08.11.2011.

Završeno asfaltiranje nekoliko cesta u MO Velika Rakovica

Sljedeće godine na redu kapelica i dovršenje memorijalnog centra

Završeno asfaltiranje nekoliko cesta u MO Velika Rakovica

U Mjesnom odboru Velika Rakovica 7. studenoga završeno je asfaltiranje ceste Mala Draga – Korenići u dužini 370 metara, uz 20 metara odvojka, te dijela Omladinske ulice i Travničkog puta. I u ovoj maloj komunalnoj akciji, kako nam je rekao predsjednik mjesnog odbora Stjepan Šančić, mještani su sudjelovali radeći pripremu, dok je Grad Samobor osigurao asfalt. Time je gotova glavnina radova asfaltiranja na području Velike Rakovice, a još će do kraja godine biti dovršeni i preostali radovi na odvodnji i postavljanju slivnika. Stjepan Šančić zahvalio je mještanima koji su pridonijeli ovim akcijama te gradskoj upravi što ih je financijski pratila u ovogodišnjim planiranim akcijama.

Što se tiče sljedeće godine, plan je već izrađen i podijeljen u nekoliko kategorija. Od redovnih aktivnosti i dalje će se raditi na redovnom održavanju javne rasvjete, vodovoda, odvodnje i nekategoriziranih cesta, napominje predsjednik MO Stjepan Šančić. U programu opremanja i razvoja radit će se nogostupi po dionicama i prioritetima, a to su nogostup prema školi i memorijalnom centru. Planiran je i dovršetak uređenja memorijalnog centra te sanacija malonogometnog igrališta, na kojem se igra Memorijalni turnir Milić-Sučić-Hržić u čast ovih poginulih branitelja, kako bi u boljem stanju centar dočekao 20. izdanje toga turnira. U planu je i izgradnja kapelice u Velikoj Rakovici, na križanju Mirnovečke i Ulice Podvor, za koju su već ishođene potrebne dozvole i osigurana sredstva i uz pomoć sponzora, a koja bi se koristila za obilježavanje blagdana i ostalih prigoda, ističe predsjednik MO Velika Rakovica Stjepan Šančić, dodajući da on i članovi Vijeća mjesnog odbora znaju koje su potrebe mještana, zahvaljujući na kraju i Gradu Samoboru što ih podržava i prati u akcijama svih ovih godina.

M.Š.

 
08.11.2011.

Obljetnica 25. godišnjice smrti fra Josipa Leonarda Tandarića u Kotarima

Spomen ploče za znanstvenika i duhovnika

Obljetnica 25. godišnjice smrti fra Josipa Leonarda Tandarića u Kotarima

U nedjelju, 6. studenoga, u crkvi svetog Leonarda u Kotarima svečano je obilježena 25. obljetnica smrti fra Josipa Leonarda Tandarića, sina toga kraja, koji je ostavio dubok trag u svom djelovanju. O tome tko je bio fra Josip Leonard Tandarić govorili su tijekom misnog slavlja na staroslavenskom jeziku i nakon toga u prigodnim govorima fra Kristijan Kuhar i predstavnik Staroslavenskog instituta u kojem je fra Tandarić djelovao.

Tijekom govora je istaknuto da je fra Leonard, krsnim imenom Josip, rođen 1935. godine u Kotarima, u obitelji roditelja Josipa i Ane. Osnovno obrazovanje stekao je u Manjoj Vasi, a 1946. došao je na Ksaver u Zagrebu u samostan franjevaca trećoredaca glagoljaša te započeo učenje u klasičnoj gimnaziji na Šalati. Nekoliko godina kasnije, 1951. godine, u Krku je obukao redovničko odijelo, uzeo ime fra Leonard i započeo novicijat pod pažljivim okom i u školi duhovnosti fra Kerubina Sišula. Teološki studij počeo je 1957. godine, nakon mature na Biskupijskoj klasičnoj gimanziji u Splitu i služenja vojnoga roka u Sloveniji.

Uz teološki studij, koji je završio 1963. godine, upoznao se s glagoljicom i glagoljaštvom pobliže na tečaju glagoljske i ćirilične paleografije na akademijinu Odsjeku za povijest u Zagrebu. Svoje znanje i ljubav prema glagoljaštvu produbljivao je na studiju slavistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Tu je diplomirao 1968. godine, magistrirao 1973. i postigao doktorat znanosti 1979. godine. Od 1973. godine radio je kao znanstveni asistent na Staroslavenskom zavodu Svetozar Ritig u Zagrebu, današnjem Staroslavenskom institutu. Ondje je fra Leonard postigao najviše zvanje znanstvenog savjetnika 1984. godine.

