27.08.2011.

Ulica Hamor ponovno provozna za sav promet

I dalje potreban oprez

Ulica Hamor ponovno provozna za sav promet

Nakon šest dana radova ukinute su zabrane prolaska vozila i ostalih sudionika u prometu kroz Hamor. Kao što je bilo i najavljeno, 26. kolovoza završio je dio radova na izgradnji kanalizacijske mreže na početku Ulice Hamor, koje su financirale Hrvatske vode, te je Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije vratila normalni režim prometovanja tim dijelom, koji je tijekom dana bio zatvoren za promet od 20. kolovoza. No, svi sudionici u prometu prema Smerovišću i Lipovcu te obrnuto neka i dalje budu na oprezu, jer još nisu sanirani prekopi.

Podsjećamo da 1. rujna počinju radovi na izgradnji rotora na Mirnovečkoj kod križanja s Ulicom Ise Velikanovića, koji će potrajati do kraja listopada, pa će i na tom dijelu biti nužan oprez.

M.Š.

 
27.08.2011.

U Budinjaku održan 8. eko kamp Čuvam svoje gorje

Bijeg u prirodu na edukaciju

U Budinjaku održan 8. eko kamp Čuvam svoje gorje

Užarenu atmosferu gradskog asfalta zaista je najbolje zamijeniti boravkom u gorju, gdje šume i povjetarac štite od nesnosnih vrućina. Vjerojatno učenici, polaznici ovogodišnjeg eko kampa, nisu ni znali da imaju pravu povlasticu biti četiri dana u Budinjaku i izbjeći vrućinu od gotovo 40 Celzijevih stupnjeva, koja je tema svih razgovora posljednjih dana. Putujući iz Samobora do Budinjaka mi smo postali svjesni te povlastice.

Devetero učenika zatekli smo u 8. eko kampu Čuvam svoje gorje, kojeg je od 23. do 26. kolovoza u Budinjaku organizirao Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje. Pozivi za sudjelovanje upućeni su školama krajem prošle školske godine s ciljem da ljepotu i posebnosti Parka prije svega upoznaju učenici šestih i sedmih razreda, koji žive u njegovim granicama ili u neposrednoj blizini. Kamp se počeo održavati od samih početaka rada Parka, koji je osnovan 1999. godine, a organizira se u suradnji s ravnateljima i nastavnicima te roditeljima. Održava se krajem lipnja ili krajem kolovoza, a u njemu može sudjelovati najviše deset učenika.

Po dolasku u Budinjak krenili smo prema mjestu gdje se čistio jedan od zapuštenih izvora, neposredno uz cestu od Budinjaka prema Gornjoj Vasi. Tu nas je dočekala Katarina Husnjak Malovec, voditeljica edukacije, koja je istaknula da se Eko kamp Čuvam svoje gorje održava jednom godišnje i svake godine ima neku novu temu i radionicu, ali cilj ekološke svjesnosti i upoznavanja djece s radom Parka je i dalje isti. Tako su se i ove godine djeca prvo upoznala s radom Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje, koje područje zauzima, što djelatnici, osobito nadzornici, rade na terenu, s čime se sve susreću. Djeca su obišla Stazu kneževa, na kojoj se može vidjeti nekoliko povijesnih lokaliteta, a praktični dio rada bilo je ove godine čišćenje zapuštenog izvora. Prijašnjih godina očišćena je jedna lokva, koja se u vrijeme suše pokazala odličnom, jer su iz susjednih Bratelja stanovnici dovodili stoku na napajanje.

