25.02.2014.

Bitka kod Kerestinca, u povodu Seljačke bune A.D. 1573.

Kad su puntari prešli iskat sudbinu

Bitka kod Kerestinca, u povodu Seljačke bune A.D. 1573.

U subotu, 22. veljače, članovi svetonedeljskog Ogranka Matice hrvatske uprizorili su i u sjećanje prizvali davne događaje koji su se zbili podno dvorca obitelji Erdödy u Kerestincu. Prema povijesnim izvorima, 6. veljače 1573., u osvit mnogo poznatijih bitaka i buna s epicentrom u Stubici, u Kerestincu je banska vojska predvođena podbanom Gašparom Alapićem porazila seljake okupljene u nemalu vojsku od oko 2000 ustanika, pri čemu je nekoliko stotina seljaka i pogubljeno.

Jedan od ciljeva koje si je Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji postavio prigodom osnivanja (12.12.2012.) jest i potaknuti interes za ovaj, do sada manje poznat, događaj u našoj javnosti, tj. pokrenuti daljnja znanstvena istraživanja o njemu.

Već drugu godinu zaredom članovi ogranka početkom veljače simbolično zauzimaju dvorac u Kerestincu s ciljem da se ovaj velebni spomenik kulture otvori kulturnim zbivanjima.

Ove su godine pred pedesetak posjetitelja svetonedeljski pjesnici – članovi svetonedeljskog Ogranka Matice hrvatske i učenici OŠ Sveta Nedelja jednosatnim pjesničkim i dramskim programom u atriju dvorca prizvali u sjećanje davne događaje. Kazivanje kajkavske poezije i izvedbu dramske predstave pred pozornim gledateljstvom iz Svete Nedelje, Samobora i Zagreba nisu omele ni vremenske (ne)prilike, kišovito i prohladno vrijeme.

Svetonedeljski pjesnik - kajkavac Zdravko Škrapec javnosti je predstavio svoje najnovije pjesme Meglene zimske jutre i Post festum (tematski vezane uz Seljačku bunu), a Stjepan Bošković i Domagoj Slavić kazivali su svoje pjesme Težačka i Sveta Nedelja. Pjesme Dragutina Domjanića i Frana Galovića govorili su učenici OŠ Sveta Nedelja: Izabela Krakić - Lepa Kata (Galović), Antonio Pehar - Metvica (Domjanić), Filipa Lovrić - Stari grad (Galović).

Balade Petrice Kerempuha Miroslava Krleže interpretirali su i dramatizirali Stjepan Bošković i Zdravko Škrapec (Petrica i galženjaki, Stric vujc, Ni med cvetjem ni pravice, Khevenhiller, Baba cmizdri pod galgama).

Priču od nesretnom vitezu koji zbog buke vlastita oklopa ne čuje princezino dozivanje i ne shvaća njezine ljubavne jade (prema tekstu Ane Đokić Vitez željeznoga srca, pod stručnim vodstvom mentorice prof. Mare Jularić) izveli su također učenici svetonedeljske osnovne škole: Ivan Stjepanović, Leonardo Antonio Rajkovača, Petra Ivković, Matea Skledar i Lara Komorčec. Sretan završetak priče o vitezu i princezi popraćen je oduševljenjem okupljenih, a učenici - sudionici ovogodišnjeg županijskog Lidrana još su jednom doživjeli zaslužene trenutke slave.

Dvorac koji vapi za obnovom utonuo je nakon ovog entuzijastičnog nastupa svetonedeljskih pismoznanaca u "deždljivu i kermežljivu" kerestinečku (i hrvatsku) noć, a Matica hrvatska u Svetoj Nedelji, koja nasušno treba svoj prostor za redovite (raznovrsne, bogate i kvalitetne) kulturne aktivnosti – ide dalje sa svojim programom.

Svojim prisustvom podršku radu Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji dali su zamjenici gradonačelnika Grada Sveta Nedelja Ivica Pavlić i Damir Halužan. Glavni pokrovitelji Matičinih događanja su Grad Sveta Nedelja i TZ Grada Sveta Nedelja.

Ervin Škacan

Fotografije: Željko Nemec

Meglene zimske jutre

Meglene zimske jutre

I zmrznuti sneg

Se je okoli bele

I dol i breg

Jedine črne je gavran

Kaj na johe sedi

Nakostrešen, spreplašen

Vu daljinu gledi

Odjemput stotine konjanikof

Prešlo je spodi dreva

Nigdo niš ne govori

A kamoli popeva

Same su tu i tam

Zven oružja čuje

I misli si gavran

"Kaj to of čopor snuje"

Dok se gavran

Semu tome čudi

Tam vu daljine

Zagledal je pune ljudi

I rekel je gavran

"Tu nekaj ne štima"

Poletel je

I prešel prema njima

To puntari idu

Vu nepravilnom redu

Idu kak stekli

Ravno vu zasedu

"Stanete kam idete

Vi bedasti seljaki

Kam bez oružja

Vi stekli bedaki

Čakaju vas, čakaju

Tam blizu dvorca

Da je meni videti

Vašega vođu norca

Vaše žene i deca

Kaj buju brez vas

Ni za nji ni za vas

To nebu spas

Stanete prosim stanete

Nejdite vu propast

Jer jesti se nemre

Ni ponos ni čast"

Kričal je gavran

Kaj god mogel

Ali z krikom

Ni niš pomogel

Videl je kam to vodi

I se mu je bilo jasno

Pak je samo zakričal

"Kra-sno, kra-sno"

I prešel je gavran

Graktat čez pustinu

A puntari?

Prešli iskat sudbinu!

Zdravko Škrapec

 

Bitka kod Kerestinca, u povodu Seljačke bune A.D. 1573.

Arhiva 2014

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002