07.10.2014.

Predstavnici Grada Samobora posjetili Dječji vrtić Izvor u Bregani

Najvažnije: obnoviti igrališta!

Predstavnici Grada Samobora posjetili Dječji vrtić Izvor u Bregani

Djeca iz Dječjeg vrtića Izvor u Bregani i ravnateljica Martina Trošelj ugostili su 7. listopada, u sklopu obilježavanja Dječjeg tjedna, zamjenicu gradonačelnika Sanju Horvat Iveković i pročelnika za društvene djelatnosti Juru Horvata.

Djeca su ponosno pokazala svoja mala umjetnička djela nastala na različitim radionicama, a susret je prošao uz pjesmu, ples i igru.

Zajedno s odgojiteljicama izrazili su zadovoljstvo novim krovištem, koje je u potpunosti obnovljeno i zamijenjeno ekološki prihvatljivim materijalom.

I mališani su se složili o tome da je najvažnije obnoviti dječja igrališta i popraviti dotrajala igrala, a predstavnici Grada obećali su im kako će o tome voditi računa.

P.A.

 
07.10.2014.

Izložba fotografija i predavanje na temu Ptice Zagrebačke županije

Zašto ptica ribu guta od glave?

Izložba fotografija i predavanje na temu Ptice Zagrebačke županije

Zeleni prsten Zagrebačke županije, u suradnji s Gradskom knjižnicom Samobor, organizirao je izložbu fotografija i predavanje za djecu pod nazivom Ptice Zagrebačke županije.

Zašto se riba guta od glave, čime se hrane galebovi, što nam kljun govori o ptici, koja je razlika između ptica selica i ptica skitalica, tko "krade" domaće životinje, je li to škanjec ili jastreb, kako znamo da je neka ptica grabljivica, kako prepoznati žensku od mužjaka? Ta i druga pitanja pojasnio je djeci prof. Davor Krnjeta na predavanju o pticama Zagrebačke županije, održanom u samoborskoj Gradskoj knjižnici u povodu Europskog dana prebrojavanja ptica.

Učenici OŠ Samobor pokazali su zamjetnu količinu znanja odgovarajući na pitanja o pticama koje žive u našoj blizini, ali i postavljanjem pitanja o istima. Jedno od pitanja je bilo što kad se nađe ptica na podu, što napraviti s njom?

- Skoro uvijek se u blizini nalaze roditelji koji će hraniti tu pticu, tako da bi je bilo najbolje staviti je na najbližu granu. Na taj način će se roditelji i dalje nastaviti brinuti za nju, psi i mačke joj neće moći nauditi i vjerojatno će preživjeti – objasnio je Krnjeta.

Naučili su i da je najmanja ptica u hrvatskoj palčić, velika svega 8 cm, da orao štekavac ima raspon krila od 2,5 metara, da većina ptica grabljivica ima "lepezu" na krilima.

Naučili su isto tako da je ptice najbolje hraniti suncokretovim sjemenkama, ali onaj tko ih počne hraniti treba ih hraniti cijelu zimu, kako ne bi uginule.

Europski dan promatranja ptica obilježava se prvog vikenda u listopadu. U to vrijeme sve vrste ptica selica još nisu odletjele na jug, a sa sjevera Europe već stižu neke zimovalice, pa je to prilika da se primijeti više vrsta ptica nego što je to uobičajeno.

Obilježavanjem Europskog dana promatranja ptica, skreće se pažnja na ptice selice koje su najugroženije, jer se susreću s opasnostima cijelom dužinom svojih selidbenih putova. Njihova brojnost je proteklih tridesetak godina u značajnom padu. Pticama selicama za preživljavanje neophodna su sigurna mjesta za zaustavljanje, odmor i prehranu tijekom seobe, kao i pogodna zimovališna staništa.

M.G.

 
07.10.2014.

