08.04.2014.

53. Planinarski križni put u organizaciji zajednice Ekosspiritus

Žedna mi je duša Boga, Boga živoga

53. Planinarski križni put u organizaciji zajednice Ekosspiritus

Mladi iz svih dijelova Hrvatske okupili su se u vikendu 5. i 6. travnja na 53. Planinarskom križnom putu pod geslom "Žedna mi je duša Boga, Boga živoga", u organizaciji udruge Ekosspiritus. Ovaj puta domaćin je bio Slunj, a ruta je bila Slunj-Lađevac-Slunj-Cetingrad. Ovo je prvi puta da se Planinarski križni put održao na prostoru Gospićko-senjske biskupije, za što su ponajviše zaslužni dvojica braće i jedna sestra: Mario, Antonio i Anamarija Vukošić, koji su rodom s prostora Slunja i izrazili su želju da se ovakav jedan planinarski križni put održi upravo u njihovom rodnom kraju.

U subotu rano ujutro oko mjesne crkve u Slunju mladi su pristizali sa svih strana s glavnim motivima zajedništva i molitve te da razmotre postaje križnog puta planinareći dijelom Lijepe naše koji se slobodno može nazvati "srce Hrvatske". Ovaj kraj prošao je puno patnje i muka te ratovanja kroz povijest, ali to nije bio razlog da se u tom dijelu ugasi radost života i to "srce Hrvatske" kuca i dalje, iako je preživjelo puno stradanja i gubitaka. Mladi su se okupili u geslu PKP-a: "Žedna mi je duša Boga, Boga živoga" i pritom dobili zajedničko obilježje koje je bilo kapljica vode načinjena od gline.

Na svakoj postaji križnog puta dočekivali su nas lokalni žitelji koji su pripremili prigodnu okrepu za oko 600 mladih u oba dana. Radosna i nasmijana lica starijih ljudi jasno su pokazala da se ovako nešto ne događa često u njihovom kraju, a jedna svježina osmjeha i radosti koju mladi pokažu pri prolasku kroz sela zasigurno ostavlja velik trag u životima starijih ljudi.

Kroz postaje se razmatrala muka Isusa Krista s kojima je bila povezana i simbolika gesla u kojem smo se okupili.

U subotu navečer mladi su se podijelili u 12 grupa i imali prigodne kateheze o "žeđima" čovjeka danas te koje su to "kapljice" koju mogu utažiti tu žeđ. Nakon razgovora u grupama, mladi su se uputili u sportsku dvoranu na misu. Svetu misu predvodio je biskup gospićko-senjski mons.dr. Mile Bogović, koji je u homiliji naglasio važnost mladog čovjeka u današnjem svijetu. Istaknuo je da je vjera glavna "navigacija" koja mladog čovjeka vodi na prave ciljeve te da se uz Isusa nikada ne može izgubiti na tom putu. Mladi su spavali u školi u Slunju, koja je rado ustupila svoj prostor kako bi se odmorili i pripremili za drugi dan.

U nedjelju je cilj bio doći do Cetingrada. Putem smo imali priliku osluškivati slapove Rastoka, prešli smo most Korane i krenuli kroz predivne dijelove ovoga kraja koji se budio u proljetno jutro. Na svakoj postaji su nas, kao i prvog dana, dočekivali mještani koji su nam pripremili okrepu te vatrogasno društvo koje je omogućilo pitku vodu. Vjerujem da je najveći doživljaj ove rute bio na cetinskoj tvrđavi, gdje su stotine mladih duša otpjevale državnu himnu i gdje je povijest koja se pisala na tom mjestu uz govor domaćina bila bliže nego u knjigama. U Cetingradu ispred crkve dočekala nas je pjesma domaćina u narodnim nošnjama. Svetu misu predvodio je generalni vikar Gospićko-senjske biskupije msg. Tomislav Šporčić, koji je u homiliji mladima poručio: "Mladi čovjek često je izgubljen i luta svijetom, ali uvijek se može vratiti i ostati na pravom putu ako mu je Bog zvijezda vodilja". Nakon mise domaćini su mladima pripremili topli obrok u velikoj dvorani.

Udruga Ekosspiritus nastavlja s pohodima već sljedeće jeseni, kada planinarski križni put odlazi u okolicu Zaboka a sljedeće godine u korizmi na otok Hvar.

Tako se pobožnost za mlade koja je nastala, sada već davne, 1987. godine u Samoboru širi po čitavoj Hrvatskoj.

Dijana Beganović

 

53. Planinarski križni put u organizaciji zajednice Ekosspiritus

Arhiva 2014

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002