30.01.2014.

Na prvoj konferenciji za medije održanoj u Restoranu Gabrek 1929 predstavljen 188. Samoborski fašnik

Počelo je počelo, unatoč krizi...

Na prvoj konferenciji za medije održanoj u Restoranu Gabrek 1929 predstavljen 188. Samoborski fašnik

Bogat i raznolik program 188. Samoborskog fašnika, koji ove godine traje od 21. veljače do 4. ožujka, u Restoranu Gabreku 1929 na prvoj konferenciji za medije predstavili su direktorica Turističke zajednice grada Samobora Zdravka Škugor Ferdebar, gradonačelnik Krešo Beljak i nezaobilazni Fiškal Mislav Maroević, kojima su se na kraju pridružili i ostali fašnički likovi – Sraka, Princ Fašnik i Sudac.

Pod motom "Imamo vizu, skurimo krizu", na 5 samoborskih lokacija (Trg kralja Tomislava, Livadićeva ulica, Trg Matice hrvatske, Kleščićeva i Klizalište) te u dvadeset i jednom ugostiteljskom objektu koji će pripremiti svoju ponudu za Fašnik, posjetitelji će moći uživati u programu fašničkih spelancija, nagradnim igrama, glazbenom programu i ludorijama sve do 4 sata ujutro, do kada će u fašničke vikende biti otvoreni lokali.

Samoborski fašnik ove godine nudi i neke novitete, jer po prvi puta se predstavljaju i gosti iz Slovenije, koja je zemlja partner ovogodišnjeg Fašnika, Halternativa se seli na glavni gradski trg, a na Klizalištu se, nakon prošlogodišnjeg Metloboja, nudi i Krafling – boćanje na ledu. Naravno, sve uz predstavljanje skupnih i pojedinačnih maski, povorka mjesnih odbora i Dječji fašnik – ukupno više od 5000 sudionika. Kako je naglasila direktorica TZ Grada Samobora Zdravka Škugor Ferdebar, bit će i drugih iznenađenja.

Gradonačelnik Beljak ove godine neće moći osobno predati ključeve Grada i proglasiti Slobodnu Fašničku Republiku Samobor, jer će biti na putu iz SAD-a, ali je rekao kako će se odmah po povratku uključiti u Fašnik i uživati u brojnim događanjima, a obećao je i da će odmah po završetku ovogodišnjeg Fašnika započeti pripreme za onaj idući.

Fašnički likovi su šalama i doskočicama, kako to oni već znaju, pozvali sve građane, posjetitelje i prijatelje Samobora da dođu i "noriju" zajedno s njima.

Ovogodišnji vizual Fašnika osmislili su Niko Barun i Nik Titanik (Nikola Plečko), dekoraciju grada odradit će samoborski umjetnici, a izaći će, naravno, Sraka i Ričet.

Dok uživaju u ponudi Samoborskog fašnika posjetitelji će moći besplatno parkirati na nekoliko lokacija u gradu, u noćnim satima sa subote na nedjelju osigurana je i besplatna autobusna linija za Zagreb, a o svim drugim brojnim informacijama, kao i cjelokupnom programu, najbolje je informirati se na www.fasnik.com.

Uz TZ Grada Samobora, suorganizatori 188. Samoborskog fašnika su Poduzetnički centar Samobor i Komunalac d.o.o. Samobor, generalni sponzori su Hypo Alpe-Adria-Bank, Zagrebačka pivovara i Podravka, uz brojne druge sponzore, a medijsko pokroviteljstvo preuzimaju Večernji list, Narodni radio, Dnevnik.hr i Radio Samobor. Pokrovitelji najveće samoborske turističke manifastacije su, uz Grad Samobor, Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica i Zagrebačka županija.

M.K.

 
30.01.2014.

