27.01.2014.

U očekivanju novog snijega - čisti se, čisti, ali ne baš svima i svugdje

Zimsko čudo u Čudomerščaku

U očekivanju novog snijega - čisti se, čisti, ali ne baš svima i svugdje

Ništa meni ne bi bilo čudno da se to dogodilo prvi put. Dogodilo se to i prošle zime. I one prije. I, koliko ja pamtim, i svih 25 godina ranije. Ne bi se inače ova ulica zvala Čudomerščak. Nemam pojma što je tu bilo čudno u prošlim stoljećima, ali ono što mene muči posljednijih dvadesetak godina je snijeg. Točnije, čišćenje snjega.

Ulica Čudomerščak je ona kojom svi planinari kreću prema Palačniku iz smjera Rudarske drage. Na njenom kraju žive dvije familije. Osam duša. Bila je prijavljena na toj adresi i susjeda Slavica, ali se premjestila u Rudarsku dragu. Njena kuća je na samom raskršću pa je odabrala da stanuje u Rudarskoj dragi umjesto u čudnoj ulici. I bila je u pravu. Naime, čudo je da svake godine, nakon što je od snijega očišćen cijeli Samobor i sve naše susjedne ulice koje su još uže i strmije (Gračac, Suhodol), a naša ulica nikada. Pa onda prođe dan, dva, tri, nije to strašno, imamo lopate, metle i ne damo se mi. Ali, nije u redu. Kada smo kupovali kuću na ovoj adresi, u poreznoj su nas uvjeravali da ovo "čudo" spada u sam centar grada, građevinska prva zona i da je upravo zbog toga porez tako veliki. Nema svatko privilegiju živjeti "u centru" grada.

Ove godine ponovno hodočastim u zimsku službu. Vidim sve nova lica. Oni stari su me bar znali i zabavljali se na moj račun: "Aha, opet sused z brega...". Ovi se pak čudom čude: "Gračac čist, Čudomerščak ne?. Čudno. Jeste li sigurni gospodine"?

Ma, ne bunim se ja često. Znam da ljudima nije lako cijelu noć čistiti snijeg, nije to lak posao i sve mi je jasno, ali malo mi je čudno. Pa zar za svaki snijeg moram ići, zvati, pitati... Ma nije mi ni to teško - pa Županijske ceste Zagrebačke županije imaju istu adresu. Čudomerščak broj jedan sjedište je zimske službe.

Zaboravio sam reći da ja stanujem na broju tri. U metrima od broja jedan do broja tri nema više od pedeset. Zanima me jedino kako to da svim tim ljudima koji prolaze svaki dan do svog radnog mjesta (čišćenje snijega im je posao) i vide zameteni ostatak ulice, ništa nije čudno. I svi kamioni koji ovdje dolaze po pijesak i sol imaju dignutu ralicu, jer oni čiste neke druge dionice. Ovu dolazi čistiti netko drugi. A taj pak zaboravi što mu je činiti. Ili je kamion u kvaru, ili nema nafte, ili je ulica preuska, ili kamioni preveliki, ili...

Čudni su putevi Gospodnji, naročito kad padne snijeg na Čudomerščaku.

Romeo Ibrišević

 
27.01.2014.

Sveta Gera okovana snijegom ugostila prve ovogodišnje hodočasnike

Stigli pješice, na skijama i u automobilima

Sveta Gera okovana snijegom ugostila prve ovogodišnje hodočasnike

U nedjelju, 26. siječnja, održano je 21. zimsko hodočašće na Svetu Geru. Kao i svake godine, tradicionalno je misa zadnju nedjelju u siječnju točno u dvanaest sati. Svetu misu predvodio je mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački, uz pomoć čuvara svetišta, stojdraškog župnika i žumberačkog vikara Mile Vranešića. U vršenju službe božje sudjelovali su još i kaljski župnik mons. Juraj Jerneić te župnici Josip Gojan iz Slavetića i Perica Martinović iz Nove Gradiške.

Iz Sošica je na pohod krenulo petstotinjak planinara i hodočasnika. Najviše ih je došlo pješice, nekolicina na skijama, dvadesetak automobilima, a nekoliko najupornijih se dovezlo biciklima iz pravca Slovenije. Zimska služba je dobro odradila svoj posao dan prije, u subotu, tako da je cesta očišćena od snijega skroz od Sošica preko Svete Gere do Sekulića. Za sigurnost planinara brinuli su se HGSS, policija i čuvari prirode iz Parka prirode Žumberak - Samoborsko gorje.

Planinari su se pri dolasku na Geru mogli okrijepiti kod Drage Fijala iz Sošica i na štandovima OPG-a Stanišić čajem, kuhanim vinom i likerima, te kod OPG-a Balić s pčelarskim proizvodima. U prohladnom snježnom i poluoblačnom zimskom danu planinarima su dobrodošle zapaljene tri vatre, tako da su se mogli pored njih presvući, ogrijati i ispeći kobasice i slaninu. Većina hodočasnika je otišla u ranim popodnevnim satima, jer su bili vremenski vezani za odlazak autobusom iz Sošica, a nekolicina planinara je produžila boravak do šesnaest sati, sve dok nije jače zahladilo.

S.S.

 

U očekivanju novog snijega - čisti se, čisti, ali ne baš svima i svugdje

Sveta Gera okovana snijegom ugostila prve ovogodišnje hodočasnike

Arhiva 2014

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002