04.10.2011.

Izvještajna skupština samoborske organizacije Hrvatske stranke umirovljenika

Brojne inicijative u korist umirovljenika

Izvještajna skupština samoborske organizacije Hrvatske stranke umirovljenika

Gradska organizacija Hrvatske stranke umirovljenika održala je 3. listopada redovnu izvještajnu skupštinu, na kojoj je predsjednica samoborske organizacije stranke Olga Mardešić podnijela izvješća o radu u proteklom razdoblju, kao i financijsko izvješće. Pritom je naglasila da samoborska organizacija uskoro slavi punih 10 godina rada, budući da je osnovana 13. prosinca 2001. godine te je među najstarijima u Zagrebačkoj županiji. Olga Mardešić podsjetila je da je za predsjednicu izabrana u srpnju 2009. godine i to nakon što je prvo imenovana za povjerenicu neposredno prije lokalnih izbora 2009. godine. Tada je samoborski HSU ušao u koaliciju s HDZ-om i HSP-om, a koalicija je na izborima osvojila 6 mandata u Gradskom vijeću, a Hrvatskoj stranci umirovljenika je pripao jedan mandat, rekla je predsjednica Mardešić, ujedino i članica Gradskog vijeća iz redova HSU-a te članica Savjeta stranke. Potom je pobrojala članove gradske organizacije koji obnašaju dužnosti u odborima samoborskog Gradskog vijeća te istaknula da je Ivan Kumar županijski vijećnik i tajnik županijske organizacije te da u mjesnim odborima imaju 6 mandata.

U izvješću je Olga Mardešić pobrojala i aktivnosti koje je gradska organizacija provodila da bi poboljšala položaj umirovljenika u Samoboru, rekavši da njih ima oko 9000, a nešto manje od 300 ih je članova HSU-a. U Gradskom vijeću izborili su se za dodjelu jednokratne pomoći umirovljenicima s mirovinom manjom od 2.000 kuna (tzv. Božićnica, koju je primilo oko 3500 umirovljenika), tražili veće subvencije za javni prijevoz, prikupljali potpise za povratak kirurške ambulante, nastojali su potaknuti obnovu tržnica u Samoboru i Bregani, a zalažu se i za izgradnju doma umirovljenika te će na tu temu organizirati i tribine, izvijestila je članove predsjednica GO HSU Samobor Olga Mardešić. Rekla je i da će se u narednom razdoblju potaknuti aktivnije uključivanje članova u rad mjesnih odbora te daljnje jačanje organizacije, kao i poboljšanje socijalnih, zdravstvenih i materijalnih uvjeta života građana treće životne dobi. Želja je imati mandate u svim mjesnim odborima te više od jednog vijećnika u Gradskom vijeću. Olga Mardešić istaknula je i odličnu suradnju s Udrugom umirovljenika, Klubom starijih osoba i Sindikatom umirovljenika te pozdravila njihove predstavnike na skupštini.

U financijskom izvješću za 2010. bilo je razvidno da je GO HSU-a prihodovala 17.773 kune, a potrošila 7.512 pa je predsjednik Nadzornog odbora Berislav Repinec konstatirao da je poslovanje i rad GO bilo prema zakonu i Statutu, a dopredsjednik stranke Vinko Fabekovec izvijestio je da su se skupštini odazvali svi pozvani, koji su jednoglasno usvojili sva podnesena izvješća.

Na početku ove izvještajne skupštine predsjednica GO HSU Samobor pozdravila je i brojne goste iz gradova i općina s područja Zagrebačke županije te iz županijske organizacije stranke, a među njima i predsjednika ŽO HSU-a Zagrebačke županije Stjepana Orgulana, koji je iskazao zadovoljstvo i čestitao na dobrom radu samoborske organizacije. Potom je okupljenima istaknuo razloge zbog kojih se HSU priključio Savezu za promjene tj. Kukuriku koaliciji. Naglasio je da su umirovljenici stvarali ovu Hrvatsku i da oni nikako ne mogu biti teret, kako to neki govore, već bi trebali uživati u zasluženoj mirovini. Rekao je da se sadašnja situacija mora promijeniti i da zato podržavaju Program 21 Saveza za promjene, koji se nalazi i na web stranicama HSU-a. Gosti su podsjetili i da je HSU inicirao vraćanje duga umirovljenicima, ali da si njihove zasluge pripisuju i druge stranke s umirovljeničkim predznakom, koje samo za izborima zbunjuju glasače i uzimaju glasove pa su zato i na parlamentarnim izborima 2007. osvojili samo jedan mandat, ali zato sada očekuju znatno više mandata u Saboru.

