06.06.2011.

Uspjeh mladih Samoboraca na natjecanju INOVA mladi 2011

Osvojena tri zlata i dvije bronce

Uspjeh mladih Samoboraca na natjecanju INOVA mladi 2011

U organizaciji Inovatorskog saveza Hrvatske i Fakulteta strojarstva i brodogradnje početkom svibnja provedeno je natjecanje INOVA mladi, a svečano proglašenje i podjela nagrada održano je 27. svibnja. Na natjecanju su se predstavili i učenici Srednje strukovne škole iz Samobora, tj. tehničari za računalstvo Karolina Majstorović, Jurica Rešetar, Sven Kapuđija, Matija Lastovčić i Matija Kršić, pod vodstvom njihovog nastavnika i mentora Ivana Vlainića, i to s odličnim uspjehom, jer niti ove godine nisu izostale nagrade.

Tako je jedan od najzapaženijih radova na natjecanju, "3D led kocku", predstavio Jurica Rešetar i osvojio zlatnu medalju. U kategoriji učenika trećih razreda Matija Kršić osvojio je brončanu medalju s radom "Parkirni senzori", a brončana medalja pripala je i Matiji Lastovčiću za rad "Senzorska stanica". U kategoriji maturalnih radova svoj rad "Inteligentno upravljanje grijanjem" predstavila je učenica Karolina Majstrović i dobila zlatnu medalju.

Kao najzapaženiji i najuspješniji rad u kategoriji softverskih radova proglašena je mobilna aplikacija Trambus (softver za lakše snalaženje u javnom gradskom prijevozu) Svena Kapuđije, koji je uz zlatnu medalju primio i nagradu u obliku vaučera za sufinanciranje trećine studija informatike. Svi dobitnici zlatnih medalja automatizmom su se plasirali na nadolazeće seniorsko natjecanje Inova.

I.Š.

FOTO: Nagrađeni učenici i mentor Ivan Vlainić

 
06.06.2011.

Samoborcu Ivanu Vlainiću državna nagrada za tehničku kulturu i prijem kod predsjednika Republike

Prvi samoborski nastavnik s nagradom Faust Vrančić

Samoborcu Ivanu Vlainiću državna nagrada za tehničku kulturu i prijem kod predsjednika Republike

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske svake godine dodjeljuje Državnu nagradu za tehničku kulturu Faust Vrančić. Nagradu je utemeljio Hrvatski sabor i svake godine dodjeljuje se istaknutim djelatnicima za predani rad i postignuća na području tehničke kulture. Jedan od dobitnika ove prestižne nagrade za 2010. godinu je i naš Samoborac Ivan Vlainić, stručni učitelj elektrostrojarske grupe predmeta Srednje strukovne škole u Samoboru. Nagrada je Ivanu Vlainiću dodijeljena za dugogodišnje uspjehe u radu s učenicima, sudjelovanje na brojnim državnim i međunarodnim natjecanjima, za rad u tijelima tehničke kulture te za izradu i pokretanje projekta Centra tehničke kulture u Samoboru. Nagradu mu je uručio državni tajnik za srednjoškolsko obrazovanje Želimir Janjić u Zlatnoj dvorani Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu. Važno je istaknuti da je Ivan Vlainić prvi samoborski nastavnik kojem je dodijeljena ova nagrada.

I.Š.

FOTO: predsjednik HZTK Ante Markotić, državni tajnik MZOŠ Želimir Janjić i dobitnik nagrade Ivan Vlainić

Prijem kod predsjednika Josipovića

Prof. Ivan Vlainić imao je čast da ga u svom uredu 14. svibnja primi predsjednik Republike Ivo Josipović kao člana izaslanstva Hrvatske zajednice tehničke kulture. Izaslanstvo su predvodili prof.dr. Ante Markotić i prof.dr. Ivan Petrović, a u njemu je bilo još nekoliko istaknutih stručnjaka u svojim područjima te prof. Vlainić kao predsjednik Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije (koja je jedna od najorganiziranijih županijskih zajednica) te uspješan nastavnik - mentor i inovator.

