12.11.2011.

Održana tradicionalna smotra zimske službe

S novih 5 kamiona u boj sa snijegom

Održana tradicionalna smotra zimske službe

Od 15. studenoga ove do 15. ožujka sljedeće godine razdoblje je koje pokriva zimska služba. Kao i prijašnjih godina, prije početka rada zimske službe održana je smotra djelatnika, vozila i ostale opreme u dvorištu trgovačkog društva Komunalac, koji je nositelj aktivnosti čišćenja lokanih i nerazvrstanih cesta te nogostupa, pješačkih staza i trgova (županijske ceste su u nadležnosti zimske službe Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije).

Na smotri je 11. studenoga direktor Komunalca Boris Kušt na početku istaknuo da je nabavljeno pet novih kamiona opremljenih s ralicama i posipačima te pozvao sve djelatnike da se s velikom odgovornošću odnose prema opremi. Gradonačelnik Krešo Beljak i ove je godine istaknuo da je Komunalac, unatoč problemima i poteškoćama na koje nailazi, najpotentnije komunalno poduzeće u državi, navevši da su tome dokaz i brojne nagrade koje je Samobor osvojio za uređenost u posljednjih godinu dana, rekavši da je to zasluga i svih djelatnika Komunalca koji brinu o održavanju i uređenju grada. Pohvalio je i direktora što u teškim gospodarskim vremenima drži poduzeće na visokoj razini, iako ponekad mora povući i nepopularne mjere da poduzeće i dalje posluje pozitivno.

Zamjenik rukovoditelja zimske službe za ceste inž. Josip Biber rekao nam je da je osigurano 800 tona soli za posipavanje i tisuću kubičnih metara sipine te da je po prvi puta područje grada podijeljeno u 13 zona, od kojih 9 pokriva Komunalac sa svojim vozilima, 4 zone pokrivaju vanjski suradnici, a jedan vanjski suradnik je u pričuvi. Ukupno je za cijelu sezonu zimske službe planirano 2,8 milijuna kuna. Inženjer Biber posebno je apelirao na stanovnike u brdskim predjelima grada, osobito koji žive u uskim ulicama, da svoje automobile parkiraju u dvorištima i ne ostavljaju na cesti kada pada snijeg, jer tako onemogućuju normalno čišćenje tih ulica. Osobito se to odnosi na područje Svete Helene, Cvjetnog naselja i Vrhovčaka. Pozvao je i vozače da se pridržavaju propisa i ne kreću na put bez zimske opreme.

Zamjenik rukovoditelja zadužen za malu zimsku službu, inž. Ivica Karoglan, pojasnio je da ova služba čisti sve ono što velika zimska služba ne može, a to su nogostupi, pješačke staze, trgovi i stube. Iako bi građani trebali sami čistiti pred svojim poslovnim prostorima, inž. Karoglan kaže da se većina navikla na to da Komunalac sve očisti. No, komunalni redari mogu napisati kaznu za one koji ne očiste snijeg ispred svog prostora.

Ukupno će zimska služba Komunalca pokriti ove godine 319 kilometara cesta, dok će ŽUC brinuti o preostalih 230 kilometara. Ovo je najvjerojatnije i posljednja sezona zimske službe u kojoj vlada ovakva podjela, budući da je i na smotri najavljeno kako bi od 15. ožujka sljedeće godine sve ceste na području Grada Samobora preuzeo Komunalac, što će značiti nabavu novih strojeva i opreme.

I, na kraju, ono najvažnije. Baza zimske službe nalazit će se na Sajmištu, a građani u slučaju bilo kakvih problema mogu nazvati dežurni broj 3325-507. Detaljan raspored zona može se pronaći na stranicama www.komunalac-samobor.hr.

M.Š.

 

Održana tradicionalna smotra zimske službe

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002