M.Š.

 
04.10.2011.

Sredina listopada rezervirana za proslavu Dana grada Samobora

Dolazi i predsjednik Josipović

Sredina listopada rezervirana za proslavu Dana grada Samobora

Samobor se ponovno vraća proslavi Dana Grada u listopadu, kao i prije nekoliko godina, nakon što je Gradsko vijeće izmijenilo odredbe Statuta Grada. Stoga je u gradskoj vijećnici 4. listopada održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen ovogodišnji program, koji će se odvijati od 10. do 15. listopada. O tome su govorili gradonačelnik Krešo Beljak, predsjednik Gradskog vijeća Željko Žarko te pročelnici Damir Fabek i Željko Radovanić.

Predsjednik Gradskog vijeća Željko Žarko rekao je da će se svečana sjednica tijela kojem je na čelu održati 15. listopada u Galeriji Prica, a među uzvanicima će biti i predsjednik Republike Ivo Josipović. Tom će prigodom biti dodijeljene ovogodišnje nagrade pa će titulu počasnog građanina ponijeti prof. Ernest Barić iz Pečuha i fra Zvjezdan Linić, nagradu za životno djelo primit će Marija Labaš i Franjo Sina Gluščić, a nagrade Grada Elektroinženjering Brodar, Danica Franjko, Franjo Garašić, Filip Merčep i Mate Rimac.

Pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Damir Fabek istaknuo je da se i prije željelo u program uključiti što više građana, što je u srpnju bilo otežano. Stoga će sada u šestodnevnom programu sudjelovati vrtići i škole te kulturno-umjetnička i ostala društva, udruge i ustanove s područja Samobora. Pročelnik Fabek pobrojao je i brojna događanja koja su planirana tijekom proslave. Program proslave počet će u ponedjeljak, 10. listopada, otvorenjem izložbe s likovne kolonije Akvareli na skeli u muzeju, sljedeći dan je otvorenje izložbe Adaptacija Mirana Šabića, a u srijedu predstavljanje fotomonografije Samo Samobor Josipa Grđana i Silve Krajačić, kao i večer poezije sa samoborskim i hrvatskim pjesnicima u francuskom prijevodu. Potom u četvrtak slijede sportski susreti Samobora i Brežica, malonogometni turnir mjesnih odbora, predstava za učenike srednjih škola, a kao jednu opd posebnosti pročelnik Fabek izdvojio je predstavljanje knjige Samobor – zemljopisno–povijesna monografija, koja se pripremala četiri godine.

U petak, 14. listopada, na Trgu kralja Tomislava odvijat će se program učenika samoborskih osnovnih škola, bit će izveden pučki mjuzikl Janica i Jean te Misa Poetica Croatica HPD-a Jeka, kao i solistički koncert Filipa Merčepa. Petak je rezerviran i za mlade koji će svoj program imati u prostoru bivše Vojarne Taborec. Na tom će prostoru u subotu biti pučka veselica u popodnevnim satima, na kojima će se predstaviti gastro ponuda mjesnih odbora. Prije toga Gradska glazba će ujutro svirati budnicu, bit će položeni vijenci na spomenik poginulim braniteljima, na Trgu će se predstaviti učenici Glazbene škole i KUD-ovi, u Foto galeriji Lang bit će filmovi o fotografiji, a izložba gljiva u Samoborskoj vinogradarsko–vinarskoj udruzi, zatim će biti otvorene izložbe polaznika likovne kolonije u Taru u organizaciji Zaklade Prica te izložba karikaturista u zgradi gradske uprave, da bi program završio koncertom Đanija Stipaničeva u bivšoj vojarni.

Pročelnik Odjela za gospodarstvo i financije Željko Radovanić rekao je da se priprema prava pučka veselica u subotu od 15 sati u bivšoj vojarni, gdje će svoju gastro ponudu predstaviti mjesni odbori (njih 23 i dvije udruge). Planira se tada podijeliti između 4000 i 5000 besplatnih obroka. Glavninu će činiti grah, ali naći će se i drugih tradicionalnih proizvoda, kao i ponuda vina samoborskih vinara. Radovanić je naglasio da će velika većina sudionika u programu sudjelovati kao volonteri ili će dobiti minimalnu naknadu pa će stoga i cijeli ovogodišnji šestodnevni program proslave koštati ukupno oko 100.000 kuna.

