18.07.2011.

Samoborski speleolog spašen iz velebitske jame u velikoj akciji HGSS-a

U dijabetičkoj komi na dnu 362 metra duboke jame

Samoborski speleolog spašen iz velebitske jame u velikoj akciji HGSS-a

Samoborski speleolog Tomislav G. (37) izvučen je iz 362 metra duboke jame Kita Gaćešina kod Crnopca na Velebitu u velikoj akciji Hrvatske gorske službe spašavanja. Kako javljaju dnevni mediji, Tomislav je u noći sa subote na nedjelju, 16/17. srpnja u snu bio pao u dijabetičku komu. Primijetivši da je kolegi neophodna medicinska pomoć jedan od dvojice njegovih kolega se nakon sat i pol penjanja uspio dokopati površine te pozvati pomoć.

U akciju spašavanja uključilo se 50-ak pripadnika HGSS-a i ostalih službi, koji su prvo u jamu spustili liječnicu koja je Tomislavu dala inzulin i stabilizirala mu zdravstveno stanje, a on je došao svijesti. Potom je počela 12-satna akcija izvlačenja nesretnog speleologa da bi u ranim jutarnjim satima ponedjeljka, 18. srpnja, Tomislav napokon bio spašen iz jame i predan Hitnoj pomoći. Mediji javljaju da je bio pri svijesti i osjećao se dobro.

K.S.

 
18.07.2011.

Župa svetog Leonarda u Kotarima proslavila 200. godišnjicu rada i djelovanja

Vjera, ufanje i ljubav u molitvama

Župa svetog Leonarda u Kotarima proslavila 200. godišnjicu rada i djelovanja

Zelenilo i mir bili su idealni uvjeti za brojne vjernike i hodočasnike koji su ponovno u velikom broju pohodili crkvu i samostan svetog Leonarda u Kotarima. U nedjelju, 17. srpnja, tamo se odvijala proslava 200. godišnjice utemeljenja župe. Koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je pomoćni biskup Zagrebačke nadbiskupije mons. Ivan Šaško, a u njemu su sudjelovali provincijal franjevaca trećoredaca fra Ivan Paponja, dekan samoborsko–okićkog dekanata vlč. Vlado Bogdan, dr. fra Ante Crnčević iz splitske Provincije, Darko Banfić župnik iz Ruda te gvardijan samostana i upravitelj župe svetog Leonarda o. Lovro Jelušić.

Na početku svečanosti mons. Ivan Šaško pozdravio je sve svećenike, franjevce i hodočasnike na svetkovini posvete crkve, u trenutku kada se slavi 200 godina župe u Kotarima. U svoj propovijedi mons. Šaško pojasnio je prispodobe, koje su čitane u službi riječi, rekavši potom da svaka molitva je molitva za vjeru, ufanje i ljubav, jer su oni ujedno razlog građenja i posvećivanja crkava kao znakova Božje prisutnosti u zajednici vjernika. Rekao je da moramo biti zahvalni za ovaj samostan i crkvu, oce franjevce, svećenike i župnike, koji su i u ovom kraju stoljećima prije, kako u knjigama piše, posijali "in silvis" (u šumama) zrno koje stoljećima donosi plod. To je mjesto na kojem se na čudesan način spojilo Božje djelo prirodnih ljepota s djelima umjetnika, vjernika i hodočasnika. Od samih su početaka ovaj samostan i crkva obavijeni zelenilom Samoborskoga gorja, udaljeni od logike i buke suvremenog svijeta, progovarali znakom života, istaknuo je mons. Šaško.

Misno je slavlje zavšilo tradicionalnim ophodom oko oltara, a nakon mise vjernici su se mogli okrijepiti na štandovima na tradicionalnom proštenju.

M.Š.

Povijest župe

Povijesni podaci govore da je crkvu i samostan u Kotarima dao sagraditi ban Erdödy na mjestu ukazanja 1531. godine. Veći samostan biva sagrađen 1683. godine, a 1733. počinje gradnja veće crkve i još većeg samostana. Posvećenje nove crkve i samostana upriličeno je 17. travnja 1750. godine. Tijekom godina franjevci su u samostanu pomagali bolesnima, podučavali djecu čitanju, pisanju i vjeri. Ukinućem samostana 1789. odmah je uspostavljena kapelanija, a prije 200 godina (1811.) uspostavljena je župa. Prvi župnik bio je o. Ivan Pajnič. Nakon njega bilo je 40 upravitelja župe, a najduži staž (od 1876. do 1901.) ima Stjepan Miladin. Sadašnji župnik i gvardijan je o. Lovro Jelušić, kojem u radu pomažu o. Alfons Kupres i o. Bernard Rubinić.

U 19. stoljeću zbog nenastanjenosti urušila su se tri krila samostana i ostalo je samo istočno, spojeno s crkvom. Po želji ondašnjeg nadbiskupa Alojzija Stepinca, samostan i župu 1941. godine preuzeli su franjevci trećoredci glagoljaši, koji se o župi brinu i do danas.

Crkva i samostan nalaze se na 520 m nadmorske visine, a ubrajaju se među najvrjednije barokne kulturne spomenike Hrvatske.

Svečanost na početku mise

Na početku mise ocu biskupu dobrodošlicu u župu u ime svih vjernika poželio je Mihael Rubinić, a buket cvijeća predale su djevojčice Paula Šogorić i Rafaela Rubinić. Pri prinosu darova pjevana je pjesma Svetom Leonardu koju je ispjevao orguljaš Zdenko Rubinić.

 

Samoborski speleolog spašen iz velebitske jame u velikoj akciji HGSS-a

Župa svetog Leonarda u Kotarima proslavila 200. godišnjicu rada i djelovanja

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002