije podijelio je ovaj puta i s brojnim posjetiteljima Gradske knjižnice, koji su sa zanimanjem pratili njegovo izlaganje.

M.K.

 

Besplatno parkiranje za posjetitelje Samoborskog fašnika

Izložba o fašničkoj povijesti u Zagrebu

Samoborski fašnik - popunjena mjesta za Srakotrk

Putopisno predavanje Mateja Perkova u Gradskoj knjižnici Samobor

Arhiva 2014

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002