30.11.2014.

Na samoborskom glavnom trgu zapaljena prva adventska svijeća

Božić dolazi!

Na samoborskom glavnom trgu zapaljena prva adventska svijeća

Uz adventske pjesme u izvedbi članova Udruge Etno-fletno i prigodnu molitvu samoborskog župnika Davora Štuljana, u subotu, 29. studenoga, obilježen je paljenjem svijeće na Trgu kralja Tomislava početak adventa, odnosno pripreme za dolazak Božića. O adventu, crkvenim i narodnim običajima u predbožićno vrijeme uvodno je govorio Gordan Črpić, predsjednik samoborskog ogranka Matice hrvatske Gordan Črpić, u čijoj je organizaciji i održan ovaj stari običaj.

Svake sljedeće subote u 17 sati zapalit će se, prema tradiciji, i nova svijeća.

M.K.

 
30.11.2014.

Zajednica Makedonaca u Republici Hrvatskoj proslavila Racinov dan

Trajna povezanost Samobora i Makedonije

Pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske, Grada Samobora i Samoborskog muzeja, Zajednica Makedonaca u Republici Hrvatskoj obilježila je u subotu, 29. studenoga, Racinov dan. Trajna povezanost Samobora i Makedonije vuče svoje korjene još iz davne 1939., kada je Kočo Racin, jedan od temeljnih pjesnika suvremene makedonske književnosti, u Špulerovoj tiskari u Samoboru ilegalno otisnuo svoju zbirku poezije Beli mugri.

Nakon polaganja cvijeća ispred biste Koče Racina i obilaska Samoborskog muzeja, makedonska kulturna društva iz cijele Hrvatske (Zagreb, Pula, Split, Zadar, Rijeka i Osijek) u samoborskoj kino dvorani predstavila su svoju bogatu kulturnu baštinu svirkom, pjesmom, plesom i literarnim radovima.

Nazočnima se najprije obratila veleposlanica Republike Makedonije u Hrvatskoj Daniela Karagjozoska, u ime Grada Samobora Makedonce je pozdravila zamjenica predsjednika Gradskog vijeća Grada Samobora Maja Gračanin, a o djelu Koče Racina govorio je prof. Vasil Tocinovski. U povodu 75. obljetnice tiskanja Racinovih Bijelih svitanja predsjednik Zajednice Makedonaca u Hrvatskoj Ilija Hristodulov uručio je zahvalnice ravnatelju Samoborskog muzeja Miroslavu Milonjiću, bivšem predsjedniku Orceu Lambevskom i prof. Tocinovskom.

Tmuran studeni dan osvijetlili su, kao i svaki puta kad Makedonci stignu u naš grad, čudesni ritmovi, njihove prelijepe pjesme i ora, topao makedonski jezik i iskreno prijateljstvo dva bliska naroda.

M.K.

 

Na samoborskom glavnom trgu zapaljena prva adventska svijeća

Zajednica Makedonaca u Republici Hrvatskoj proslavila Racinov dan

Arhiva 2014

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002