23.01.2014.

U Grdanjcima predstavljen Žumberački krijes 2014.

Štivo koje se čita cijele godine

U Grdanjcima predstavljen Žumberački krijes 2014.

Premalo je bilo mjesta za sve znatiželjnike koji su 23. siječnja pohodili Izletište Vilinske jame u Grdanjcima da bi, svatko na svoj način, sudjelovali na promociji godišnjaka Žumberačkog krijesa 2014. Taj svojevrsni žumberački kalendar izlazi 38 godina i poveznica je iseljenog i domicilnog Žumberka.

Na početku je sve oduševila pjesma Žumber Vande Bartulice, koju su izveli njezini učenici, mladi recitatori Niko Miksić i Martin Rogan. Sve okupljene pozdravio je domaćin, glavni i odgovorni urednik izdanja, prečasni Mile Vranešić.

O žumberačkom izdavaštvu kroz povijest govorio je Danijel Vranešić. On smatra da se taj razvoj može pratiti kroz 6 razdoblja, od 16. stoljeća do danas, a najplodnije i nama najzanimljivije prva je polovica 20. stoljeća, kada se pojavljuje najviše publicističkih izdanja. Sve te tiskovine odigrale su ulogu i u razvoju Žumberka - rekao je Danijel Vranešić, ali su pojave više srodnih izdanja, poput Žumberačkih novina i Glasa Žumberka, primjerice, ostavile trag i na podjele među Žumberčanima.

Novi Žumberački krijes najprije donosi priču o papi Franji, koji se već za kratkog pontifikata upečatljivo unio u život kršćana-katolika. Govoreći o drugim temama Žumberačkog krijesa, svećenik Nikola Samodol, župnik u Nedelišću, izdvojio je prikaz 12 kršćanskih blagdana i dio izdanja koji govori o značaju Milanskog edikta. Najčitanje štivo, a Krijes se čita tijekom cijele godine, dio je posvećen životu i radu žumberačkih župa.

Predstavljanju Žumberačkog krijesa 2014. nazočili su i predstavnici lokalne samouprave, zamjenica samoborskog gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, mačelnik Žumberka Zdenko Šiljak i gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinić. Uz njih, na ovom su skupu govorili i predstavnici više žumberačkih udruga.

Prije završnog druženja Mile Vranešić je poručio da Žumberak 21. stoljeća svima nudi obnovljenu vjeru i ekologiju.

K.K.

 
23.01.2014.

Zagrebačka županija raspisala natječaj za sufinanciranje zdravstvenih i socijalno-humanitarnih udruga

2.050.000 kuna za udruge

Zagrebačka županija raspisala natječaj za sufinanciranje zdravstvenih i socijalno-humanitarnih udruga

Zagrebačka županija raspisala je natječaj vrijedan 2.050.000 kuna za financijske potpore programima i projektima organizacija civilnog društva i drugih pravnih osoba u području zdravstvene, socijalne i humanitarne djelatnosti za 2014. godinu. Natječaj je otvoren do 21. veljače 2014. godine.

Na natječaj se mogu javiti organizacije civilnog društva i druge pravne osobe registrirane na području Republike Hrvatske koje svoje programe i projekte provode na području Zagrebačke županije, te aktivno i kontinuirano djeluju najmanje jednu godinu u području za koje prijavljuju program ili projekt, promiču vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske, a primarna im je djelatnost iz područja zdravstva, socijalne skrbi te humanitarne djelatnosti. Program ili projekt koji provodi organizacija civilnog društva mora obuhvaćati osobe s prebivalištem na području Zagrebačke županije, od osobitog je interesa za opće dobro u Zagrebačkoj županiji te treba biti usmjeren na stvarne potrebe krajnjih korisnika. Ujedno, organizacija civilnog društva treba imati ljudske i materijalne resurse potrebne za provedbu prijavljenog programa/projekta, kao i transparentno financijsko poslovanje te dokaz da je pravovremeno i u potpunosti ispunila sve preuzete obveze na temelju prijašnjih dodjela financijskih potpora ili sufinanciranja programa/projekata iz proračuna Zagrebačke županije.

Tekst natječaja i obrasci na kojima se prijavljuju programi i projekti nalaze se na web stranici Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr. Ujedno, obrasci za prijavu na natječaj mogu se podići u Upravnom odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Zagrebačke županije svakim radnim danom od 9,00 do 13,00 sati na adresi Ivana Lučića 2a/VI kat, soba 8.

Iz Zagrebačke županije pozivaju organizacije civilnog društva da se jave na navedeni natječaj te da popunjene obrasce i svu potrebnu dokumentaciju dostave najkasnije do 21. veljače 2014. godine na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb, Ulica grada Vukovara 72, 10000 Zagreb, s naznakom "Prijava programa – zdravstvena i socijalno-humanitarna djelatnost – NE OTVARAJ".

M.B.

 

U Grdanjcima predstavljen Žumberački krijes 2014.

Zagrebačka županija raspisala natječaj za sufinanciranje zdravstvenih i socijalno-humanitarnih udruga

Arhiva 2014

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002