U povodu Svjetskog dana učitelja uručena priznanja samoborskim i svetonedeljskim prosvjetarima

Dobar učitelj zlata vrijedi

U povodu Svjetskog dana učitelja uručena priznanja samoborskim i svetonedeljskim prosvjetarima

Važnost obrazovanja u životu svakoga od nas ne treba posebno naglašavati. Svi mi učimo, na ovaj ili onaj način, dok smo živi. Ipak, s posebnom se zahvalnošću i nostalgijom, najčešće u zrelom životnom razdoblju, prisjećamo svojih odgajatelja, učitelja i profesora koji su itekako sudjelovali u našem formiranju u obrazovane, dobro odgojene i socijalno zdrave osobe, spremne ući u komplicirani svijet odraslih.

Svjetski dan učitelja, koji se obilježava 5. studenoga, bila je prigoda da se i našim prosvjetarima uruče zaslužena priznanja.

U Osnovnoj školi Samobor u ponedjeljak, 6. listopada, zamjenik predsjednice Hrvatskog učiteljskog društva Samobora i Svete Nedelje prof. Franjo Mihalina, u nazočnosti predstavnika gradova Samobora i Svete Nedelje, Marijana Kižlina i Ivice Pavlića, s predstavnicom Ureda državne uprave Zagrebačke županije Majom Rađenović Fijan i članicom Upravnog odbora HUD-a Nadicom Milić, dodijelio je priznanja i čestitao samoborskim odgajateljima, učiteljima i profesorima koji su postigli iznimne rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima, novim umirovljenicima i svojim kolegama koji su promovirani u mentore ili savjetnike.

Dodjela priznanja ove se godine, nažalost, odvijala u sjeni prerano preminule prof. Marijane Tkalčić Rakić, dugogodišnje djelatnice ove škole, od koje se prigodnim riječima na početku svečanosti oprostila Vanda Vandekar Bartulica.

Sudeći prema broju dodijeljenih priznanja (45 nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima, 8 novih mentora i savjetnika, uz 13 umirovljenih učitelja i profesora), samoborske i svetonedeljske škole imaju se itekako čime pohvaliti i ponositi, jer njihovi učenici redovito postižu odlične rezultate ne samo na državnoj, nego i na međunarodnoj razini. Sve navedeno govori o dobrom radu naših škola i o brizi dva grada da tešku situaciju u školstvu što manje osjete i djeca i njihovi učitelji, jer su prepoznali da je danas, u vrijeme društvenih previranja i globalne informatizacije, iznimno važno, a često i privilegija, imati dobrog učitelja.

M.K.

 
07.10.2014.

Novi stroj u Komunalcu

Grejder za efikasnije čišćenje snijega

Novi stroj u Komunalcu

25. rujna u samoborskom Komunalcu obavljena je primopredaja novog radnog stroja – grejdera.

Novi stroj su od Maria Luburića, predstavnika tvrtke Lager Bašić d.o.o., preuzeli zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Željko Stanec, direktor trgovačkog društva Komunalac d.o.o. Samobor Ivica Karoglan sa suradnicima i pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Zvonko Župančić.

Novi grejder koristit će se za izvođenje radova na održavanju cesta na području Grada Samobora i u zimskoj službi. Riječ je o radnom stroju marke TEREX TG 140 s ralicom za zimsku službu koji je, nakon provedenog postupka javnog nadmetanja, nabavljen putem financijskog leasinga, a cjelokupna vrijednost nabave iznosi 2.476.659,13 kuna s PDV-om, kamatom i ostalim troškovima leasinga. Trajanje leasinga je 7 godina, a mjesečna rata iznosi 24.320 kuna.

Novi grejder nabavljen je sukladno Planu nabave trgovačkog društva Komunalac d.o.o. Samobor, usvojenom od strane Nadzornog odbora i Skupštine društva.

A.B.

 

Predstavnici Grada Samobora posjetili Dječji vrtić Izvor u Bregani

Izložba fotografija i predavanje na temu Ptice Zagrebačke županije

U povodu Svjetskog dana učitelja uručena priznanja samoborskim i svetonedeljskim prosvjetarima

Novi stroj u Komunalcu

Arhiva 2014

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002