10.08.2011.

Gradonačelnik Krešo Beljak najavio razgovore s autobusnim koncesionarima oko problema u javnom prijevozu

Do početka školske godine otkloniti nelogičnosti u autobusnom prometu

Gradonačelnik Krešo Beljak najavio razgovore s autobusnim koncesionarima oko problema u javnom prijevozu

Uočene nelogičnosti koje su se pojavile nakon preseljenja ishodišne točke javnog gradskog prijevoza na novi autobusni kolodvor, kao i najam prostora na njemu, bile su središnje teme konferencije za medije gradonačelnika Kreše Beljaka, održane u srijedu, 10. kolovoza.

- Pokazali su se određeni nedostatci koji će se pokušati otkloniti u dogovoru s koncesionarima do početka nove školske godine. Na primjer, da je linija od Otoka do Samobora sada prilično kraća, a da je cijena ostala ista, odnsono da je prijevoz čak i skuplji za one koji moraju kupovati kartu da bi se odvezli do centra presjedanjem na drugi bus. Ima još dosta stvari koje nisu logične i koje ćemo pokušati ispraviti, no s time smo i računali i ostavili smo mogućnost da se uočeni problemi otklanjaju «u hodu» - najavio je gradonačelnik Beljak ustvrdivši kako ne bi trebalo biti problema ni oko uklanjanja situacije po kojoj je gratis presjedanje moguće s pokazom, no ne i s pojedinačnom kartom. Što se pak tiče eventualnog uvođenja kružne gradske linije, Beljak je takvu mogućnost u ovom trenutku otklonio.

- Mi smo imali kružnu liniju prije nekih 10-ak godina, ali malo tko ju je koristio i ona jednostavno nije mogla fukncionrati. Mi danas nemamo problem kružne linije nego se problem zove jedinstvena tarifna zona centra grada, a to moramo riješiti sa prijevoznicima. Tek kad taj problem riješimo stvorit će se preduvjeti da se napravi kružna linija koja će se moći koristi s jednom kartom – pojasnio je Beljak dodavši da će kružna linija gradom imati smisla onog trenutka kad na prostoru vojarne zažive tamo predviđeni sadržaji.

Vezano pak za prostor bivše vojarne Beljak je još jednom napomenuo kako su tamo u tijeku radovi na novoj prometnici koja će povezati Gundulićevu i Mirnovečku i prometno ukorporirati taj dio grada u Samobor te da je započeo i proces prikupljanja prijedloga za imenovanje ulica na prostoru vojarne.

- Bitno je i da su u tijeku natječaji za uređenje doma za starije, vrtića i ambulante za hemodijalizu na prostoru vojarne, a pozitivna stvar je da se jedan veći dio napuštenih zgrada, odnosno hangara stavlja u funkciju putem iznajmljivanja gdje Grad ima određene prihode, što je u svakom slučaju dobro – rekao je gradonačelnik Krešo Beljak, dodavši da je u lipnju i srpnju izveden čitav niz radova na cestama u Samoboru i okolnim mjesnim odborima te da je sezona radova u punom jeku.

K.S.

I dalje se traže zakupci prostora na novom kolodvoru

Na gradskoj konferenciji za medije uz gradonačelnika Beljaka bio je i direktor TD Komunalac Boris Kušt koji je najavio raspisivanje drugog natječaja za zakup poslovnih prostora na novom kolodvoru. Naime, nakon prvog natječaja potpisana su tek 2 ugovora, s Oktalom i Klarom koji bi trebali proraditi s početkom rujna, a potpisani su još ugovori samo sa Samoborčekom za korištenje dviju prostorija (za turističku agenciju i dispečer), dok se očekuje skoro potpisivanje ugovora s Autoturistom. Tako je ostalo za iznajmiti još 6 poslovnih prostora i dva mjesta za postavljanje kioska. Podsjećamo, prema izjavi direktora Kušta iz srpnja, kalkulacija je da bi se od najma poslovnih prostora na kolodvoru moglo uprihoditi oko 100 tisuća kuna mjesečno kada svi prostori budu u pogonu.

Dok se čekaju rezultati drugog natječaja, najavio je Kušt, na kolodvoru se otklanjanju manji nedostaci (kolodvor je pod garancijom dvije godine pa je unutar njega izvođač taj koji je dužan ukloniti nedostatke), dogovoreno je postavljanje klupa na peronima, a sprema se i postavljanje velikih satova, digitalnog reklamnog panoa i više desetaka metara dugog natpisa imena kolodvora na pročelju. Što se troškova održavanja kolodvora tiče, Kušt je rekao kako bi prema Komunalčevim projekcijama oni mogli iznositi oko 200 tisuća kuna mjesečno.

 

Gradonačelnik Krešo Beljak najavio razgovore s autobusnim koncesionarima oko problema u javnom prijevozu

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002