Samoborska Javna vatrogasna postrojba intervenirala nakon prvog pravog snijega

Uklanjali stabla, spašavali kuće

Samoborska Javna vatrogasna postrojba intervenirala nakon prvog pravog snijega

Zbog obilnog snijega koji je počeo padati u petak, 24. siječnja, samoborski vatrogasci su tijekom noći s petka na subotu te do ponedjeljka, 27. siječnja, imali ukupno pedeset intervencija.

Uglavnom se radilo o uklanjanju stabala koja su pod teretom obilnog i mokrog snijega padala na prometnice, obiteljske kuće, električne i telefonske vodove.

Na nekim cestama u Samoborskom i Žumberačkom gorju promet nije bio moguć dok vatrogasci nisu uklonili srušena stabla iz prometnica.

Najveća šteta nastala je u Zaprešićkoj ulici 34 u Samoboru, gdje je u subotu, 25. siječnja, palo stablo hrasta na obiteljsku kuću i osobni automobil.

Uz Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Samobora na intervencijama su sudjelovali DVD Galgovo, DVD Samobor, DVD Rude i DVD Bregana. Samoborski vatrogasci su još jedanput pokazali da su dobro organizirana snaga sustava zaštite i spašavanja u Gradu Samoboru i da se na njih uvijek može računati.

M.Ž.

 
30.01.2014.

Najnovije vijesti iz podnožja Palačnika

Čudomerščak je ostrugan, dojdite na pijaču!

Najnovije vijesti iz podnožja Palačnika

Strugalo je nakaj oko pol noći ko da vrag grešnu dušu naganja. Čak su iskre frcale. Sneg je padal ko lud i nis dobro videl kaj se događa. Skočil sam iz kreveta i v piđami buljil vu mrklu noć, jer nisam nafčen da nekaj ronda po našoj maloj tihoj ulici.

- Niš ne brinite gazda, zimska služba. Komunalac.

- Dobro dečki, polahko, pa ni ovo zadnji sneg ovo leto - ostavite mi bar malo tega asfalta, on je još iz vremena samodoprinosa.

- Znate dečki, negda smo tu zapinjali ko vlakovi vu snegu, z decom vu sanjkama, pentrali smo se po Čudomerščaku ko da je ovo put za Kilimandžaro, a ne za Palačnik - suseda Katica je pripovedala kumi Slavici. Čak je rekla da je i Jetija vidla.

Znal nas je i zamesti veter, al od jučer je (fala ti Bogec) se prohujalo z vihorom. Siguran sam da taj film više nebu pri nama igral, jer isto su jutro došli opet oni s natpisom Komunalca na još većoj ralici i opet je ružilo, frcali su kamenčići i sol pa si se mislim: ak ovak nastave soliti, sva divljač iz Žumberka bu došla na ovo solište - od pajceka i jelena doma nebum mogel.

- Znate, dečki, nismo vam mi navčeni na tolku pažnju - nekak nam je sve neugodno. Dvaput, je dvaput, al i jemput je dost, bar kaj se mene dotikavle. Ženu najte niš pitati. Hiža glasi na mene.

Prepelal sam "zelenka" par puta dole, gore, tek da vidim da ne sanjam. I ko bi rekel da ono kaj nemreju rešiti pismene molbe i visoka politika reši jedna obična "drugarska kritika".

Pa, fala vam i živi mi, zdravi i veseli bili.

Kad nebute u službi, navrnite na Čudomerščak, bumo si nekaj spili. Ni važno ak vas ima više. Hiža ni tesna ak komunalna služba ni besna.

Romeo Ibrišević

P.S.

Slobodno dojdete s autom (ide i z letnim gumama). Čudomerščak je v kompjutoru, samo pripazite da vas ne pokupi ralica. Bok.

 

Na prvoj konferenciji za medije održanoj u Restoranu Gabrek 1929 predstavljen 188. Samoborski fašnik

Samoborska Javna vatrogasna postrojba intervenirala nakon prvog pravog snijega

Najnovije vijesti iz podnožja Palačnika

Arhiva 2014

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002