Pri susretu s predsjednikom Josipovićem teme razgovora bile su vraćanje digniteta tehničke kulture kao ustavnoj kategoriji te predstavljanje uspješnog djelovanja HZTK u svim područjima djelovanja. U srdačnom razgovoru predsjednik Josipović se sjetio i svojih školskih dana, kada se s veseljem bavio jednim područjem tehničke kulture - radioamaterizmom, spomenuvši kako je uspješno sastavio zujalicu za učenje telegrafije.

 
06.06.2011.

Samoborske mažoretkinje uspješno organizirale drugi SAMOBORfest – natjecateljsko-revijalni festival mažoretkinja

Festival dignut na međunarodnu razinu

Samoborske mažoretkinje uspješno organizirale drugi SAMOBORfest – natjecateljsko-revijalni festival mažoretkinja

Drugo izdanje SAMOBORfesta, festivala mažoretkinja, prošlo je u znaku novih iskoraka, kako brojnošću sudionika, tako i kvalitetom prezentacija, a novost koju su za ovu godinu priredile Samoborske mažoretkinje kao organizatorice bilo je podizanje festivala na međunarodnu razinu. Naime, uz mažoretkinje iz Samobora, Svete Nedelje, Desinića, Dubrovčana, Goričana, Murskog Središća i Radoboja, u Samoboru su svoje plesne sposobnosti prikazale i gošće iz Češke. Usto, u revijalnom programu su nastupile i gošće iz Ljubljane te Nedelišća, tako da je višesatno druženje u novoj samoborskoj sportskoj dvorani u subotu, 4. lipnja, potrajalo od ranog jutra do kasnog poslijepodneva uz non-stop mažoret ritam.

Kako SAMOBORfest ima i natjecateljski karakter, tako je više od 200 mažoretkinja u dobnim kategorijama od najmlađih do seniorki izvelo svoje točke pred brojnom publikom i stručnim žirijem, odnosno glavnim sucima Tamarom Beljak i Tihomirom Bendeljom te pomoćnicima Petrom Krpan i Idom Škof. Natjecanje se odvijalo u pojedinačnim i skupnim kategorijama, a ocjenjivao se nastup u rhythimic twirlu, duet danceu, accessoriesu i twirling danceu, odnosno u tradicionalnom mažoret plesu, pomponima te show danceu za skupne kategorije. Ukupno najviše nagrada, njih 12, osvojile su mažoretkinje iz Svete Nedelje (po 4 zlata, srebra i bronce), Samoborke su ih osvojile 11 (po 4 zlata i srebra te 3 bronce), a mažoretkinje iz Goričana 7 medalja (od toga 6 zlatnih). Glavna nagrada, Grand prix koji se dodjeljivao za ukupan spoj najbolje koreografije i umjetničkog dojma pripao je show dance skupini Samoborskih mažoretkinja za njihovu koreografiju Mascerada.

K.S.

Prepoznalo ga i Kulturno vijeće

Sve sudionike na samom početku održavanja pozdravili su organizatorica Branka Beljak (kojoj su na kraju festivala Samoborske mažoretkinje zdušno otpjevale Sretan rođendan), u ime Zagrebačke županije vijećnica Županijske skupštine Željka Šabarić, a u ime Grada Samobora zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić, koji je i otvorio festival. Da je SAMOBORfest na dobrom putu daljnjeg napredovanja pokazuje i činjenica da ga je Kulturno vijeće Grada Samobora uvrstilo u program javnih potreba u kulturi.

 

Uspjeh mladih Samoboraca na natjecanju INOVA mladi 2011

Samoborcu Ivanu Vlainiću državna nagrada za tehničku kulturu i prijem kod predsjednika Republike

Samoborske mažoretkinje uspješno organizirale drugi SAMOBORfest – natjecateljsko-revijalni festival mažoretkinja

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002