19.10.2014.

Samoborci su proslavili dan svojega grada uz brojna kulturna i gastronomska događanja

Zdušno uz svoj Samobor

Kak se i "šika", subotnja budnica Gradske glazbe Samobor od ranih jutarnjih sati pozivala je građane i goste našega grada da svi zajedno proslave Dan grada Samobora. Odmah nakon toga služena je i sveta misa u župnoj crkvi sv. Anastazije, zaštitnice našega grada, nakon koje je Udruga Etno Fletno ponovno pokazala svoj Plac pod cirkvom i vratila nas u dane kada je bilo puno lakše trgovati i poslovati, na opće zadovoljstvo.

Na prepunom placu subotnje prijepodne je bilo predviđeno za degustaciju bermeta i vina, uz tradicionalnu ponudu samoborskih obrtnika i proizvođača lokalnih delicija i autohtonih suvenira. Uz čašicu "oteščajca" i ugodnog razgovora nije bilo teško dočekati sve ono što se spremalo u čast i za nepce naših sugrađana.

Duž Kleščićeve ulice nanizali su se uz kotlove i lonce majstori iz naših mjesnih odbora i gradskih četvrti, koji su se natjecali tko će spraviti bolji bažul, kotlovinu, kobasice ili neki drugi specijalitet našega kraja. Za one "izbirljivije" Gljivarska udruga Sunčanica ispred popularne Brente pripremila je veliki gljivarski kotlić, a brojni zainteresirani mogli su pogledati i izložbu gljiva te kušati fina vina samoborskih vinara u prostorijama Samoborske vinogradarsko vinarske udruge.

Dok na placu samoborske popevke popeva zbor iz Wirgesa i mali Samoborci na francuskom izvode Zaz, a "rame do ramena" kuhaju i druže se mještani Slanog Dola i Rakovog Potoka, gradski čelnici i drugi gosti, onda znate da ste na pravom mjestu i u pravom gradu. Upravo takvo ozračje vladalo je u Samoboru, kamo god da ste ove subote krenuli. Pjevalo se, veselilo, plesalo i družilo posvuda, a upravo takva pučka veselica i jest svrha Dana grada. Znaju to i naši gradski oci, koji već niz godina i kroz druge manifestacije podupiru ovakav vid druženja i suradnje među građanima Samobora.

M.K.

 

Samoborci su proslavili dan svojega grada uz brojna kulturna i gastronomska događanja

Arhiva 2014

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002