10.06.2014.

Dodijeljene nagrade i priznanja u akciji "Volim Samobor 2014."

Sve ljepši okoliš samoborskih škola i okućnica

Dodijeljene nagrade i priznanja u akciji

Svečana dodjela nagrada i priznanja u akciji "Volim Samobor 2014.", za izbor najljepše uređenih okoliša matičnih i područnih škola te okućnica i balkona Grada Samobora, održana je u utorak, 10. lipnja, u samoborskoj gradskoj vijećnici, u nazočnosti pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Jure Horvata, pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo Hrvoja Frankića i direktorice TZ Grada Samobora Zdravke Škugor Ferdebar.

Turistička zajednica grada Samobora ovu akciju provodi već šestu godinu zaredom, a u sklopu akcije za pet matičnih i deset područnih škola na području Samobora omogućena je nabava biljaka i sadnica za uređenje okoliša.

Nakon višegodišnjeg ulaganja, zajedničkog rada i truda nastavnika i učenika, komisija je imala težak zadatak proglasiti najbolje. Članice komisije za odabir najbolje uređenog okoliša škola, u kojoj su bile Renata Kenda (Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Samobora), Violeta Gjurkin (Komunalac d.o.o. Samobor) i Ivana Kokot (Turistička zajednica grada Samobora), prosudile su da najbolje uređen okoliš ima OŠ Bogumila Tonija. Drugo mjesto pripalo je OŠ Mihaela Šiloboda iz Sv. Martina pod Okićem, dok se na trećem mjestu našla OŠ Milana Langa iz Bregane.

Najbolje uređen okoliš između 10 područnih škola ima škola u Noršić Selu, na drugom mjestu je škola u Mirnovcu, a na trećem se mjestu nalazi škola u Celinama.

U nastavku svečane dodjele, priznanja i nagrade uručene su i predstavnicima najljepše uređenih okućnica i balkona s područja Grada Samobora. Na natječaj je prijavljeno ukupno 13 okućnica i 1 balkon. Prvo mjesto u kategoriji okućnica i sadnice u vrijednosti 1.500 kn pripali su Nevenki Gmazel i Dubravki Bračanin iz Hrastine. Drugo mjesto i sadnice u vrijednosti 1.000 kn osvojila je Martina Škiljan iz Ruda, dok je 3. mjesto i sadnice u vrijednosti 800 kn pripalo Štefici Fabijančić iz Molvica. U kategoriji balkona prvo i jedino mjesto te sadnice u vrijednosti 800 kn dobila je Marija Novoselić iz Samobora.

Z.Š.F.

 
10.06.2014.

Starodrevno proštenje u Noršić Selu

Prejt vu selo na proščejne

Starodrevno proštenje u Noršić Selu

U nedjelju, 8. lipnja, na svetkovinu Duhova, članovi Društva sv. Izidora seljaka, obučeni u tradicijske narodne nošnje, sudjelovali su na starodrevnom proštenju u Noršić Selu. Projekt pod nazivom "Prejt vu selo na proščejne" želi sačuvati običaje i tradiciju odlaska na proščejne, u okolne kapele i crkve koje Samoborci toliko vole.

Sudionici su bili na misi koju je predvodio vlč. Darko Banfić, upravitelj župe Noršić Selo. Okupio se velik broj župljana i vjernika pristiglih iz Samobora i okolice. Barem načas oživjeli su bregi i dolovi, odzvanjajući pjesmom i molitvom pobožnih hodočasnika.

Članovi Društva svetog Izidora seljaka ostali su u zajedništvu kod zajedničkog stola, koji je obogatio svaki član svojim specijalitetima. U šali i razgovorima ostali su se družiti do kasnih popodnevnih sati, da bi na kraju završili na Cerini, u svojoj matičnoj kući, koja priprema uskoro otvoriti svoja vrata planinarima i drugim dobronamjernicima.

Radovan Librić

 

Dodijeljene nagrade i priznanja u akciji "Volim Samobor 2014."

Starodrevno proštenje u Noršić Selu

Arhiva 2014

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002