28.06.2014.

Centralna svečanost u povodu obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije

Očuvati sjećanja i iskazati brigu i skrb

Postrojavanjem branitelja ratnih postrojbi gradova Zagrebačke županije i počasnog voda ispred spomenika poginulim samoborskim braniteljima, u Parku domovinske zahvalnosti, u subotu, 28. lipnja, započela je centralna svečanost obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije.

Nakon što je 23. lipnja u Galeriji Prica otvorena izložba ratnih crteža Ivana Lackovića Croate, na sam Dan branitelja Zagrebačke županije u petak, 27. lipnja, počast im je odana i u Općini Pokupsko polaganjem vijenaca i bijelih ruža u rijeku Kupu.

Samobor je kao ovogodišnji grad domaćin, zajedno s Udrugom branitelja 151. samoborske brigade i Koordinacijom udruga proizašlih iz Domovinskog rata, bio organizator velike završne svečanosti, na kojoj su se, uz branitelje, okupili i brojni visoki uzvanici na čelu s vrhovnim zapovjednikom i predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem.

Uz domaćina gradonačelnika Krešu Beljaka, koji je bio u pratnji svojih zamjenika Sanje Horvat Iveković i Željka Stanca, braniteljima su se, nakon što su položili vijence i upalili svijeće u počast braniteljima, obratili i Ivana Posavec Krivec kao izaslanica predsjednika Sabora Josipa Leke, Siniša Glavašević kao izaslanik ministra obrane Ante Kotromanovića, župan Stjepan Kožić i ratni zapovjednik 151. samoborske brigade pukovnik Adolf Paar.

Kao najzaslužnijima u obrani domovine i stvaranju neovisne Hrvatske prisutnim braniteljima i obiteljima poginulih upućene su riječi zahvale i poštovanja zbog njihovog nemjerljivog doprinosa u vrijeme rata.

Posljednji se, s ponosom, braniteljima obratio i predsjednik Josipović, istaknuvši kako država koju su branili i stvarali nastoji očuvati ne samo sjećanja na njihovu slavnu ratnu prošlost, već sada i u miru iskazati brigu i skrb prema braniteljima, za koju se nada da će u budućnosti biti još bolja i veća.

Svečanost su svojim nastupom uveličali Tamburaški orkestar Ferdo Livadić i Vokalni ansambl Samoborke, a nakon odavanja počasti branitelji i gosti uputili su se u crkvu sv. Anastazije, gdje je svetu misu služio vlč. Davor Štuljan.

Neformalno druženje se poslije mise nastavilo uz ručak i glazbu u prostorijama bivše Vojarne Taborec.

M.K.

 

Centralna svečanost u povodu obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije

Arhiva 2014

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002