19.06.2014.

Županija raspisala natječaj za financiranje projekta "Poticanje korištenja obnovljivih izvora energije kod fizičkih osoba u Zagrebačkoj županiji"

Po 3.000 kn za 80 korisnika

Županija raspisala natječaj za financiranje projekta

Zagrebačka županija raspisala je javni natječaj za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava za provođenje projekta "Poticanje korištenja obnovljivih izvora energije kod fizičkih osoba u Zagrebačkoj županiji" u 2014. godini. Projekt predviđa sufinanciranje troškova nabave i ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u 80 kućanstava na području Zagrebačke županije, a natječaj je otvoren do 16. srpnja 2014. godine.

Pod sustavima za korištenje obnovljivih izvora energije smatraju se sunčani toplinski pretvarači (kolektori) za pripremu potrošne tople vode i kolektorski sustavi na biomasu za centralno grijanje (kotlovi na drvnu sječku, pelete i pirolitički kotlovi).

Podnositelj prijave može biti isključivo vlasnik ili skupina suvlasnika jednog kućanstva koji imaju prijavljeno prebivalište na području Zagrebačke županije. Troškove opreme i ugradnje sustava sufinancirat će se u iznosu od 50% ukupnih troškova. Od toga, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost snosit će 40% troškova, odnosno najviše 12.000 kuna po korisniku, ukupno 960.000 kuna, a Zagrebačka županija 10%, najviše 3.000 kn po korisniku, ukupno 240.000 kn.

Najveći novčani iznos subvencije koju korisnik može ostvariti je 15.000 kuna. Nepovratna novčana sredstva isplaćivat će se u obliku vrijednosnog kupona.

Iz Zagrebačke županije pozivaju sve zainteresirane da se jave na natječaj najkasnije do 16. srpnja 2014. godine. Informacije, tekst natječaja, upute za prijavitelje i potrebni obrasci nalaze se na službenoj stranici Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr i Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske www.regea.org. Odgovore na dodatna pitanja možete saznati na brojevima telefona 01/6009-476 i 0800 820 821 ili na e-mail uog@zagrebackazupanija.hr i natjecajOIE@regea.org.

Prijave s potrebnom dokumentacijom dostavljaju se isključivo kao preporučena pošiljka s povratnicom u pisanom obliku, u zatvorenoj omotnici na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za gospodarstvo, Vukovarska 72/V, 10000 Zagreb, uz naznaku "Projekt OIE – Ne otvaraj".

M.B.

 
19.06.2014.

Ekosspiritus predstavio Zadruge za etično financiranje i buduće etične banke

Nove bankarske usluge u ugodnom ozračju

Ekosspiritus predstavio Zadruge za etično financiranje i buduće etične banke

Udruga Ekosspiritus organizirala je za svoje članove, prijatelje i sve zainteresirane građane, u utorak, 17. lipnja, na Cerini predstavljanje Zadruge za etično financiranje i buduće etične banke. U organizaciji ovog susreta pridružio se i Turistički klaster po Sutli i Žumberku.

Prisutno je bilo nekoliko obrtnika, voditelja seoskih turizama, ali i predstavnici udruga iz našega grada. Neki članovi Udruge Ekosspiritus pristigli su iz Zagreba, Gline i Karlovca.

Na predstavljanju su iz tima buduće banke sudjelovali Krešimir, Goran i Davorin, koji su predstavili model etične banke, banke u vlasništvu svojih klijenata, koja počiva na načelima transparentnosti, demokracije i solidarnosti, a u svrhu jačanja lokalnih zajednica, razvojno orijentiranih poduzeća i organizacija civilnog društva koji osiguravaju uvjete za kvalitetan život ljudi.

Nazočni su, njih tridesetak, mogli u ugodnom ozračju čuti nove mogućnosti za bankarske usluge koje su zaživjele u mnogim zemljama Europe. Nakon izlaganja i pitanja prisutnih, većina sudionika ostala je u druženju za obiteljskim stolom udruge do kasnih večernjih sati, razmišljajući o međusobnom povezivanju u djelatnostima koje potiču osim zarade i opće dobro koje nam je toliko potrebno u materijalističkom okruženju u kojem se nalazimo.

Nazočni su tako ostvarili prve kontakte s timom buduće banke, a Udruga Ekosspiritus nastavila svoje djelovanje u Zadruzi etičnog financiranja, u koju se uključila 22. travnja na osnivačkoj skupštini u Zagrebu.

Radovan Librić

 

Županija raspisala natječaj za financiranje projekta "Poticanje korištenja obnovljivih izvora energije kod fizičkih osoba u Zagrebačkoj županiji"

Ekosspiritus predstavio Zadruge za etično financiranje i buduće etične banke

Arhiva 2014

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002