16.11.2011.

18. sjednica svetonedeljskog Gradskog vijeća o rebalansu proračuna

Svi se trebaju prilagoditi situaciji

18. sjednica svetonedeljskog Gradskog vijeća o rebalansu proračuna

Nakon što ih je gradonačelnik Drago Prahin povukao s dnevnog reda 17. sjednice, točke dnevnog reda vezane uz rebalans ovogodišnjeg proračuna našle su se na 18. sjednici Gradskog vijeća Svete Nedelje, održanoj 15. studenoga. U rebalansu prihodi i rashodi umanjeni su za 4 milijuna kuna te umjesto na početku godine planiranih 88,3 milijuna sada iznose 84,3 milijuna kuna, a od te svote 6 milijuna je rezervirano za sanaciju manjka iz prethodnih godina, pojasnila je na početku pročelnica jedinstvenog upravnog odjela i voditeljica gradskih financija Biserka Delač. Dodala je kako je u rebalansu najveće smanjenje na prihodovnoj strani u stavci poreza od prometa nekretnina (umanjenje za 2,2 milijuna kuna) i posebnih propisa u koje ulaze i građevinske dozvole (umanjenje za 2 milijuna kuna). S druge strane, Sveta Nedelja dobila je milijun kuna kapitalne pomoći od Ministarstva gospodarstva te 400.000 kuna od Zagrebačke županije za sufinanciranje gradnje cesta i nogostupa.

Budući da je u rebalansu na rashodovnoj strani za programe predviđeno 78,3 milijuna kuna, moralo se reducirati plan gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture pa će se dio programa prenijeti u sljedeću godinu, a smanjuje se i dio za izradu projektne dokumentacije. No, istovremeno se povećaju sredstva za socijalne programe i sufinanciranje programa predškolskog odgoja.

U raspravi Stjepan Čakanić (HDZ) upozorio je da sportski klubovi ne mogu usred sezone prekinuti s natjecanjima i svojim djelatnostima ako im se smanje sredstva, za razliku od drugih udruga i društava. No, Biserka Delač i gradonačelnik Drago Prahin demantirali su glasine da se sportskom savezu i klubovima neće isplatiti sve predviđene ovogodišnje rate, pojasnivši da smanjenje od 130.000 kuna na to neće utjecati, budući da su u 2011. ukupno sredstva za sport povećana za 500.000 kuna. U raspravi je Romana Semenić (SDP) pitala i koji su kriteriji po kojima klubovi i sportski savez raspoređuju dobivena sredstva, smatrajući da ti kriteriji moraju biti transparentniji. Miroslav Milonjić (SDP) istaknuo je da bi se sve udruge i društva iz svih područja trebale početi ponašati u skladu s okolnostima i same napraviti svoj sanacijski plan za rad s manje sredstava. Gradonačelnik Prahin rekao je i da su zakonima, uredbama i propisima određeni pojedini iznosi koji se moraju izdvajati, kao što je slučaj da se 0,3% proračuna mora osigurati za rad humanitarnih udruga, a slično je sa sredstvima za vatrogasce. Marijan Jurić (HDZ) predložio je da se uštede ostvare u hortikulturalnom uređenju rotora i ostalih zelenih površina, dok je Freddy Burić (HSS) predložio da više KUD-ova ima istog voditelja, a ne svaki svog. Ivica Vojvodić (HNS) rekao je da program gradnje i uređenja ulica, nogostupa i ostale infrastrukture ne bi smio biti popis želja već stvarnih potreba, jer i građani u naseljima trebaju biti svjesni trenutne opće situacije. Na kraju su vijećnici podržali prijedlog rebalansa proračuna, kao i plan da se manjak iz prethodnih godina (od 2008. nadalje) ove godine umanji za 6 milijuna kuna, a u proračunu za 2012. sanira s preostalih 5,8 milijuna kuna. Gradonačelnik Prahin pritom je upozorio da je manjak nastao zbog intenzivnog ulaganja u infrastrukturu te da se sredstva više neće trošiti na ono što nije neophodno, tj. rashodi će biti u skladu s ostvarenim prihodima, dok je predsjednik Vijeća Stjepan Bošnjak (SDP) zaključio da se trebalo i prije na ovaj način reagirati, a vijećnici su se složili da se treba ponašati racionalno.

U nastavku sjednice prihvaćena su i usklađenja pojedinih programa vezanih uz rebalans proračuna, dopunjena odluka o autotaxi prijevozu te prihvaćen Urbanistički plan uređenja dijela naselja Novaki između ulica Habdelići i Videkovići.

M.Š.

 
16.11.2011.

Kandidati HSS-a, s koalicijskim partnerima, družili se s građanima Samobora

Glasujte za Samoborce s najviše izgleda za Sabor

Kandidati HSS-a, s koalicijskim partnerima, družili se s građanima Samobora

Raritetnu gestu napravio je samoborski gradonačelnik Krešo Beljak i drugi na listi koalicije Hrvatske seljačke stranke, Zelene stranke i Stranke penzionera u 7. izbornoj jedinici. Pri druženju s građanima pozvao je birače da glasuju za kandidate koji imaju najviše izgleda iz Samobora ući u Sabor pa je, osim opcije koju predstavlja, ponudio i drugu opciju kao mogućnost glasovanja na izborima.

- Mogu izraziti zadovoljstvo što, za razliku od prethodnih, ove godine ima nekoliko kandidata s područja Samobora koji imaju izglednu priliku da uđu u Sabor. Moram podsjetiti sugrađane da punih 14 godina Samobor nema saborskog zastupnika, za razliku od drugih sredina koje su i višestruko manje. Iskorist ću priliku i pozvati sve naše sugrađane da izađu na izbore i da u kolopletu razno-raznih političkih opcija, stranaka i obećanja glasuju za Samobor, tj. na listama potraže ljude iz Samobora koji su visoko pozicionirani i imaju kakve-takve šanse predstavljati nas sljedeće četiri godine u Saboru. Što se tiče tih izgleda, naravno da postoje stranke koje imaju bolje i lošije izglede. Činjenica jest da sam kao gradonačelnik na listi HSS-a na drugom mjestu, što nam daje izglede, pa se nadam da će to naši sugrađani prepoznati. No, ukoliko sugrađanima ja osobno ili HSS kao politička opcija ne odgovaraju, onda ih pozivam da glasuju za nositeljicu liste HSLS-a, dr. Lindu Rossini Gajšak, koja ima otprilike jednake šanse. Dakle, zaista mislim da građani trebaju glasovati za Samobor – izjavio je gradonačelnik Krešo Beljak, drugi na listi koalicije HSS, ZS i SP u 7. izbornoj jedinici, pri druženju s građanima 16. studenoga na štandu kod samoborske tržnice.

Na štandu su se dijelile i vrećice s jabukama te prigodni leci i knjižice u kojima se nalazi sažetak onoga što ova koalicija nudi biračima pod nazivom Pet+pravedan razvoj, kao i imena svih kandidata na listi. Istaknuto je pet poluga, a to su: obitelj kao temelj društva, pravedni razvoj svih hrvatskih regija, turizam na modelima novog razvoja, zaštita okoliša na modelu zelene ekonomije te jačanje hrvatskog sela i očuvanje hrvatskih prirodnih sirovinskih bogatstava. Ostale smjernice i detalji programa mogu se pročitati na web stranicama HSS-a.

M.Š.

 

18. sjednica svetonedeljskog Gradskog vijeća o rebalansu proračuna

Kandidati HSS-a, s koalicijskim partnerima, družili se s građanima Samobora

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002