22.09.2014.

Produljen rok prijave za Vinsku kraljicu Zagrebačke županije 2015.

Poznavateljice sljubljivanja, javite se do 26. rujna

Produljen rok prijave za Vinsku kraljicu Zagrebačke županije 2015.

Vinska kraljica može postati djevojka između 18 i 28 godina, koja je državljanka Republike Hrvatske s prebivalištem na području Zagrebačke županije. Njezina dužnost tijekom sljedeće godine bit će promoviranje županijskih vina, vinogradarstva i vinorodne regije Zagrebačke županije.

Posebno imenovani stručni sud će, na temelju Pravilnika o izboru Vinske kraljice i provedenog natječaja, izabrati Vinsku kraljicu Zagrebačke županije za 2015. godinu. Stručni sud ocjenjivat će poznavanje vina i jela Zagrebačke županije te njihovo sljubljivanje, poznavanje vinogradarsko-vinarske tradicije i običaja, opću kulturu, javni nastup, itd.

Izbor za Vinsku kraljicu Zagrebačke županije provodi se već trinaestu godinu zaredom, a dosada su izabrane Nataša Puhelek, Žana Šterc i Ivana Puhelek iz Svetog Ivana Zeline, Irena Majcenović, Ivana Jambrović, Gabrijela Vrbetić i Iva Braje iz Jastrebarskog, Ivana Rendulić iz Zagreba, Sandra Jerković iz Ivanić-Grada, Kristina Vugrin iz Samobora, Jelena Rožić iz Vrbovca te Helena Čegec iz Sv. Ivana Zeline - koja je i aktualna Vinska kraljica za 2014. godinu.

Inače, Zagrebačka županija je prva županija u Hrvatskoj koja je započela s projektom "Vinska kraljica" još 2002. godine. Krunidba Vinske kraljice tradicionalno se održava na prigodnoj svečanosti druge subote u studenom.

Iz Zagrebačke županije pozivaju sve zainteresirane djevojke da se jave na natječaj najkasnije do petka, 26. rujna 2014. godine. Tekst natječaja nalazi se na web stranicama Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr, a prijave se podnose na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo – za Izbor Vinske kraljice, Ulica grada Vukovara 72/V, 10000 Zagreb, fax-om na broj: 01/6009-474 ili e-mailom na g.matasin@zagrebacka-zupanija.hr

M.B.

 
22.09.2014.

Udruga invalida obilježila 22. rujna - Dan mobilnosti i Nacionalni dan nenasilja nad ženama

Uporna kiša onemogućila obilazak terena

Udruga invalida obilježila 22. rujna - Dan mobilnosti i Nacionalni dan nenasilja nad ženama

Unatoč dobroj pripremi, Udruga invalida Grada Samobora i Svete Nedelje morala je zbog kiše, koja je u ponedjeljak, 22. rujna, neumoljivo padala veći dio dana, odgoditi najavljeni obilazak parkirališnih mjesta i nepristupačnih mjesta za osobe s invaliditetom i osobe smanjene pokretljivosti na području Grada Samobora, organiziran kako bi se obilježio Dan mobilnosti.

Umjesto toga održana je kratka rasprava o problematici parkiranja, odnosno zloupotrebe znakova pristupačnosti te nemogućnosti rada i obilaska "pauka" na parkiralištima trgovačkih centara.

Uz nadu da će ih vrijeme uskoro poslužiti, čelnici udruge zahvalili su pročelniku društvenih djelatnosti Grada Samobora Juri Horvatu, Vedranu Klačiću, Savi Ećimoviću i Šimunu Pervanu te, naravno, djelatnicima Policijske postaje Samobor i Bori Njegomiroviću, koji će im se pridružiti u najavljenom obilasku.

Kako se isti dan obilježava i Nacionalni dan nenasilja nad ženama, prisutni su se podsjetili kako je na današnji dan 1999. godine na Općinskom sudu u Zagrebu tijekom brakorazvodne parnice bivši policajac Mato Oraškić ubio suprugu Gordanu Oraškić, odvjetnicu Hajru Prohić i sutkinju Ljiljanu Hvalec, a djelatnicu suda teško ranio.

M.K.

 
22.09.2014.

Obilježena 70. obljetnica DVD-a Manja Vas

Stići će i novo vozilo!

Obilježena 70. obljetnica DVD-a Manja Vas

Gotovo stotinjak vatrogasaca iz društava na području Samobora, vatrogasnih dužnosnika i predstavnika Grada Samobora okupilo se u nedjelju, 21. rujna, na svečanosti obilježavanja 70. obljetnice rada i djelovanja DVD-a Manja Vas. Ispred lijepog zdanja u Manjoj Vasi, gdje su smještene prostorije društva, a koje poprima svoj završni izgled, nazočnima se u svom nastupnom govoru obratio predsjednik DVD-a Marijan Oslaković.

Podsjetio je prisutne na početak 1944. godine, kada su mladi Cerja, Manje Vasi, Kotara i Bukovja odlučili u jeku još uvijek ratnih događanja, osnovati vatrogasno društvo. Kroz svoju povijest društvo se suočavalo sa značajnim problemima pa je tako nakon nekog vremena došlo i do odvajanja nekih mjesta iz zajedničke sredine, uz osnovanje vlastitith društava. No, DVD Manja Vas sve je to uspješno prevladalo i danas je, obzirom na članstvo, jedno od najmlađih društava na području Grada. Tu su mladi, kako muške, tako i ženske populacije, koji marljivo rade i uče vatrogastvo, kako bi u danom trenutku znali biti na korist i pomoć.

- Upravo su ovi mladi zalog naše budućnosti, rekao je Oslaković. To je vrijednost koja i nama starijima daje podstrek da nastojimo biti što bolji i da zadovoljimo sve pred nas postavljene zahtjeve.

Nakon posvete i primopredaje zastave, nazočnima su se obratili izaslanik gradonačelnika Samobora Krunoslav Znika, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Samobora i potpredsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Željko Koščica, Zapovjednik Vatrogasne zajednice Samobora i Javne vatrogasne postrojbe grada Samobora Mladen Žitković, te mnogobrojni predstavnici nazočnih društava i mjesnih odbora, koji su domaćinu predali i poklone od strane svojih vatrogasnih sredina. Na kraju se i domaćin priznanjima i zahvalnicama pridružio čestitarskom dijelu svečanosti, s naglaskom na zahvalnicu i statuu "vatrogasac", koju je primio još jedini živući osnivač društva Branko Tandarić.

Govoreći o željama za budućnost, članovi društva posebno su istaknuli novo vozilo, koje bi znantno poboljšalo efikasnost. Kako je naglasio Željko Koščica, taj bi se problem za ovo društvo mogao riješiti do kraja ove godine.

F.S.G.

 

Produljen rok prijave za Vinsku kraljicu Zagrebačke županije 2015.

Udruga invalida obilježila 22. rujna - Dan mobilnosti i Nacionalni dan nenasilja nad ženama

Obilježena 70. obljetnica DVD-a Manja Vas

Arhiva 2014

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002