22.02.2014.

Godišnja skupština HPD-a Japetić

Sve aktivniji i sve brojniji

Godišnja skupština HPD-a Japetić

HPD Japetić je u četvrtak, 20. veljače, održao svoju redovnu godišnju skupštinu koja je ove godine bila i izborna. Nakon pozdravne riječi predsjednika društva Antuna Pavlina, podnijeta su izvješća o radu za prošlu godinu, s osvrtom na proteklo mandatno razdoblje. Naglašeno je kako su društvene aktivnosti posebno bile brojne lani, jer se proslavljala 90. obljetnica utemeljenja Japetića. Finale obljetničke godine bilo je izdavanje društvene monografije u kolovozu pod nazivom HPD Japetić 1923. - 2003. Ono što veseli jest činjenica da društvo postaje brojnije, naročito zbog planinarskih i alpinističkih škola koje unazad nekoliko godina društvo organizira pa time privlači mlade planinare željne novih i drugačijih saznanja o planinarstvu i alpinizmu. Povećanju članstva pridonijele su također i mrežne stranice društva na kojima se mogu vidjeti sve aktivnosti društva u najširem smislu.

Dosta se radilo na popularizaciji planinarenja među školskom populacijom i to nizom predavanja i aktivnog sudjelovanja školaraca u društvenim akcijama. HPD Japetić nastoji iz godine u godinu učiniti neki novi iskorak pa je tako i osmišljen program društva. Prošle godine je u okviru Japetićevog pohoda organizirana utrka brdskoga trčanja pod nazivom Šojka trek, koja je privukla 60-ak zaljubljenika ove discipline. Društvo planira i ove godine održati planinarsku i alpinističku školu, a informacije se mogu naći na mrežnim stranicama društva www.hpd-japetic.hr.

Kako se radilo o izbornoj skupštini, treba reći da je došlo do manjih promjena unutar Upravnog odbora, dok vodstvo društva ostaje isto i u sljedećem mandatnom razdoblju.

U radu skupštine sudjelovali su i gosti društva, prvenstveno predstavnici planinarskih društava iz Samobora i HPD-a Željezničar iz Zagreba te PD Brežice iz Brežica. Rad skupštine pozdravili su i predstavnici Grada Samobora, točnije Marijan Kižlin ispred Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

Na kraju događanja održano je predavanje o usponu na Mt. Blanc koje su prošloga kolovoza uspješno pohodili "japetićanci" Mirjana Klarić, Božo Nikl, Josip Ranogajec i Igor Kuzmanić.

A.P.

 
22.02.2014.

Krešo Beljak pri kraju turneje po SAD-u

Predstavio Hrvatsku u Los Angelesu

Krešo Beljak pri kraju turneje po SAD-u

Kao jedini hrvatski sudionik International leadership programa, u organizaciji američkog State Departmenta, potpredsjednik HSS–a i samoborski gradonačelnik Krešo Beljak predstavio je našu zemlju u gradskoj vijećnici Los Angelesa.

Tom je prilikom upoznao američke kolege i ostale sudionike ovog programa s političkom situacijom u regiji, a govorio je i o međunarodnoj suradnji Republike Hrvatske s ostalim zemljama te o odnosima koji su nastali ulaskom u Europsku Uniju.

Osim Los Angelesa, sudionici programa posjetili su i Cleveland, Salt Lake City i Dallas, gdje su se upoznali s američkim sustavom upravljanja te sudjelovali na predavanjima i radionicama na kojima su razgovarali o političkoj odgovornosti, aktivnom participiranju, etičkom i transparentnom vodstvu i sličnim temama.

S.S.

 

Godišnja skupština HPD-a Japetić

Krešo Beljak pri kraju turneje po SAD-u

Arhiva 2014

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002