19.09.2014.

Zavšeni radovi na početku Langove ulice

Sve po starom, ali ipak ljepše i sigurnije

Zavšeni radovi na početku Langove ulice

Završeni su radovi na proširenju nogostupa na početku Langove ulice, čime je povećana sigurnost pješaka.

Kako bi se nogostup mogao proširiti ukinuta su parkirna mjesta i uklonjene arhitektonske barijere, a regulacija prometa na ovom dijelu Langove ulice ostala je nepromijenjena.

Radove je izvela tvrtka V.M. Gradnja iz Bregane.

P.A.

 
19.09.2014.

Izgrađena autobusna ugibališta na Mirnovečkoj cesti

Lakše i sigurnije do institucija

Izgrađena autobusna ugibališta na Mirnovečkoj cesti

Kako bi se građanima olakšao pristup institucijama i ustanovama te sportskim terenima na prostoru bivše vojarne, izgrađena su nova autobusna ugibališta i proširen nogostup na Mirnovečkoj cesti.

U sklopu izgradnje autobusnog ugibališta iscrtana je horizontalna i postavljena vertikalna prometna signalizacija, a kako bi se omogućila veća razina sigurnosti izgradit će se i uspornik prometa.

Prije zimskog perioda na novim će se ugibalištima postaviti i autobusne nadstrešnice. Radove je izvela tvrtka Hvar d.o.o.

P.A.

 
19.09.2014.

Župan proglasio elementarnu nepogodu

Još jednom: prijavite štetu!

Župan proglasio elementarnu nepogodu

Zbog obilnih kiša i nevremena župan Zagrebačke županije proglasio je 19. rujna elementarnu nepogodu zbog poplave i klizišta zemljišta za područje Grada Samobora.

Grad Samobor dužan je najkasnije u roku od 8 dana dostaviti Županijskom povjerenstvu izvješće s procjenom ukupne štete koje će zbrojene podatke dostaviti Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.

Gradska uprava poziva građane kojima je nepogoda nanijela materijalu štetu da istu prijave putem obrasca najkasnije do 25. rujna, u sobu 101 i 102 gradske uprave Grada Samobora, Trg kralja Tomislava 5, Samobor.

Po zaprimanju ispunjenog obrasca gradsko povjerenstvo izaći će na teren te izvršiti procjenu štete.

P.A.

 
19.09.2014.

Obilježena 23. godišnjica mobilizacije 151. samoborske brigade

Važan dio hrvatske povijesti

Obilježena 23. godišnjica mobilizacije 151. samoborske brigade

U organizaciji Udruge branitelja 151. samoborske brigade, u četvrtak, 18. rujna, u Parku domovinske zahvalnosti okupili su se predstavnici gradova Samobora i Svete Nedelje, branitelji, roditelji, učenici osnovnih škola i izaslanstva policije, vatrogasaca, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, kako bi odali počast i zapalili svijeće u sjećanje na dane mobilizacije naše brigade i podsjetili na njen doprinos u povijesti stvaranja neovisne države.

Nakon himne u izvedbi Vokalnog ansambla Angeluš, minutom šutnje odana je počast poginulim braniteljima, čija imena je pročitao Marijan Telišman.

Zašto je važno uvijek iznova prisjetiti se imena poginulih branitelja i svih onih koji su se u samoborskoj brigadi, ali i u drugim postrojbama, borili za slobodu Hrvatske, prisutne je podsjetio brigadir Josip Mahović Pini.

Završnu molitvu, uz prigodne riječi zahvale, izgovorio je novi samoborski kapelan Josip Čulig.

M.K.

 
19.09.2014.

Na Otruševcu otvoren novi proizvodni pogon IGO-MAT-a

Ak nejde drukčije, onda pošteno!

Otruševec, poslije dugo vremena okupan suncem, ugostio je 18. rujna brojne uzvanike i uglednike, a svi su došli s jednim ciljem: obilježiti i sudjelovati u otvaranju novog pogona IGO-MAT-a.

Ponosni vlasnik Zdravko Runtas, zajedno s obitelji, suprugom Ružicom i sinovima Igorom i Matijom (po čijim je početnim slovima imena firma i nazvana), već je sat vremena prije zakazanog događanja primao brojne goste, među kojima su bili i pomoćnica ministra poljoprivrede Mirjana Mataušić Pišl, župan Stjepan Kožić, samoborski gradonačelnik Krešo Beljak i brojni drugi prijatelji, rođaci, susjedi, poslovni partneri i članovi brojnih udruga.