Bio je upravitelj samostana sv. Ante u Herceg Novom, samostanski vikar u Odri, profesor u franjevačkoj gimnaziji do njezina zatvaranja, a napisao je i knjigu Hrvatska glagoljaška liturgijska književnost. Nažalost, teška bolest shrvala ga je i umro je 1986. godine. "Leonard je na svojstven način svjedočio da se odnosi u zajednici ne mogu razviti bez zrele pažljivosti i poštovanja prema svakoj osobi, odnosno bez ljubavi koja nije samo načelna, već praktična, tj. spremna na služenje, na žrtvu, na razlikovanje - pristupiti svakome na njegov način" – napisao je fra Antun Badurina o fra Leonardu Tandariću u Vjesniku franjevaca trećoredaca (48/2011,1), a što je pročitano i tijekom obilježbe u Kotarima.

Vrhunac svečanosti bio je otkrivanje spomen ploče na crkvi svetog Leonarda u Kotarima te spomen ploče na rodnoj kući u Kotarima.

I.H.

 
08.11.2011.

Završni ispit u programu prekvalifikacije za buduće kuhare, slastičare i konobare

Svima želja što prije naći posao

Završni ispit u programu prekvalifikacije za buduće kuhare, slastičare i konobare

Zahvaljujući uspješnoj suradnji između Pučkog otvorenog učilišta Samobor, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Obrtničke komore Zagreb te Udruženja obrtnika Samobora, Svete Nedelje i Stupnika, 43 nezaposlene osobe sa Zavoda za zapošljavanje, Područne službe Zagreb, završile su program prekvalifikacije i stekle znanja i vještine kuhara, slastičara i konobara. Svečanost završnog ispita polaznika prekvalifikacije održana je 7. studenoga u samoborskom restoranu Gabreku 1929, kada su polaznicima sreću u pronalaženju posla i radu poželjeli ravateljica POU Samobor Ana-Marija Crnojević, zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Hrvoje Frankić, Romana Horvat iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Rozalija Filipović-Baljak iz Obrtničke komore Zagreb, te predsjednik Udruženja obrtnika Samobor Marijan Karlović.

Završni radovi polaznika nalazili su se na švedskom stolu na kojem je vladala prava raspodija boja, mirisa i okusa. Izuzetno zadovoljni viđenim bili su svi sudionici i suradnici ovog programa. U ime POU Samobor Sunčica Stanić-Gluhinić rekla nam je kako je program trajao punih osam mjeseci, uključujući i praksu koja je iznimno važan dio programa. S obzirom na prethodno predznanje koje su imali, polaznici su prvo morali polagati razlikovne ispite, a nakon toga imali su praksu te je završni ispit bio njihova zadnja zadaća. Cijeli je program financirao Hrvatski zavod za zapošljavanje, a završilo ga je 16 kuhara, 20 slastičara i 7 konobara, kojima je zajednička želja što prije naći posao ili otvoriti vlastitu djelatnost, tj. obrt. Sunčica Stanić-Gluhinić istaknula je i da su predavači bili ugledni ljudi u svojoj struci, koji s Pučkim otvorenim učilištem surađuju niz godina. Tako je prof. Nada Ivanjko bila zadužena za slastičarstvo, prof. Slavko Ratkajec za konobare, a prof. Jurica Grozdanić za kuhare. Tijekom programa predavači su bili i profesori iz Srednje strukovne škole Samobor, a pomagali su i drugi suradnici.

Prof. Jurica Grozdanić rekao nam je kako je njemu kao mentoru bilo divno družiti se s polaznicima i iskazao je veliko zadovoljstvo što je mogao s njima surađivati, jer su bili kreativni i svoje su zadaće odlično odrađivali s jasnim opredjeljenjem da žele biti kuhari, slastičari i konobari.

Romana Horvat iz HZZ-a istaknula je da su kuhari, konobari i slastičari traženi na tržištu rada te da je program prekvalifikacije stoga vrijedan truda svih sudionika, jer pruža mogućnost osobama koje su dugotrajnije bile nezaposlene da pronađu posao, budući da će im stečeno znanje biti upisano u radnu knjižicu.

Inače, prema podacima iz mjesečnog biltena Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na području Samobora i Svete Nedelje u rujnu je bilo ukupno 2650 nezaposlenih, od čega 1368 žena. Novoprijavljenih je bilo 276. U evidenciji HZZ-a, Područne službe Zagreb, na području Zagreba i Zagrebačke županije krajem rujna bilo je 746 nezaposlenih konobara, 537 pomoćnih kuhara, 494 kuhara, dok su u prvih devet mjeseci poslodavci tražili 242 kuhara i 74 pomoćna kuhara.

M.Š.

 

Završeno asfaltiranje nekoliko cesta u MO Velika Rakovica

Obljetnica 25. godišnjice smrti fra Josipa Leonarda Tandarića u Kotarima

Završni ispit u programu prekvalifikacije za buduće kuhare, slastičare i konobare

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002