28.04.2011.

Svetonedeljski gradonačelnik Drago Prahin preuzeo Energetsku povelju

Uštede u budućnosti

Svetonedeljski gradonačelnik Drago Prahin preuzeo Energetsku povelju

Gradonačelnik Svete Nedelje Drago Prahin preuzeo je 28. travnja u svom uredu Energetsku povelju gradonačelnika i župana Republike Hrvatske, koju je ranije potpisao u ime svog grada. Povelja mu je uručila Jelena Kremenjaš, asistentica za administraciju i edukaciju unutar projekta Poticanja energetske efikasnosti u Hrvatskoj, u sklopu UNDP-a (United Nations Development Programme). Energetska povelja deklarativni je akt predstavnika lokalne i područne samouprave kojim se iskazuje svjesnost i politička volja o potrebi gospodarenja energijom na lokalnoj razini, brizi o zaštiti okoliša te racionalnom gospodarenju resursima na dobrobit lokalne zajednice i svih njenih građana.

Prije čina preuzimanja povelja gradonačelnik Prahin rekao je kako je Sveta Nedelja već počela, a da će nastaviti i u budućnosti zgrade javnog sadržaja graditi i adaptirati po principima štednje energije i smanjenja emisije CO2, dodavši da se ti principi u našem europskom susjedstvu već primjenjuju 15-ak godina.

Jelena Kremenjaš istaknula je da je Hrvatska jedina zemlja u ovom dijelu Europe u kojoj su svi gradovi i županije potpisali povelju, kojom se obvezuju na poticanje energetske efikasnosti i smanjenja emisije CO2 i stakleničkih plinova te da se povećanje obnovljivih izvora energije treba gledati kao jednu od bitnih stavki u budućnosti u održivom razvoju lokalne zajednice. U sljedećem razdoblju bitno je locirati što više objekata i područja u koje se treba ulagati i prijavljivati ih na natječaje iz ovog područja te, općenito, pripremati lokalnu zajednicu za strukturne fondove EU, jer se tu otvara niz mogućnosti za razvoj lokalne zajednice, rekla je Jelena Kremenjaš i dodala da se oko energetske efikasnosti, energetike i zaštite okoliša može razvijati puno poslova, kao što su sustav recikliranja i oporavljivanja, uvođenja novih vrijednosti iz postojećih otpadnih vrijednosti, kao i ulaganja u ljudske resurse i edukaciju. Naglasila je da se i druge jedinice lokalne samouprave mogu ugledati na Svetu Nedelju. Također je istaknula da tehnologija napreduje pa je i isplativost projekta energetske učinkovitosti vidljivija u kraćem roku nego što je to bilo ranije, osobito uštede u potrošnji vode, električne energije i grijanja.

Viša savjetnica za prostorno-komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Renata Rožek rekla je da se na području Svete Nedelje već prije dvije godine krenulo s ovim idejama pri izradi projekta gradnje nove zgrade škole u Rakitju, koja se gradi kao niskoenergetska zgrada te je potom odlučeno da se i ostale zgrade javne namjene na području Grada obnavljaju i grade po istom principu, a prve od njih bit će sportska dvorana u Brezju i kulturni centar u Svetoj Nedelji, za što je dobivena lokacijska dozvola. Škola i dvorana bili su prijavljeni i na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i prošli su na tom natječaju, rekla je Renata Rožek i dodala da će se za sve javne zgrade izraditi energetski certifikati.

Voditeljica financija i računovodstva Biserka Delač nadovezala se i rekla da će se osigurati sredstva za gradnju niskoenergetskih objekata, što je u prvim trenucima značiti nešto veća ulaganja u poboljšanje fasada i stolarije, ali će zato krajnji efekt biti znatno povoljniji u uštedi erergije, o čemu će se i dalje educirati i gradski vijećnici, za koje je takva prezentacija već bila i organizirana.

M.Š.

 

Svetonedeljski gradonačelnik Drago Prahin preuzeo Energetsku povelju

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002