30.12.2011.

Održana druga sjednica novog saziva Savjeta mladih

Mladima osigurati mentore

Održana druga sjednica novog saziva Savjeta mladih

Druga sjednica novog saziva samoborskog Savjeta mladih protekla je u znaku predstavljanja programa mentorskog rada s mladima koji su ispali ili su u riziku od ispadanja iz sustava redovnog obrazovanja, a koji se provodi u sklopu programa Podrška mladima u zajednici – razvoj socijalnih usluga usmjerenih mladima. Na sjednici je program predstavila dipl.soc. radnica Božica Vukmanović iz Udruge Pragma, koja ovaj program realizira u suradnji s centrima za socijalni rad, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, školama, uz podršku nadležnih ministarstava i Ureda za ljudska prava hrvatske Vlade.

Cilj programa je pomoći mladima koji su ispali iz redovnog sustava obrazovanja ili im prijeti ispadavanje, da se vrate u sustav ili da ih se približi svijetu rada kroz razvoj njihovih sposobnosti i potencijala. Za to su potrebni dobri mentori koji će takvim učenicima pomoći savjetima i razgovorima, jer u većini slučajeva učenici ne žele svoje probleme iznositi školskim pedagozima i psiholozima. Napuštanje školovanja rezultira ograničenom mogućnošću zapošljavanja i siromaštvom, a prema pojedinim istraživanjima čak 16,5% mladih do 29 godina nema nikakve kvalifikacije.

Dipl.soc. radnica Božica Vukmanović upoznale je članove samoborskog Savjeta mladih da se program planira provoditi i u našem gradu tei da već postoji suradnja s Centrom za socijalnu skrb. Program je još u začecima pa je u planu obuhvatiti dvoje ili troje učenika, a članovi Savjeta su pozvani da razmisle koji bi obrtnici i poduzetnici mogli biti mentori, i to isključivo kao savjetnici. Članovi Savjeta imali su brojna pitanja o samom programu, a ukazali su i da Pučko otvoreno učilište Samobor provodi jedan takav program za organizatore medijskih događanja. Na kraju su dali podršku programu koji se počinje provoditi na području Grada Zagreba, Zagrebačke županije te Krapinsko–zagorske i Sisačko–moslavačke županije.

U nastavku sjednice usvojen je poslovnik o radu i predloženi su programi i akcije koji bi se ugradili u Program rada Savjeta mladih za 2012. godinu, a o čemu će više biti riječi na sljedećoj sjednici. Još je jednom ukazano i na poteškoće na koje su nailazili s pojedincima glede stavljanja linka njihove web stranice na službene stranice Grada, što će se ponovno pokušati riješiti, kako bi se sve informacije o radu Savjeta mladih mogle brzo i jednostavno naći na web stranici Grada Samobora.

M.Š.

 

Održana druga sjednica novog saziva Savjeta mladih

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002