18.01.2011.

Prva pressica samoborskog gradonačelnika Kreše Beljaka u 2011. godini

Umjesto jednog formirat će se dva upravna odjela

Prva pressica samoborskog gradonačelnika Kreše Beljaka u 2011. godini

Prvo druženje samoborskog gradonačelnika Kreše Beljaka s novinarima u 2011. godini proteklo je u osvrtu na prethodnu godinu i najavi promjena koje će se dogoditi u gradskoj upravi, a koje su vezane i uz iznenadni odlazak pročelnika Željka Kovačića. Naime, dosadašnji Odjel za stambene, komunalne poslove i razvoj podijelit će se na dva odjela, najavio je gradonačelnik. Jedan bi se odjel bavio kapitalnim investicijama, upravljanjem imovinom i razvojem pa bi pod njegovu nadležnost došlo i prostorno planiranje, koje bi se izuzelo iz sadašnjeg Odjela za prostorno planiranje, graditeljstvo i zaštitu okoliša. Ovaj potonji odjel bi se ubuduće bavio najvećim dijelom izdavanjem dozvola i premjestio bi se iz Zagorske 41 u zgradu gradske uprave na Trgu kralja Tomislava. U Zagorsku ulicu preselio bi se pak drugi dio dosadašnjeg Odjela za stambene, komunalne poslove i razvoj, i to onaj dio koji bi se bavio komunalnim poslovima, radom s mjesnim odborima, a preselili bi se i komunalni redari. O ovom će prijedlogu raspravljati Gradsko vijeće i, ako ga prihvati, raspisat će se natječaj za dva pročelnika. Gradonačelnik je želio demantirati i kuloarske priče te je naglasio da će na natječaju najvažnija biti stručnost, a ne političko opredjeljenje. Dodao je i da se to neće značajnije osjetiti u proračunu, jer su prošle godine spojeni odjeli za financije i gospodarstvo pa će se broj zaposlenih ponovno vratiti na tu razinu. Gradonačelnik je rekao kako se nada da će taj proces proći što brže, kako bi oba nova odjela počela što prije redovno funkcionirati, a dok prođe cijela procedura natječaja i izbora bit će imenovani vršitelji dužnosti. No, zbog toga će se neki od predviđenih radova dijelom prolongirati, rekao je gradonačelnik Beljak.

U nastavku gradonačelnik se mogao pohvaliti da su uštede i projekti koje su provodili u prošloj godini dale rezultate pa je u 2010. ostvaren manji minus od onoga što se predviđalo. Konkretno, umjesto 5,5 milijuna kuna minus na kraju 2010. je 4,3 milijuna kuna pa je gradonačelnik najavio da bi se već u veljači u rebalasu taj milijun kuna mogao preraspodjeliti. Pohvalio je ponovno samoborske poduzetnike, obrtnike i građane što su unatoč krizi ostvarili da se ta kriza znatno manje osjeti u gradu , nego u ostalim sredinama u okruženju i cijeloj Hrvatskoj, te dodao da se i gradska uprava vrlo odgovorno ponašala prema financijama pa se tako nisu ostvarila oporbena katastrofična predviđanja. Pohvalio se da je punjenje proračuna u 2010. bilo na razini 91%, što je među najboljim postocima u državi, ali je cijelu situaciju ocijenio kao stabilnu trojku (u ocjenama od 1 do 5), smatrajući da je to dobra ocjena, obzirom na to kakve situacije s punjenjem proračuna imaju ostale sredine. Još jednom je ponovio i da Samobor ne namjerava uvesti prirez, iako bi se sa stopom kakva je u Zagrebu u proračun slilo 20 milijuna kuna. Pohvalio je i gradske ustanove koje su prihvatile naputak gradske uprave o mjerama štednje, posebice Gradsku knjižnicu, no upozorio je da se neki nisu pridržavali preporuka te najavio istragu i prema ustanovama koje koriste veći broj službenih mobitela nego što imaju zaposlenika, tj. u dva slučaja mobitele su dobili vanjski suradnici, što gradonačelnik smatra nedopustivim.

Gradonačelnik je demantirao i kuloarske priče o gradnji spalionice otpada na području tvornice Chromos prema novom GUP-u, poručivši građanima da ne nasjedaju na glasine i namjerne dezinformacije te da sve nedoumice mogu riješiti postavljanjem pitanja i dolaskom u gradsku upravu.

