27.02.2011.

Otvorenje 185. Samoborskog fašnika

Počelo je ludilo

Princ Fašnik, Sraka, Sudec i Fiškal preuzeli su ključeve Grada od gradonačelnika Kreše Beljaka i tim činom i službeno je počela u subotu, 26. veljače, vladavina maski u 185. Slobodnoj Fašničkoj Republici Samobor. Možda zbog prosvjeda u Zagrebu ili možda zbog za mnoge još neuobičajenog termina, no subota poslije 12 nije se pokazala kao dobar termin za masovniji dolazak posjetitelja na otvorenje Fašnika.

Zato je popodnevni program s prvom povorkom mjesnih odbora naišao na veći odaziv publike, a pod ovogodišnjim motom Fašnički politički vremeplov izmjenjivali su se prizori koje je osmislilo sedam mjesnih odbora. Po broju alegorijskih kola prednjačili su, kao i prethodnih godina, Pavučnjak i Rude, a atraktivnim spuštanjem trojice pravih padobranaca (članova hrvatske padobranske reprezentacije) istaknuo se i mjesni odbor Hrastina. Predstavili su se još Grdanjci, Braslovje, Mali i Veliki Lipovec te Gradna. Dio njihovog programa nastavio se i na Etnocestu u Livadićevoj ulici, gdje se nalaze tabori mjesnih odbora. U nedjelju, 27. veljače, predstavit će se preostalih sedam mjesnih odbora, također od 15 sati.

Nakon mjesnih odbora subotnji program na Trgu kralja Tomislava nastavile su gostujuće skupine (iz Omiša, Nove Gradiške, Labina, Bribira, Rijeke, Makarske, Čakovca i Nedelišća), a nakon toga slijedio je i izbor najboljih maski. Put u završnicu osigurali su si Miki&Mini te Kerum-Serum, a u konkurenciji grupnih maski Nogometaši.

Šećer na kraju bio je nastup Marijana Bana i njegovih Diktatora, a glazbeni ukus posjetitelji su mogli zadovoljiti još u Fašničkom šatoru iza kina i na Halternativnom fašniku na parkiralištu u Starogradskoj (bivše ZET-ove garaže).

Svoju će priču u nedjelju zaokružiti mjesni odbori, a nakon gostujućih skupina i izbora maski za finale, za glazbeni ugođaj na Trgu pobrinut će se Zoran Mišić. Zabavu posjetitelji mogu naći i na ostalim punktovima u gradu. Sljedeći vikend bit će u znaku Dječjeg fašnika i Srakotrka.

Kako bi se lakše snašli u prometu, napominjemo da je organizator osigurao šest parkirališta u rubnim zonama glavnih događanja, a informacije o svim tehničkim i organizatorskim pojedinostima mogu se dobiti kod samoborske Turističke zajednice kao organizatora i na web stranicama Fašnika.

M.Š.

 
27.02.2011.

Sastanak Povjerenstva za edukaciju, prevenciju i socijalnu humanitarnu djelatnost Zagrebačke županije

Suradnja s Crvenim križem

Sastanak Povjerenstva za edukaciju, prevenciju i socijalnu humanitarnu djelatnost Zagrebačke županije

U Samoboru je 25. veljače održan radni sastanak Poverenstva za edukaciju, prevenciju i socijalnu humanitarnu djelatnost Zagrebačke županije. Riječ je o sastanku svih ravnatelja i ravnateljica centara socijalne skrbi s djelatnicima Zagrebačke županije, koje su predvodili zamjenik župana Rudolf Vujević i pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Ksenija Čuljak. Na sastanku je bila i predstojnica ureda državne uprave za Zagrebačku županiju Katarina Belec te zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Hrvoje Frankić, koji je okupljenima zaželio dobrodošlicu u našem gradu.

Zamjenik župana Zagrebačke županije Rudolf Vujević rekao je da je ovo povjerenstvo jedno od najaktivnijih u županiji, jer kontinuirano prati i obrađuje pojedine teme, a svoje radionice održava svaki put u drugom gradu Zagrebačke županije. Rekao je i da centri spadaju pod nadležnost države, ali djeluju lokalno pa je zbog toga važna njihova suradnja s lokalnim sredinama. Dodao je i kako se nada da će se ovo područje decentralizirati te nadležnost potpasti pod županije.

Na početku današnjeg susreta gosti su obišli Centar za socijalnu skrb Grada Samobora i uvjerili se da u njemu, zbog skučenog prostora, ne postoje adekvatni uvjeti za rad, a potom su u Hotelu Lavica razgovarali o temi suradnje s Crvenim križem. Uvodničar je bila ravnateljica samoborskog Centra za socijalnu skrb Nataša Koradžija, koja je posebno istaknula potrebu daljnje suradnje s Crvenim križem oko skrbi za starije osobe.

M.Š.

 

Otvorenje 185. Samoborskog fašnika

Sastanak Povjerenstva za edukaciju, prevenciju i socijalnu humanitarnu djelatnost Zagrebačke županije

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002