08.02.2014.

Održana redovna izvještajna skupština Udruge HVIDR-a Samobor i Svete Nedelje

Traži se veća aktivnost članova

Održana redovna izvještajna skupština Udruge HVIDR-a Samobor i Svete Nedelje

Udruga Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje održala je 7. veljače svoju redovnu izvještajnu skupštinu. Iako broji oko 280 članova, u dvorani srednjih škola okupilo se tek njih pedesetak, uz predstavnike HVIDR-inih udruga iz susjednih gradova i županije, predstavnika Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje, Đurđu Purić i Borisa Mihočinca, te oba zamjenika gradonačelnika Svete Nedelje, Ivicu Pavlića i Damira Halužana.

Radno predsjedništvo podnijelo je izvješća o radu udruge u protekloj godini, o financijskom poslovanju, a donesen je i plan i program rada u 2014. godini.

Udruga je ostvarila zacrtani program iz prošle godine, koji uključuje brojne aktivnosti: obilazak i briga o članovima, obilježavanje važnih godišnjica i značajnih datuma, suradnja sa srodnim udrugama u drugim gradovima, sudjelovanje u sportskim aktivnostima i natjecanjima, pomoć obiteljima preminulih članova udruge, održani su Dani otvorenih vrata udruge, kupljena je sportska oprema, darivana su djeca članova za sv. Nikolu i Božić, organizirani su sportski turniri u znak sjećanja na preminule članove, a započelo se i s pilot projektom obilaska 1. crte bojišnice u suradnji s osnovnim i srednjim škola na području Samobora i Svete Nedelje.

Što se financija tiče, udruga je u prošloj godini uprihodila 198.868 kuna od članarina i dotacija iz gradova, a rashodi su bili veći (zajedno s Koordinacijom udruga iznose 113.079 kuna, a troškovi HVIDR-e su 145.405 kuna). Do manjka, koji je pokriven sredstvima prenesenim iz prethodnih godina, došlo je i zbog greškom neisplaćenog dijela sredstava od strane Grada u visini pedesetak tisuća kuna, koja će biti vraćena ove godine. U 2014. godini planirana su sredstva u iznosu od 169.000 kuna.

Udruga će i ove godine nastaviti provoditi aktivnosti i program započet prethodnih godina, s većim naglaskom na projekt "Zajedno u ratu, zajedno u miru", koji se provodi u suradnji sa školama, sve kako bi se učenicima približila povijest i važnost Domovinskog rata, a u najavi je i preseljenje u nove prostorije u bivšoj vojarni.

Ipak, najveći problem udruge, kako je naglašeno u raspravi, je nedovoljna aktivnost članova i nezainteresiranost za rad udruge kojoj pripadaju. Član Predsjedništva Miljenko Komes u svom kratkom obraćanju skupštinarima naglasio je kako očekuje njihov veći angažman, posebno u dijelu akcija i nastojanja vodstva udruge da se izbore za svoja prava te najavljenog umanjenja njihovih mirovina, jer, kako je rekao, to neće učiniti nitko umjesto njih samih. Komes je nezadovoljan i odazivom članova na prosvjedne skupove, ali i sudjelovanjem u ostalim aktivnostima koje provodi udruga, te će zatražiti od članova i osobno izjašnjavanje o tome žele li biti aktivni ili tek pasivni članovi ove udruge.

Od strane članova koji su se uključili u raspravu izrečen je stav kako i vodstvo udruge mora više poraditi na obavještavanju članstva o pojedinim akcijama i boljoj koordinaciji unutar udruge. Jer, jasno je svima, ni vodstvo stranke ne može učiniti puno, ako iza svega svojom aktivnošću ne stoje i članovi udruge.

M.K.

 

Održana redovna izvještajna skupština Udruge HVIDR-a Samobor i Svete Nedelje

Arhiva 2014

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002