11.11.2014.

Predstavljena prva hrvatska etična i razvojna banka

Prije ebanke - Zadruga za etično financiranje

Predstavljena prva hrvatska etična i razvojna banka

O prvoj hrvatskoj etičnoj banci u Hrvatskoj je u utorak, 11. studenoga, u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta, pred tek desetak zainteresiranih, govorio njezin osnivač Goran Jeras. Jeras je u svom izlaganju pojasnio temeljne ciljeve i načela poslovanja buduće ebanke, a to su transparentnost, demokratičnost i solidarnost, jer banka će biti u vlasništvu svojih klijenata. Posebna pažnja polagat će se lokalnoj zajednici, poljoprivrednicima, obrtnicima i malim poduzetnicima, koji su najviše pogođeni dugogodišnjom krizom.

Prije osnivanja banke utemeljena je Zadruga za etično financiranje – ZEF, u koju se mogu učlaniti fizičke i pravne osobe, a koja će biti osnivač i jedini vlasnik/dioničar prve hrvatske etične razvojne banke. ZEF-ovo poslovanje temelji se na pristupu po kojem je dostupnost financiranju ljudsko pravo, a profit mora proizaći iz aktivnosti usmjerenih na dobrobit zajednice te se ravnomjerno treba i raspodijeliti i tako doprinijeti poboljšanju kvalitete života ljudi.

Suorganizator ovog predavanja, uz POU Samobor, bio je i samoborski Poduzetnički centar, a više informacija može se naći na internetskoj stranici ebanke.

M.K.

 
11.11.2014.

Izborna skupština Udruge Oživljena povijest Samobor

Novo rukovodstvo za napredak

Izborna skupština Udruge Oživljena povijest Samobor

5. studenoga je u Samoborskom muzeju održana Izborna skupština Udruge Oživljena povijest Samobor, na kojoj je staro vodstvo razriješeno dužnosti.

Novi Upravni odbor čini pet članova. Za predsjednika je izabran Damir Domin, zamjenik predsjednika je Miroslav Ivanščak, tajnica je Branka Beljak, a članovi su Ivana Kokot i Milan Žegarac.

Usvojen je i novi Statut udruge. Primljeni su i novi članovi te Udruga Oživljena povijest Samobor trenutno broji 30 članova.

B.B.

 
11.11.2014.

Samoborski gimnazijalci spremni za simulaciju sjednice Gradskog vijeća

Planska igra - Lokalna samouprava

Samoborski gimnazijalci spremni za simulaciju sjednice Gradskog vijeća

Drugog dana projekta Planska igra - Lokalna samouprava, samoborski gimnazijalci, podijeljeni u grupe, razrađivali su pitanja i kreirali svoje projekte uz pomoć samoborskih gradskih vijećnika za sutrašnju simulaciju sjednice Gradskog vijeća.

Simulacija vijeća održat će se u srijedu, 12. studenoga, točno u podne u samoborskoj vijećnici. Gimnazijalci će preuzeti uloge vijećnika te tijekom Aktualnog sata postavljati pitanja gradonačelniku, njegovim zamjenicima te pročelnicima gradskih upravnih odjela.

P.A.

 
11.11.2014.

Priprema se 1. samoborsko Martinje

Zabavite se i donirajte!

Priprema se 1. samoborsko Martinje

Fašnički likovi Princ, Sraka, Fiškal i Sudec polako se, ali sigurno, pripremaju za preuzimanje ključeva Grada i samoborske gradske vlasti. S tim su ciljem 11. studenoga na Radio Samoboru najavili svoju vladavinu, koja će trajati od 6. do 17. veljače 2015. godine.

Svoj nastup i predstavljanje predfašničkog programa nastavljaju već ovog vikenda, 15. i 16. studenoga, na 1. samoborskom Martinju, druženjem sa Samoborcima i njihovim gostima, na glavnom gradskom trgu od 18,30 sati.

Samoborsko Martinje je manifestacija turističko-zabavnog i humanitarnog karaktera s ciljem očuvanja tradicijskih vrijednosti i običaja samoborskoga kraja, koji će biti prezentirani kroz kulturno-umjetnički program sudionika. Uz program, posjetitelji će moći uživati i u izložbeno-prodajnom degustacijskom sajmu, na kojem će se predstaviti brojne vinarsko vinogradarske udruge s područja Zagrebačke županije. Dio ostvarenih prihoda bit će doniran učenicima slabog imovinskog stanja s područja Žumberka.

