14.07.2014.

11. izložba vina Zagrebačke županije

Četiri zlatne diplome Samoborcima

11. izložba vina Zagrebačke županije

Još jedna potvrda kvalitete vina s područja Samobora došla je s 11. izložbe vina Zagrebačke županije. Svečanost dodjele diploma najboljim vinarima županije održana je u prelijepim podrumima dvorca Lužnica u Zaprešiću. Uz nazočnost župana Stjepana Kožića i drugih uzvanike, svečanost je još jednom dala do znanja da vina s područja Zagrebačke županije bivaju sve bolja i da na karti vinske ponude Hrvatske zauzimaju značajno mjesto.

- Trajna je zadaća vinogradara i vinara edukacija i primjenjivanje u proizvodnji svih najmodernijih dostignuća. Samo će na taj način postojanost i kvalitete biti prepoznate daleko izvan naših granica – istaknuo je Kožić tom prigodom.

Šampionom je proglašen traminac (ledena berba 2012.) Stjepana Đurinskog iz Hruševca Kupljenskog, ujedno i šampion u kategoriji bijelih mirnih vina s ostatkom šećera.

Izborna berba traminca iz 2013. godine, također Stjepana Đurinskog, proglašena je šampionom u kategoriji vina posljednje berbe. Graševina Željka Gašparinčića iz Šenkovca šampion je u kategoriji bijelih suhih mirnih vina, dok je šampionom u kategoriji ružičastih i crnih vina najboljim proglašen crni pinot-rose Željka Kosa iz Svetog Ivana Zeline.

Zlatne diplome primili su i vinogradari našeg, samoborskog vinogorja. Četiri zlatne diplome našle su se u rukama Ivice Rozjana, Vlade Župančića i članova OPG-a Pavlin.

Zlatnu diplomu za svoj sauvignon primio je Ivica Rozjan, a "zlato" se našlo i u rukama Vlade Župančića za mješavinu bijelih sorti.

Dvije su zlatne diplome stigle i za prepoznatljiv samoborski bermet. Jedna za OPG Pavlin, a druga za OPG Vlado Župančić. Vrijedi čestitati samoborskim vinarima koji su se iskazali svojim vinima. Ovo je, kako su sami rekli, novi podstrek za daljnje usavršavanje proizvodnje, a samim time i za obogaćivanje, ionako bogate, vinske karte Republike Hrvatske.

F.S.G.

 
14.07.2014.

Zajednica Ekosspiritus organizirala ljetni kamp u Gunji

Vrijedna pomoć u teškim trenucima

Iz dvije grupacije mladih Zagrebačke nadbiskupije - Zajednice Ekosspiritus iz Samobora i župe sv. Barbare u Vrapču, potpomognutih Zadrugom za etično financiranje, četrdesetak sudionika sudjelovalo je u ljetnom kampu u nedavno polavljenom selu Gunja.

Susret je ponajprije bio zamišljen kao pomoć mještanima u jednostavnim i aktualnim poslovima kojima nastoje obnoviti svoje domove. No, boravak u Gunji od srijede, 9. srpnja, do nedjelje, 13. srpnja, bio je puno više od fizičkog rada. Dragocjeni su bili trenuci razgovora s mještanima, slušanja njihovih priča o trenucima kad je voda prodirala u njihovo selo, o šoku odlaska iz svojih kuća, o danima povratka i svemu onome što im je na srcu i duši. Neizostavni su bili trenuci u katehetskom promišljanju o važnim temama socijalnog nauka Crkve, koje je moderirao vjeroučitelj Radovan Librić, i trenuci svakodnevne euharistije, koje je predvodio mons. Antun Sente ml., te edukativni sadržaji o ekološkoj proizvodnji, mogućnostima etičkog bankarstva, korištenju obnovljivih izvora energije koje je moderirao Goran Jeras.

Mladi su boravili u velikom šatoru postavljenom usred kuća u Gunji, pored katoličke župe sv. Jakova. Dan im je počinjao doručkom, a nastavljen radom u obiteljima. Izvodili su se poslovi poput skidanja žbuke iz vlažnih zidova, izbacivanje šute iz kuća, krečenje prostorija, rekonstrukcija prostorija, preslagivanje stvari i slično.

Nakon ručka i kraćeg odmora slijedio je katehetski dio, a nakon kateheze euharistija s mještanima. Večernji sati bili su prilika za druženje s mještanima. Bilo je svirke, pjesme, razgovora i svega onoga što je sudionike i mještane povezalo u neraskidive prijateljske veze.

Nakon nedjeljne euharistije mještanima su podijeljene stvari pristigle iz Samobora i Vrapča, a među njima našla su se sredstva za čišćenje i osobnu higijenu te hrana i alati.

Na kraju susreta mladi su obišli mjesto puknuća nasipa u Rajevom selu te svetište Gospe Šumanovečke, gdje su zahvalili za susret i dane zajedništva u Gunji.

R.L.

 

11. izložba vina Zagrebačke županije

Zajednica Ekosspiritus organizirala ljetni kamp u Gunji

Arhiva 2014

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002