14.10.2011.

Obilazak komunalnih i društvenih objekata u sklopu proslave Dana grada

Obilazak radova vrijednih 49 milijuna kuna

Obilazak komunalnih i društvenih objekata u sklopu proslave Dana grada

Niti ovogodišnja proslava Dana grada nije mogla bez tradicionalnog obilaska dovršenih komunalnih i društvenih objekata, kao i onih u izgradnji. Dio onog što se napravilo u proteklih više od godinu dana, od prošlogodišnje proslave, gradski dužnosnici i članovi uprave, stručne službe, dio gradskih vijećnika, kao i predstavnika mjesnih odbora te komunalnih poduzeća obišli su 14. listopada. Bio je to obilazak radova vrijednih ukupno 49.153.224 kune. Od toga 36,4 milijuna kuna otpada na ugovorenu vrijednost radova na novom autobusnom kolodvoru, koji je bio i polazišna točka komunalnog obilaska.

Tijekom obilaska nazočni su obišli OŠ Bogumila Tonija na kojoj je obnovljeno krovište te dio fasade, za što je u gradskom proračunu osigurano ukupno 848.860 kuna. Za uređenje dječjeg igrališta u Veronekovoj ulici izdvojeno je 184.500 kuna, a za dogradnju i uređenje dječjeg vrtića u Kladju 280.000 kuna te je njegov kapacitet sada proširen na četiri grupe sa 70-ak polaznika, na zadovoljstvo mnogih roditelja, jer je formirana još jedna jaslička skupina. Saniran je i dio krovišta stare škole u Molvicama za 78.019 kuna te uređen društveni dom u Braslovju za 110.000 kuna.

Pri obilasku nazočni su pogledali i nekoliko lokacija na kojima su stanovnici dobili vodovod i kanalizaciju, a gdje je ukupno postavljeno 3650 metara vodovodnih ili kanalizacijskih cijevi. Tako su vodovodne cijevi položene u Bregovitoj ulici u Maloj Jazbini, Ulici Požgaji u Molvicama, u naselju Dubrava, dok je kanalizacija izgrađena u Hamoru i Gornjem kraju, u dijelu naselja Domaslovec te dijelu naselja Bregana.

Također, obišli su i dio novoasfaltiranih prometnica, a njihov ukupan zbroj iznosi više od 11 kilometara. Jedna od najznačajnijih je pri tome prometnica kroz bivšu vojarnu, uz izgradnju rotora na Mirnovečkoj, za što je ukupno osigurano 3,4 milijuna kuna, a radovi bi trebali biti dovršeni za nekoliko tjedana.

Asfalt je još položen u Samoborskoj ulici u Kladju, Ulici Požgaji u Molvicama, ulicama Cerje i Balaška u Rakovom Potoku, na dijelu ceste kroz Celine prema Vrbovcu, na dijelu prometnice kroz Malu Jazbinu, u Samoborskoj ulici i Lenišću u Samoborskom Otoku, u Položnjacima u Grdanjcima te kroz naselja Braslovje, Rude i Vrbovec (u suradnji sa Županijskom upravom za ceste), kao i na cesti prema Grdanjcima. Pješačke staze uređene su u Molvičkoj ulici u Molvicama, u Samoborskoj ulici u Rakovom Potoku, u Matijinoj ulici u Hrastini te u Samoborskom Otoku uz društveni dom.

Gradonačelnik Krešo Beljak tijekom obilaska je istaknuo kako je u nešto više od godinu dana napravljeno puno toga, osobito u mjesnim odborima, pa se kriza nije osjetila na dinamici izgradnje komunalne infrastrukture i stoga je izrazio zadovoljstvo što je zadržana visoka razina izgradnje komunalne i društvene infrastrukture. Osobito je istaknuo važnost izgradnje prometnice kroz bivšu vojarnu, koja će povezati dio Giznika i naselja koja joj gravitiraju, jer će se smanjiti opterećenost Mirnovečke ceste. Na taj način će se i bivša vojarna uklopiti u prometnu strukturu grada, a kada radovi budu završeni nove će ulice dobiti i svoja imena. Najznačajnija je svakako bila izgradnja novog autobusnog kolodvora, ali i svi ostali objekti od velikog su značenja za svoje sredine, rekao je gradonačelnik, najavivši da će preuzimanjem sadašnjih županijskih cesta biti povećana ulaganja u prometnu infrastrukturu grada.

- Siguran sam da nismo pogriješili što smo proslavu vratili na rođendan Grada, a ove nas godine prati lijepo vrijeme, čime smo demantirali zloruke prognoze da datum nije dobar. Svim sugrađankama i sugrađanima čestitam Dan grada i pozivam ih da nam se pridruže na centralnoj proslavi 15. listopada u popodnevnim i večernjim satima u bivšoj vojarni – zaključio je gradonačelnik.

M.Š.

 
14.10.2011.

Predstavljanje knjige Samobor – zemljopisno – povijesna monografija

Jedinstvena po opsegu i kvaliteti

Predstavljanje knjige Samobor – zemljopisno – povijesna monografija

U Galeriji Prica 13. listopada predstavljena je knjiga Samobor – zemljopisno-povijesna monografija u izdanju Meridijana i potporu Grada Samobora. Stoga je na početku predstavljanja sve nazočne pozdravio gradonačelnik Krešo Beljak, rekavši da je monografija jedinstvena ne samo po opsegu i kvaliteti, već i po tome što je oslobođena svih ideoloških predznaka, zahvalivši svima koji su u protekle četiri godine podržavali izradu knjige. Na stvaranju monografije sudjelovali su eminentni stručnjaci u svojim područjima, njih petnaestero – Nenad Buzjak, Ivan Dujmović, Dragutin Feletar, Petar Feletar, Željko Holjevac, Lovorka Jakopec, Romeo Ibrišević, Hrvoje Petrić, Jakša Raguž, Stjepan Razum, Milan Sijerković, Petra Somek, Danijel Vojak, Milan Žegarac Peharnik i Morena Želle.

Na predstavljanju su govorili direktorica Meridijana Petra Somek, urednik Dragutin Feletar te recenzenti Adolf Malić i Dragutin Pavličević. Uz riječi pohvale, oni su istaknuli da je riječ o dva toma knjige koja na 800 stranica donosi sintezu povijesti, zemljopisnih značajki i sadašnjosti Grada Samobora te da je monografija pisana pristupačnim stilom, ali sa znanstvenim pristupom i metodologijom. Za to je bilo potrebno napisati 1300 kartica teksta. Sabrana su dosadašnja saznanja te dodani novi rezultati arhivskih i terenskih istraživanja, tako da monografija otkriva nove detalje iz bogate samoborske prošlosti i atraktivne prirodne osnove, a obogaćena je s oko 800 ilustracija. Izdavanjem monografije Samobor ulazi u krug rijetkih gradova koji imaju ovako kvalitetnu monografiju, naglašeno je na predstavljanju.

Tijekom predstavljanja svirao je stariji orkestar Tamburaškog društva Ferdo Livadić pod vodstvom dirigentice Anamarije Šimičić, uz soliste Đurđicu Pleše Vuica i Franju Sinu Gluščića.

M.Š.

 

Obilazak komunalnih i društvenih objekata u sklopu proslave Dana grada

Predstavljanje knjige Samobor – zemljopisno – povijesna monografija

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002