Samoborsko Martinje organizira Udruga Samoborska vinska cesta, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije i Grada Samobora.

Pozivamo vas na Martinje u Samobor, dođite na glavni gradski trg i zabavite se.

Više o svemu možete saznati na web stranicama Turističke zajednice Samobor.

Z.Š.F.

 
11.11.2014.

12. sjednica Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje

Projekcije proračuna: 10% veći prihodi

12. sjednica Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje

10. studenog održana je 12. redovna sjednica Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje, kojoj je prisustvovalo 16 od 17 vijećnika. Uz 11 točaka koje su se našle na Dnevnom redu prihvaćene su i dopune, odnosno 12. i 13. točka - Prijedlog zaključka o utvrđivanju činjenice podnošenja ostavke Josipa Jakopača na mjesto potpredsjednika Gradskog vijeća i Prijedlog odluke o izboru potpredsjednika Gradskog vijeća.

Pitanja na Aktualnom satu ponajviše su se ticala komunalnih tema, kao i većih gradskih projekata. Tako je vijećnike zanimalo u kojem je postupku sanacija krovišta na dvorcu Kerestinec, odnosno je li okončan postupak javne nabave za isti, kao i sanacija određenih prometnica u dijelu naselja koje su oštećene prilikom nedavnih velikih kiša. Zamjenik gradonačelnika Damir Halužan pojasnio je postupak sanacije kanala i mostova u naseljima. Isti su bili sanirani, odnosno uklonjeni od strane Grada radi sprečavanja prodora vode u stambene objekte. Naime, cijevi koje su postavljane u kanale ispred stambenih objekata bile su promjera svega 50 cm, a dio građana je kanale i zakopao kako bi si olakšali prilaze. Uslijed jake kiše voda nije imala kamo otjecati i stoga je Grad intervenirao i bagerima iskopao kanale i cijevi ispred stambenih objekata. Upravo se radi na postavljanju novih cijevi većeg promjera (100 cm), što će riješiti problem viška vode u nadolazećim lošim vremenskim uvjetima.

Prijedlog Odluke o 3. izmjeni i dopuni Odluke o proračunu Grada Svete Nedelje za 2014. godinu i projekcije proračuna za 2015. i 2016. godinu obrazložio je gradonačelnik Drago Prahin, uz popratne informacije pročelnice Jedinstvenog upravnog odjela Biserke Delač, kao i mišljenje Odbora za financije i proračun Gradskog vijeća. Ukupni prihodi i primici proračuna za 2014. godinu ovom izmjenom i dopunom proračuna planiraju se u iznosu od 93.973.567 kuna, što je 10,06% više u odnosu na 2. Izmjene i dopune proračuna za 2014. godinu, gdje su prihodi bili planirani u iznosu od 85.385.421 kuna. Nakon kraće rasprave odluka je donesena većinom glasova, a Prijedlog Odluke o 2. izmjeni i dopuni Odluke o izvršavanju proračuna Grada Svete Nedelje za 2014. godinu usvojeni su bez rasprave, kao i prijedlozi i dopune programa gradnje i održavanja komunalne infrastrukture.

Uslijedili su i prijedlozi odluka vezanih uz izmjene programa Javnih potreba u kulturi, sportu i socijalnoj skrbi, koje su također prihvaćene većinom glasova nakon kraće rasprave.

Točka dnevnoga reda o donošenju Odluke o osnivanju Gradskog Savjeta mladih Grada Svete Nedelje je uz kraće pohvale i bez rasprave jenoglasno prihvaćena. Jedoglasno i bez rasprave prihvaćen je i Prijedlog Odluke o imenovanju ulica u Orešju i Novakima.

Nakon uvodnog obrazloženja o podnošenju ostavke Josipa Jakopača na mjesto potpredsjednika Gradskog vijeća, kao i obrazloženja Odbora za izbor i imenovanja, posljednje dvije točke dnevnog reda prihvaćene su većinom glasova, a za novog potpredsjednika Gradskog vijeća izabran je Marijan Habljak.

I.H.

 

Predstavljena prva hrvatska etična i razvojna banka

Izborna skupština Udruge Oživljena povijest Samobor

Samoborski gimnazijalci spremni za simulaciju sjednice Gradskog vijeća

Priprema se 1. samoborsko Martinje

12. sjednica Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje

Arhiva 2014

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002