Dok smo mi upijali ove informacije devetero učenika vrijedno je izvlačilo granje i ostalu bujnu vegetaciju, koje su prije toga posjekli djetalnici Parka te su tako izvor ponovno učinili dostupnim. Katarina Husnjak Malovec pojašnjava da su nekada na njemu stanovnici napajali stoku i punili svoje posude, no kako je sve manje stanovnika u žumberačkim naseljima, tako je sve manje i stoke pa izvori zarastaju. Srećom, djelatnici Parka prirode i dalje istražuju pa su napravili evidenciju svih izvora koje su našli. Geologinja dr.sc. Tatjana Vujnović napravila je temeljno istraživanje 2007. i 2008. te objavila rad u kojem navodi čak 847 izbora na području Parka. Uz Katarinu i Tatjanu, učenicima u kampu pomažu glavni nadzornik Damir Otmačić, nadzornik Slavko Struna, pripravnica u nadzornoj službi Petra Žeželj, stručni savjetnik Kristijan Brkić, uskaču i članovi Gorske službe spašavanja te i ostali djelatnici Parka.

Voditeljica edukacije Katarina Husnjak Malovec ističe da sve troškove održavanja Kampa snosi Park prirode, a sudionike očekuju različite radionice i aktivnosti vezane uz zaštitu prirodnih vrijednosti i kulturne baštine ovoga zaštićenog područja te druženje s vršnjacima iz različitih dijelova Parka. Često su to djeca iz različitih dijelova Parka koja nikad nisu ni bila u Budinjaku, niti u nekim drugim dijelovima, zato im se pripremaju izleti kako bi obišli neke dijelove Parka i najzanimljivije punktove. Djeca se tako upoznaju i s krajem u kojem žive, kako bi saznali više o njegovim vrijednostima i na taj način razvili ponos prema zavičaju. Drugi cilj je da se međusobno upoznaju i razmjene iskustva, jer to su uglavnom vršnjaci, viši razredi osnovne škole.

Svoje zadatke pri čišćenju izvora vrijedno su ispunjavali Veronika, Katarina, Štefanija, Marija i Antonio iz PŠ Noršić Selo OŠ Milana Langa iz Bregane, Patricija, Albina i Lovro iz OŠ Rude te Marko iz OŠ Mihaela Šiloboda iz Svetog Martina pod Okićem. Prvo su izvlačili granje, a potom još malo uređivali okoliš i čistili mulj pa napravili kanalić kako bi voda lakše otjecala do lokve, iz koje je ponirala i ispod ceste s druge strane kosine ponovno izbijala na površinu.

Nismo htjeli previše smetati, ali nam je Albina iz OŠ Rude rekla da su u kampu puno toga naučili o ekologiji, a naučili su slagati i šator. Njoj je super što čiste okoliš i izvor, a sretna je što idu na izlete, kao što je to bio izlet na Svetu Geru. Bila je oduševljena i što su kroz lupu mogli gledati razne životinjice, kukce i biljke, postavljali su i zamke za kukce. Zato joj nije žao što se prijavila i preporučuje svima da dođu sljedeće godine.

Budući da nam se ovo činilo vrlo zanimljivim pitali smo mogu li sudjelovati i drugi učenici, koji nemaju direktnu vezu s Parkom, pa nam je Katarina Husnjak Malovec rekla da ni oni nisu zakinuti, jer za sve ostale zainteresirane učenike iz svih krajeva zemlje mogu se organizirati jednodnevni izleti u sklopu programa Mladi nadzornik. Tu učenici i njihovi nastavnici mogu doći u Park i obraditi dio gradiva koje im dolazi u programu, a tu su i izleti na kojima se može upoznati Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje, tako da za svakog imaju ponešto. Važna je napomena da je eko kamp za djecu potpuno besplatan (prijevoz, smještaj, hrana), dok se jednodnevni izleti naplaćuju.

Naravno, postoji još niz zanimljivih programa, a prvi na koji su pozvani svi zainteresirani je tradicionalna radionica Tisućljeća kulinarstva, koja će se u Budinjaku u Eko centru održati 10. i 11. rujna. Zanimljiva jela i osvježenje su zagarantirani.

Mato Šipuš

 

Ulica Hamor ponovno provozna za sav promet

U Budinjaku održan 8. eko kamp Čuvam svoje gorje

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002