24.08.2011.

Na redovnoj pressici gradonačelnika ponovno je bila zanimljiva prometna problematika

Obrtnička i Livadića mogle bi opet biti jednosmjerne

Na redovnoj pressici gradonačelnika ponovno je bila zanimljiva prometna problematika

U trenucima kada temperature na otvorenom dostižu 40 stupnjeva pa se, kako se uobičajeno kaže, topi asfalt, na pressici gradonačelnika ponovno je otvorena vruća tema prometovanja kroz samoborske ulice. Konkretnije, najavljeno je rješenje za usko prometno grlo u Obrtničkoj ulici. Naime, gradonačelnik Krešo Beljak, uz kojeg je bio i zamjenik Željko Stanec, na pressici je 24. kolovoza rekao kako su u gradskoj upravi svjesni da će u rujnu, s početkom nove školske godine, novo stajalište autobusa u Šmidhenovoj ulici izazivati prometne poteškoće i zastoje, što će dodatno pogoršati situaciju koju na tom dijelu otežava semafor u Obrtničkoj ulici. Stoga će Gradskom vijeću uputiti prijedlog da se ponovno uspostavi jednosmjeran promet Obrtničkom i Livadićevom ulicom, kao što je bilo i prije nekoliko godina. Na taj način autobusno stajalište linija za Rude, Lipovec i Slani Dol premjestilo bi se u Obrtničku kod zgrade Općinskog suda, dok bi se u suprotnom smjeru uspostavilo stajalište u Livadićevoj ulici. Zbog toga bi se dijelom izmjestili stupići na Trgu kralja Tomislava kako bi autobusi mogli skrenuti u Šmidhenovu. Gradonačelnik je rekao kako se nada da će taj prijedlog podržati gradski vijećnici na svojoj prvoj sjednici u rujnu, jer se na taj način uspostavlja bolja prometna protočnost prema Stražniku, Starogradskoj i naseljima koji su vezani za taj smjer, a najveća korist bilo bi i poboljšanje sigurnosti učenika OŠ Samobor pa su se o tom prijedlogu već pozitivno izjasnili brojni roditelji i stanovnici tog dijela grada. Ako se dobije podrška Vijeća, novi režim počeo bi vrijediti od početka listopada.

- Ukoliko vijećnici ne podrže prijedlog u Šmidhenovoj ulici bi mogao nastati kaos – upozorio je gradonačelnik i dodao kako je jedini negativan aspekt tog rješenja povratak kamionskog prijevoza kroz Livadićevu, ali da se u odnosu na prijašnje razdoblje, kada se bilježilo dvjestotinjak prolazaka, sada tako i tako radi o svega dvadesetak kamiona dnevno. S druge strane, to znači da će se dijelom od kamionskog prometa rasteretiti Obrtnička ulica, istaknuo je gradonačelnik Beljak, iskazavši uvjerenje da će prijedlog dobiti podršku javnosti, a za ovo novo tehničko rješenje već je zatražena dozvola MUP-a i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Rekao je gradonačelnik da će se problem kamionskog prijevoza u potpunosti riješiti dovršetkom obilaznice, ali da se za to mora prvo osigurati prvo desetak milijuna kuna, što trenutna situacija ne dopušta.

Gradonačelnik je na pressici rekao kako je održan sastanak s koncesionarima Samoborčekom i Autoturistom, na kojem su postignuti načelni dogovori o poboljšanju usluga u prijevozu školske djece i građana. Najavio je da će uskoro biti sklopljen ugovor prema kojem bi cijena pokaza na posebnim linijama za učenike pojeftinila više od 50%, tj. s 570 bila bi spuštena na 250 kuna. Na taj način bi se osiguralo da više ne dolazi do situacija da djeca iz pojedinih naselja ne mogu ući u autobuse na tim posebnim školskim linijama, kao što se događalo, primjerice, u Braslovju na liniji iz Manje Vasi u Rude ili u Galgovu na liniji iz Pavučnjaka u Sveti Martin pod Okićem. Budući da se tako povećava broj djece na posebnim linijama išlo se na smanjenje cijena te je na taj način ukupni iznos koji je bio planiran u toj stavci ostao na istoj razini, istaknuo je gradonačelnik Beljak, dodavši da su tako poboljšali standard prijevoza i djecu doveli u ravnopravan položaj. Po istom principu, načelno je dogovoreno da linija iz Samoborskom Otoka, barem oni polasci vezani uz školu, bude preusmjerena na Šmidhenovu i Gajevu, a još će se razgovarati da se to odnosi na sve polaske te linije.

Na kraju te tematike gradonačelnik jer rekao da se još razgovara i o uvođenju jedinstvenog pokaza za sve osnovnoškolce, koji bi koštao 150 kuna godišnje te bi se na taj način riješio i problem prijevoza učenika na izvanškolske aktivnosti, kao što su večernji treninzi, nastava u glazbenoj i školi stranih jezika, itd. Zahvalio je prijevoznicima što su pokazali razumijevanje i što su realizirani dogovori koji se provlače godinama.

M.Š.

Grad preuzima županijske ceste

Na pressici je gradonačelnik Beljak najavio da će od 15. ožujka 2012. Grad Samobor najvjerojatnije preuzeti upravljanje nad svim županijskim cestama na svom području. Naime, u srpnju je usvojen novi zakon kojim se to omogućuje (još se čekaju akti ministra o točnom iznosu izdvajanja), a prema prvim izračunima Gradu bi pripalo oko 11 milijuna kuna. Gradonačelnik je rekao da je to znatno više nego što su županijske ceste ulagale proteklih godina na samoborskom području, ali da će, zbog zapuštenosti tih cesta, biti potrebno i desetak godina da se postigne željeni standard uređenja i održavanja prometnica. Preuzimanje nadležnosti nad svim prometnicima dogodit će se odmah po završetku rada zimske službe, kako tijekom zime ne bi dolazilo do problema. Održavanje bi preuzeo Komunalac, koji i sada brine o nerazvrstanim cestama na području Grada. S druge strane, iz Komunalca će se izdvojiti odvodnja, jer je novim zakonom definirano da se djelatnosti vodoopskrbe i odvodnje moraju izdvojiti u posebna poduzeća.

Glede uređenja biciklističkih staza gradonačelnik Krešo Beljak rekao je da to ne mogu biti parcijalna rješenja pa da biciklistička staza bude samo u jednoj ulici i vodi od semafora do semafora, već da treba osmisliti cijelu mrežu takvih staza da bi one imale smisla. U Samoboru je problem uskih ulica pa je jedno od rješenja i jednosmjerne ulice u kojima bi se mogle ucrtati i biciklističke staze.

 

Na redovnoj pressici gradonačelnika ponovno je bila zanimljiva prometna problematika

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002