Na kraju, ponovljeno je kako je Mc Donald's i dalje zainteresiran za kupnju zemljišta na području Samobora, ali pregovori su o tome još u tijeku.

M.Š.

Novi kolodvor do 30. svibnja

Zbog vremenskih neprilika koje su vladale većim dijelom prošle godine prolongirani su radovi na novom autobusnom kolodvoru, rekao je gradonačelnik Beljak na pressici te dodao kako je novi rok za dovršenje kolodvora 30. svibnja. Tijekom ljeta bit će uspostavljena nova autobusna stajališta u središtu grada, jer će doći do preusmjeravanja pojednih linija, a svi noviteti u toj novoj regulaciji javnog prijevoza kroz centar grada bit će vidljivi do početka nove školske godine, tj. do početka rujna. Poslovni prostori na novom kolodvoru ići će na licitaciju kako bi se postigla najveća cijena, najavio je gradonačelnik i dodao da bi se, prema elaboratu o ekonomskoj isplativosti, kolodvor trebao isplatiti za 6 do 7 godina.

 
18.01.2011.

Ugovorom o vlasničkim odnosima Centra primarne zdravstvene zaštite u Rakitju stvoreni su konačno svi uvjeti za rad tog objekta

Od ožujka u modernoj ambulanti

Ugovorom o vlasničkim odnosima Centra primarne zdravstvene zaštite u Rakitju stvoreni su konačno svi uvjeti za rad tog objekta

Potpisivanjem Ugovora o utvrđivanju vlasništva na posebnim dijelovima i uređenju odnosa između vlasnika Centra primarne zdravstvene zaštite u Rakitju stvoreni su konačno svi uvjeti da bi taj objekt mogao proraditi početkom ožujka. Naime, ovim ugovorom, potpisanim u svetonedeljskoj gradskoj vijećnici u utorak, 18. siječnja, utvrđeni su udjeli u vlasništvu ambulante srazmjerno ulaganju svake pojedine strane u objekt. Tako je Svetoj Nedelji pripalo 63% suvlasničkog dijela objekta u kojem će se nalaziti ljekarna, medicinsko-biokemijski laboratorij, pedijatrijska ordinacija i ginekološka ordinacija, dok je 37% suvlasničkog dijela objekta pripalo Domu zdravlja Zagrebačke županije, u kojem će se nalaziti ordinacija opće-obiteljske medicine, stomatološka ordinacija i prostorije patronažne sestre, te dio Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, u kojem će se nalaziti mikrobiološki laboratorij. Ugovor su potpisali gradonačelnik Drago Prahin, ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije Većeslav Bergman i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije Davorin Gajnik.

- Konačno smo riješili pitanje vlasništva i konačno smo zakonski uskladili sve što je bilo potrebno da bi Centar primarne zdravstvene zaštite u Rakitju počeo s radom. On je već i opremljen pa se nadam da će kroz koji mjesec sve to i profunkcionirati kako treba. Konačno imamo jedan europski dom zdravlja u Svetoj Nedelji, za sada barem po izgledu, a uskoro se nadam i po liječnicima koji će raditi tamo – ustvrdio je gradonačelnik Drago Prahin.

Ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije Većeslav Bergman dodao je pak da će objekt u Rakitju biti jedan od najmodernijih i najbolje opremljenih objekata primarne zaštite u Zagrebačkoj županiji.

- U Domu zdravlja Zagrebačke županije već smo obavili natječaje za nabavu opreme pa su stomatološka i ginekološka ordinacija tako već praktički opremljene kompletnom infrastrukturom. Dobili smo i suglasnost Ministarstva zdravstva za zapošljavanje doktora primarne medicine, ginekologa i stomatologa te bi naredni tjedan trebali izaći natječaji, tako da očekujemo da bi najkasnije s 1. ožujka objekt primarne zdravstvene zaštite u Raktiju bio stavljen u funkciju – rekao je ravnatelj Bergman, dodavši da će nakon toga odaziv građana biti ključan za rad ove ustanove te je stoga uputio poziv svim zainteresiranima da se s početkom rada ustanove upišu u ordinacije pojedinih praksi.

K.S.

 

Prva pressica samoborskog gradonačelnika Kreše Beljaka u 2011. godini

Ugovorom o vlasničkim odnosima Centra primarne zdravstvene zaštite u Rakitju stvoreni su konačno svi uvjeti za rad tog objekta

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002