13.05.2014.

40 godina suradnje gradova prijatelja Samobora i Wirgesa

Uzvrat u listopadu, za Dan grada

40 godina suradnje gradova prijatelja Samobora i Wirgesa

Grad Samobor i njemački Grad Wirges ove godine obilježavaju 40 godina suradnje, prisjećajući se potpisivanja Povelje o partnerstvu iz 1974. godine. Tim povodom, na poziv domaćina, delegacija Grada Samobora sudjelovala je u svečanom programu u Wirgesu. Središnja manifestacija održana je u subotu, 10. svibnja u gradskoj vijećnici, a publiku su oduševili nastupi zbora Westerwald i Frohsinn te samoborskih Singrlica.

Gradonačelnik Wirgesa Renato Noll održao je pozdravni govor u kojem je izrazio zadovoljstvo i ponos dugogodišnjim prijateljstvom Wirgesa i Samobora te se prisjetio zajedničkih trenutaka i posebne povezanosti dvaju gradova tijekom Domovinskog rata.

U ime Grada Samobora domaćine je pozdravila potpredsjednica Gradskog vijeća Maja Gračanin, a Romina Galović, potpredsjednica Odbora za međunarodnu suradnju, pročitala je pismo gradonačelnika Kreše Beljaka.

Središnji dio manifestacije bilo je uručivanje plakete koju je Grad Samobor darovao Wirgesu u znak dugogodišnjeg prijateljstva i svega što su Grad Wirges i njegovi građani učinili za Samobor.

Na poseban način Singrlice su predstavile Samobor i hrvatsku kulturu. Prije svake pjesme članice zbora su ukratko pojasnile iz kojeg dijela Hrvatske ona dolazi i kojom se tematikom bavi, što je goste nasmijalo i zabavilo. Na kraju programa zborovi su zajednički izveli pjesmu Guten abend meine rose, nakon čega je uslijedilo druženje u gradskoj vijećnici.

Uzvratni susret održat će se u Samoboru u listopadu, u sklopu programa proslave Dana grada Samobora, kada će se i naši sugrađani prisjetiti posljednjih 40 godina prijateljstva koje su obilježili brojni kulturni i sportski susreti te potpora Grada Wirgesa tijekom Domovinskog rata.

Srdačnom dobrodošlicom i toplim prijateljskim odnosom predstavnici Grada Wirgesa pokazali su što uistinu znači rečenica gospodina Franza Josefa Bruchofa: "Imati prijatelja znači – biti prijateljem".

P.A.

 
13.05.2014.

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Samobor održan okrugli stol "Imam ideju"

Ideja ne manjka, samo koštaju

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Samobor održan okrugli stol

U prostorijama Galerije Prica u Samoboru 12. svibnja održan je, u organizaciji POU Samobor, okrugli stol naziva "Imam ideju". Dvadesetak sudionika okruglog stola, među kojima su bili i predstavnici Obrtničke komore Zagreb, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Komunalca, Poduzetničkog centra Samobor, Grada Samobora, Turističke zajednice grada Samobora, JUPP-a Žumberak–Samoborsko gorje, slovenskih partnera iz klastera Sutla–Žumberak i Krškog, te nekolicina obrtnika i gospodarstvenika, raspravljalo je, analiziralo i nudilo ideje kojima bi se Samobor jače profilirao kao grad obrtnika, poduzetnika i kao specifična turistička destinacija.

Uvodno su o važnosti novih projekata i ideja, kao i mogućnostima njihove realizacije nakon ulaska Hrvatske u Europsku Uniju, govorili Miran Šoić, tajnik Obrtničke komore Zagreb, Ružica Rašperić, direktorica TZ Zagrebačke županije, a potencijale u pčelarstvu predstavio je dr.vet. Zlatko Tomljanović.

Po svemu sudeći ideja nam ne manjka. Bilo ih je i prije, a bit će ih i ubuduće. No, unatoč namjeri organizatora da se na ovom okruglom stolu iskristaliziraju ideje i povežu eventualni budući partneri u realizaciji, bez kritiziranja i ulaženja u rasprave o gospodarskoj situaciji, jasno je da gotovo svaki budući projekt već u startu negdje zapne. Jer, manjka nam stabilno poslovno okruženje, povjerenje u zakonodavni okvir, koji je često nedorečen ili ga tek treba utvrditi, a vrijeme koje protekne od ideje do realizacije mogu izdržati samo najhrabriji ili oni koji imaju financijsku podlogu. A takvih je, nakon zatvaranja tisuća obrta i trgovačkih društava unazad nekoliko godina, ostalo malo. Htjeli, ne htjeli – svaka ideja košta.

M.K.

 

40 godina suradnje gradova prijatelja Samobora i Wirgesa

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Samobor održan okrugli stol "Imam ideju"

Arhiva 2014

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002