Gradonačelnik Beljak poželio je da se što više ljudi uključi u programe i da se svi sugrađani i gosti grada što bolje zabave na 769. obljetnicu Dana grada Samobora, u kojoj se želi spojiti i urbani identitet grada s onim ruralnim koji mu pripada.

Detaljnije informacije o programu naći ćete redovnim praćenjem naših stranica.

M.Š.

 
04.10.2011.

Kampanja o gospodarenju otpadom u Zagrebačkoj županiji

Reciklaža smanjuje cijenu odvoza otpada

Kampanja o gospodarenju otpadom u Zagrebačkoj županiji

Trgovačko društvo Gospodarenje otpadom Zagrebačke županije organizira promidžbenu kampanju o gospodarenju otpadom s ciljem informiranja javnosti o problemu odlaganja otpada i načinu zbrinjavanja. Stoga su 4. listopada od 9 do 14 sati predstavnici društva boravili na Trgu kralja Tomislava u Samoboru i na štandu dijelili promotivne materijale te u razgovoru s građanima davali korisne informacije o mogućnostima zbrinjavanja otpada. Akciju su na Trgu svojom nazočnošću podržali gradonačelnik Krešo Beljak, njegovi zamjenici Hrvoje Frankić i Željko Stanec, direktor Komunalca Boris Kušt i direktor Energo Metana Antun Oklopčić.

Kako nam je rekla koordinatorica za odnose s javnošću u jedinicama lokalne samouprave Brigitte Berulec, cilj Gospodarenja otpadom Zagrebačke županije d.o.o. je osnovati centar za gospodarenje otpadom te uspostaviti reciklažna dvorišta i pretovarne stanice prema regulativama hrvatskih i europskih zakona, u kojima je obveza zbrinuti otpad na propisan način do 2018. godine. U kampanji cilj je građanstvo educirati i potaknuti ih da odvaja otpad u posebne kante te u suradnji s komunalnim poduzećima taj otpad iz reciklažnih dvorišta i reciklažnih stanica iskoristiti tako da se dio dalje iskoristi kao sirovina, a preostali dio odloži u Centar za gospodarenje otpadom. Brigitte Berulec rekla je da je u tijeku izrada istražne studije na području općine Brckovljani gdje bi se, ako studija potvdi da je teren pogodan za izgradnju županijskog centra za gospodarenje otpadom, isti izgradio. Naime, prvotno je centar trebao biti izgrađen na lokaciji Tarno kod Ivanić-Grada, ali tamošnji stanovnici nisu na to željeli pristati pa Zagrebačka županija nije željela ići protiv lokalne samouprave te je zato krenula potraga za novom lokacijom, a Općinsko vijeće Brcovljana dalo je pozitivan odgovor za početak istražnih radnji, rekla je Berulec.

Direktor Komunalca Boris Kušt rekao je kako je trgovačkom društvu Komunalac i Gradu Samoboru interesantno osnivanje tvrtke Gospodarenje otpadom Zagrebačke županije, jer se preko tog društva treba riješiti problem formiranja centra za gospodarenje otpadom. Naime, Komunalac i dalje sav otpad s područja Samobora zbrinjava na području Grada Zagreba, na odlagalištu Jakuševec, no ugovori za to sklapaju se na rok od tri mjeseca te ih stalno treba obnavljati i tražiti suglasnost. Uz to, za odlaganje otpada plaća se 400 kuna po toni (plus PDV), što godišnje iznosi između 4 i 5 milijuna kuna. Zbog toga bi gradnja centra za gospodarenje otpadom na lokaciji u Brckovljanima značila dugoročno rješenje, istaknuo je Kušt, dodajući da ta lokacija nije idealna što se tiče prijevoza do tamo, ali i da je sve bolje od toga da se nema kamo s otpadom. Komunalac će i dalje provoditi edukativne akcije po školama i među građanima o potrebi odvajanja otpada i reciklaže, jer se odvajanjem papira, metala, stakla, plastične ambalaže, tekstila te bioloških i organskih sirovina mogu smanjiti troškovi deponiranja otpada. U planu Komunalca je da se iznos smanji između 30% i 40% u odnosu na postojeći iznos, što najviše može biti u interesu građana. Zbog toga je direktor Kušt pozvao građane da koriste zelene otoke i reciklažna dvorišta, kako bi smanjili svoje količine otpada.

M.Š.

 

Izvještajna skupština samoborske organizacije Hrvatske stranke umirovljenika

Sredina listopada rezervirana za proslavu Dana grada Samobora

Kampanja o gospodarenju otpadom u Zagrebačkoj županiji

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002