27.07.2014.

Tradicionalno Aninovsko proštenje

Došli po zagovor svete Ane

Brojni vjernici i ove su godine pohodili dobro znanu i opjevanu kapelu svete Ane na Anindolu sudjelujući na misnim slavljima i ophodu oko oltara te u nedjelju na proštenju. Dvodnevno slavlje u samoborskoj župi počelo je u subotu, na sam blagdan svetih Ane i Joakima, roditelja blažene djevice Marije. U subotu su održane zavjetne mise susjednih župa iz Domaslovca i Luga. Prvu je predvodio vlč. Mladen Petrić, a drugu vlč. Branimir Budinski. Svečanu misu u subotu, 26. srpnja, predvodio je rektor Nadbiskupijskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu mr. Anđelko Košćak.

Velika vanjska proslava i proštenje prema tradiciji održavaju se u nedjelju po blagdanu. Tako su kod kapele 27. srpnja služene četiri mise, a tri u crkvi svete Anastazije. Svečanu euharistiju u 11 sati na platou ispred kapele predvodio je zamjenik provincijala franjevačke Ćirilometodske provincije i voditelj Kuće susreta Tabor fra Ivan Matić, a koncelebrirali su mu svećenici Juraj Župančić iz Klinča Sela, Božo Belinić iz Svetog Martina pod Okićem, fra Petar Grubišić iz Kotara, upravitelj samoborske župe Davor Štuljan i župni vikar Mario Pavić.

U svoj propovijedi fra Ivan Matić istaknuo je da su mnogi došli primiti svjetlo života, da bi molili za tolika uslišanja koja su se događala po zagovoru svete Ane, ali i na poseban način za sve one majke i bake koje su s pobožnošću dolazile i molile za dar života.

- Vjerujem da tu i danas među nama mnogi dolaze s tom nakanom, jer žele da ih Gospodin blagoslovi darom života po zagovoru svete Ane. To je prekrasno. Zato i mi kao crkva, kao zajednica, posebno želimo danas na osobiti način moliti za obitelji koje mole dar života – istaknuo je, između ostalog, fra Ivan Matić.

Na kraju mise vlč. Štuljan zahvalio je svima koji su sudjelovali na misnim slavljima, ministrantima i članovima zbora te djelatnicima Komunalca i Hrvatskih šuma koji su uredili prostor oko kapele. Pozdravio je zamjenika gradonačelnika Željka Stanca, pročelnika Juru Horvata te članove Gradskog vijeća i uprave koji su nazočili misnom slavlju.

Proštenjarski ugođaj prošao je uz uobičajenu ponudu gvirca, medenjaka i licitara. Na prostoru tanc placa nije vladala gužva kao nekih prethodnih godina, ali još se mogla naći ponuda iz domaće radinosti, kao što su likeri, rakije, pekmezi i tradicionalne igračke.

M.Š.

 

Tradicionalno Aninovsko proštenje

Arhiva 2014

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002