27.09.2014.

Nastavak edukacije naših nastavnika i stručnih službi

Coaching kroz i za učiteljske kompetencije

Nastavak edukacije naših nastavnika i stručnih službi

U subotu, 27. rujna, u OŠ Milana Langa održan je još jedan u nizu seminara projekta "Kolegijalno podupiranje među učiteljima po načelima coachinga, s ciljem stvaranja poticajnog okruženja za učenike – PEERTNER", koji se financira uz podršku sredstava Europske komisije, kroz Program za cjeloživotno učenje Comenius Regio partnerstva.

Predavanje i radionice vodile su dr. Zora Rutar Ilc iz Zavoda za školstvo Republike Slovenije i mag. Blanka Tacer iz Skupine Primera.

Uz obnavljanje postojećih znanja kroz radionice, današnja tema bile su učiteljske kompetencije.

I ovaj je seminar realiziran kroz predavanja i radionice na kojima su se uvježbavala stečena znanja i vještine.

Cijeli je projekt realiziran s ciljem produbljivanja međusobnih odnosa svih članova odgojno–obrazovnog procesa.

I.H.

 
27.09.2014.

Sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Trebež odlazi u prošlost

Sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Nakon što su predstavnice Fonda za zaštitu okoliša, Andreja Neral Lamza i Slavica Lulić, gradskim vijećnicima prezentirale način provedbe ugovora o dodjeli nepovratnih sredstava za sanaciju Trebeža, Vijeće je na svojoj jučerašnjoj sjednici ovlastilo gradonačelnika Krešu Beljaka da s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpiše dva ugovora vezana uz Trebež. To su Ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava Gradu Samoboru za dio investicije od 81 milijun kuna te Ugovor o sufinanciranju Projekta sanacije odlagališta neopasnog otpada Trebež za dio investicije od 15 milijuna kuna. Riječ je o projektu koji je preko resornog ministarstva prijavljen na sredstva kohezijskog fonda Europske Unije. Nakon administrativne provjere te nekoliko nadopuna i ažuriranja projektne dokumentacije, projekt vrijedan 96 milijuna kuna je odobren i Trebež bi za koju godinu mogao postati priča iz prošlosti.

Zbog svega toga gradski je proračun pretrpio tzv. tehnički rebalans pa je uvećan za 9,4 milijuna kuna, odnosno za dio novca namijenjenog za ovaj projekt u ovoj godini. Tako sada proračun "teži" 203,7 milijuna kuna. Ovaj drugi ovogodišnji rebalans iskorišten je i da bi se što prije pomoglo nedavno poplavljenima, za koje je izdvojeno 500 tisuća kuna preraspodjelom dijela stavke jamstvene pričuve Komunalcu i predviđenih sredstava za povlačenje sredstava iz EU fondova.

Ovaj puta su izglasane odluke o stipendiranju učenika, studenata i mladih glazbenika Grada Samobora, koje su prošli puta poslane na doradu zbog neprovedivosti odredbe, jer je obvezivala stipendiste na prihvaćanje ponude za zaposlenje kod poslodavaca na području Grada Samobora, što je sada izbačeno.

Vijećnici su imenovali gradsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda. Čine ga predsjednik povjerenstva Hrvoje Frankić te članovi Mario Anušić, Krunoslav Znika, Josip Berčić, Ivan Horvat, Štefica Lustek, Igor Jaić Krasnik, Ivica Karoglan i Krešimir Žužić.

Aktualni sat ove sjednice Gradskog vijeća trajao je 20-ak minuta i u njemu se za riječ javilo petero gradskih vijećnika. Izdvojit ćemo pitanje vijećnice Linde Rossini Gajšak, koja je sve u vijećnici podsjetila na peticiju zabrinutih roditelja učenika Osnovne škole Samobor zbog nastave tjelesne i zdravstvene kulture u opasnoj i dotrajaloj sportskoj dvorani. - Ukoliko ćemo čekati EU fondove, kako ste nam vi predlagali, nećemo puno napraviti – odgovorio je vijećnici gradonačelnik Krešo Beljak, napomenuvši da će ponovno zamoliti vršiteljicu dužnosti ravnatelja, jer za drugo nema ingerencije, da zatvori dvoranu kako bi se nadležnima ukazalo na neodrživost ovakve situacije i potrebu hitnog rušenja postojeće i početka gradnje nove dvorane.

S.S.

 
27.09.2014.

Počeli radovi u nizu mjesnih odbora

Nove pješačke staze i asfalt

Počeli radovi u nizu mjesnih odbora

Započeli su radovi na izgradnji pješačke staze u Mjesnom odboru Vrbovec Samoborski, uz društveni dom. Radove na izgradnji staze u ukupnoj duljini od 400 metara izvodi tvrtka Hvar d.o.o.

Započeli su radovi i u Mjesnom odboru Otok Samoborski, gdje je u tijeku priprema za asfaltiranje Voćarske i dijela Okićke ulice te u naselju Mali Lipovec, gdje se priprema teren za asfaltiranje Ulice Melinišće.

P.A.

 
27.09.2014.

Tribina Gradske organizacije OraH-a o poljoprivrednoj politici i korištenju EU fondova za ruralni razvoj

Hrvatska – zemlja zdrave i kvalitetne hrane

Tribina Gradske organizacije OraH-a o poljoprivrednoj politici i korištenju EU fondova za ruralni razvoj

Samoborska podružnica OraH-a je u petak, 26. rujna, u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta održala tribinu na kojoj je predstavljen njihov prijedlog i viđenje poljoprivredne politike te mogućnost korištenja EU fondova za ruralni razvoj.

Dobar odaziv članova i simpatizera OraH-a na ovu tribinu rezultat je brzorastuće popularnosti ove mlade stranke, koja svojim čvrstim i jasnim stavovima i programom, ponajprije onih njezine predsjednice Mirele Holy, zagovara održivi razvoj Hrvatske u svim segmentima.

Kako je rečeno na tribini, za OraH je poljoprivreda sektor od najveće važnosti, jer Hrvatska ima odlične uvjete da se brendira i pozicionira na europskoj karti kao zemlja zdrave i kvalitetne hrane, pogotovo kroz turizam.

O povlačenju sredstava iz europskih fondova namijenjenih upravo malim poljoprivrednim gospodarstvima, ali i općenito za ruralni razvoj, govorio je, uz goste na tribini, Kristijan Mavrek, voditelj podforuma za EU fondove i povjerenik OraH-a za Čakovec, koji je predstavio i odlične rezultate u svojoj županiji, gdje je do sada europskim novcem uspješno realizirano više od 70 projekata u poljoprivredi.

M.K.

 

Nastavak edukacije naših nastavnika i stručnih službi

Sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Počeli radovi u nizu mjesnih odbora

Tribina Gradske organizacije OraH-a o poljoprivrednoj politici i korištenju EU fondova za ruralni razvoj

Arhiva 2014

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002