Veliki šator bio je premalen za sve pristigle uzvanike, a pokraj njega već se vrtjelo desetak odojaka i janjaca, jer, ipak je to bila fešta u čast otvaranja prave mesarije, a ne nekakvog pogona za šarafe ili dućana za ženske gaće i toalet papir. Program u šatoru odvijao se vođen ugodnim glasom Drage Celizića, a u pauzama između govornika svirao je gudački trio Gracije.

Prvi se gostima obratio domaćin Zdravko Runtas, vidljivo pod dojmom značaja događanja, ali i prilično hladnokrvan – ipak je najgore prošlo. Objekti su izgrađeni, firma uspješno posluje, perspektiva je vidljiva i "iz aviona". Ipak, nije propustio zahvaliti svima koji su njemu i familiji pomogli u ostvarenju, po nekima, za ovo vrijeme "suludih planova". Posebno je istaknuo Regionalnu razvojnu agenciju Zagrebačke županije i Grad Samobor, koji su "uvijek i s velim entuzijazmom stajali iza planova IGO-MAT-a", a to se posebno odnosi na potporu županijskoj robnoj marki Samoborskoj salami i njenom pozicioniranju na tržištu. Grad Samobor se pokazao i izuzetno ažuran kod ishođenja građevinske dozvole – bila je gotova za tri tjedna, što je primjer na koji bi se trebale ugledati i druge sredine.

Za kraj je Zdravko Runtas izrekao i recept uspjeha: "Šparaj i budi točan!", jer, kako je naglasio, "živine u 7 i 5 vjutro moraju bit podvorene i ne trebaju znat gdi sam ja snočka bil".

Njegov sin Igor podrobnije je govorio o razvoju IGO-MAT-a, istaknuvši na početku da se dan otvaranja novog objekta poklopio s otvaranjem prve mesnice tog poduzeća u zagrebačkim Dugavama. Sada je broj mesnica narastao na 8, s 45 zaposlenih.

Podsjetio je i na "papirologiju" koja je pratila izgradnju novog objekta. Cijeli je elaborat sadržavao 1500 stranica, teških oko 23 kilograma. Ukupna je, pak, "težina" investicije na kraju iznosila oko 20 milijuna kuna, od čega kredit IPARD-a iznosi 13 milijuna kuna. Prema investicijskoj studiji, IGO-MAT se obvezao da će po završetku projekta zaposliti novih pet do deset radnika i povećati promet za 20 do 30%, a Runtasi su, već u tijeku investicije, zaposlili novih 23 ljudi, a promet povećali za okruglih 100%.

Gradonačelnik Krešo Beljak istaknuo je da je i sam ponosan na uspjeh IGO-MAT-a i obitelji Runtas te da je sretan što je bio na čelu grada kada se ta investicija ostvarila. – Obitelj Runtas je primjer da se i u ovim vremenima može uspjeti, ak nikak drukčije, onda pošteno! – dodao je na kraju.

Župan Stjepan Kožić također je istaknuo primjer IGO-MAT-a kao uspješne firme u tegobnim vremenima, a pomoćnica ministra poljoprivrede Mirjana Mataušić Pišl naglasila je da su finalni proizvodi IGO-MAT-a jedni od onih koji su u cijelosti temeljeni na hrvatskim sirovinama, što je jedini ispravan put u razvijanju domaće proizvodnje.

Nakon govora uglednika uslijedilo je simbolično rezanje vrpce pred novim pogonom, a škare su u svoje ruke uzeli svi prije navedeni uglednici, predvođeni domaćinom Zdravkom Runtasom.

A veselje se, kao što je i red, nastavilo do kasno navečer.

Otruševec je taj dan postao dio lijepe domaće priče.

Robert Škiljan

 

Zavšeni radovi na početku Langove ulice

Izgrađena autobusna ugibališta na Mirnovečkoj cesti

Župan proglasio elementarnu nepogodu

Obilježena 23. godišnjica mobilizacije 151. samoborske brigade

Na Otruševcu otvoren novi proizvodni pogon IGO-MAT-a

Arhiva 2014

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002