10.10.2011.

U Samoboru obilježen Međunarodni dan slijepih i slabovidnih osoba

Iskusili kako je biti slijep

U Samoboru obilježen Međunarodni dan slijepih i slabovidnih osoba

Međunarodni dan bijelog štapa obilježen je u subotu, 8. listopada, i u Samoboru. Na središnjem gradskom trgu građanima se predstavila Hrvatska udruga tiflopedagoga, predvođena predsjednicom udruge Gordanom Šestić. Udruga se bavi senzibilizacijom javnosti za probleme slijepih i slabovidnih osoba, a u Samoboru su, uz brojne savjete o pomoći slijepim i slabovidnim osobama, građanima omogućili i da iz prve ruke dožive kako je to potpuno ili djelomično izgubiti osjetilo vida kroz korištenje naočala koje simuliraju takvo stanje. U Hrvatskoj je inače oko 1000 slijepih osoba, a broj slabovidnih je višestruko veći.

K.S.

 
10.10.2011.

Blagoslovljena izgrađena kapelica u Kladju i otkriven spomenik poginulim braniteljima

Ostvaren dugogodišnji san

Blagoslovljena izgrađena kapelica u Kladju i otkriven spomenik poginulim braniteljima

Mještani Kladja u velikom broju okupili su se 9. listopada kako bi obilježili blagoslov novoizgrađene kapelice posvećene blaženom Alojziju Stepincu i otkrivanje spomenika dvojici poginulih branitelja iz tog mjesta – Nenadu Sučiću i Željku Miliću. Na početku svečanosti sve nazočne pozdravio je predsjednik MO Kladje Zlatko Hržić, a među njima gradonačelnika Krešu Beljaka, njegova zamjenika Željka Stanca i samoborskog župnika Vladu Bogdana, koji je predvodio misno slavlje, uz koncelebraciju vlč. Pavla Kunšteka i vlč. Jurja Župančića. Hržić je potom zahvalio svima koji su svojim trudom i entuzijazmom doprinijeli povijesnom događaju za mjesto, a posebno projektantu Miroslavu Šavaru, izvođaču radova VM gradnji, djelatnicima Komunalca koji su uredili okoliš, svim donatorima te samoborskoj gradskoj upravi koja im je od samih početaka davala podršku u realizaciji ideje. Predsjednik Mjesnog odbora Kladje Zlatko Hržić dodao je da se time ostvaruje dugogodišnji san o mjesnoj kapelici, koja će kao simbol pobjede i zajedništva krasiti mjesto.

U prigodnom govoru gradonačelnik Krešo Beljak istaknuo je da je Vijeće mjesnog odbora Kladje ustrajalo u ideji da se izgrade kapela i spomenik poginulim braniteljima, dodavši da je i nakon 20 godina jednako teško gledati obitelji poginulih branitelja s koliko emocija se prisjećaju njihove žrtve te da, unatoč svim teškoćama, moramo vjerovati u bolje sutra naše domovine, koja će postati bolja i pravednija država.

Kapela je posvećena blaženom Alojziju Stepincu iz razloga što je to prva kapelica ovog blaženika u samoborskoj župi, ali i zbog njegove sudbine i žrtve, koje predstavljaju i na simboličan način sudbinu hrvatskog naroda te poginulih branitelja, rekao je tijekom svečanosti predsjednik MO Kladje Zlatko Hržić, a potom su članovi obitelji otkrili spomenik Nenadu Sučiću i Željku Miliću, a vijenac je položio gradonačelnik Beljak.

Slijedilo je misno slavlje u kojem je velečasni Bogdan u propovijedi, citiravši dokumente, podsjetio na najvažnije karakteristike i događaje iz rada, djelovanja i života blaženog kardinala Alojzija Stepinca. Tijekom misnog slavlja svirali su članovi TD Ferdo Livadić i pjevale članice VA Samoborke pod vodstvom Miroslava Hriberskog.

M.Š.

 
10.10.2011.

Akcija prikupljanja ogrjeva Caritasa Zagrebačke nadbiskupije

Prvi darovatelj župa sv. Marije pod Okićem

Akcija prikupljanja ogrjeva Caritasa Zagrebačke nadbiskupije

Župa sv. Marije pod Okićem iz Samoborsko-okićkog dekanata prva se uključila u ovogodišnju akciju prikupljanja drva za ogrjev, koju Caritas Zagrebačke nadbiskupije provodi pod nazivom Dobro srce za topli dom.

Upravitelj župe vlč. Branimir Motočić potaknuo je svoje župljane u jedanaest sela - Beter, Gonjeva, Donja i Gornja Purgarija, Kozlikovo, Okićka Sv. Marija (Novo Selo Okićko), Orešje, Poljanica, Repišće, Stankovo i Tržić - da jednu od njihovih tradicionalnih godišnjih karitativnih akcija usmjere prema korisnicima zagrebačkog Caritasa. Zajedno s njima uputio se u župnu šumu na jugoistočnim obroncima Plešivice, gdje su prorjeđujući šumu oborili oko 12 m3 drva, koja su potom iskalana i dovezena o trošku župe u skladište nadbiskupijskog Caritasa u Rakitju. Vlč. Motočić zahvalan je svim sudionicima ove akcije, posebno ističući pomoć koju su mu pružili članovi lovačkog društva Fazan Okić.

Akcija prikupljanja drva za ogrjev počela je 1. listopada, a trajat će sve do 1. veljače sljedeće godine. Cilj akcije je osigurati po 5 m3 drva za ogrjev za 70 obitelji iz Caritasove kartoteke. Građani i tvrtke u akciju se mogu uključiti dostavljanjem drva za ogrjev u Caritasovo skladište u Rakitju, odakle će ih Caritas dostaviti korisnicima, a mogu uplatiti i novčana sredstva na žiro-račun Caritasa Zagrebačke nadbiskupije (Privredna banka Zagreb, 2340009-1110343166, s naznakom: za ogrjev) ili ih uplatiti osobno u Upravi Caritasa, Vlaška 36 u Zagrebu.

S. Moškatelo

 
10.10.2011.

Nove akcije u MO Bregana

Postavljene klupice u Bregani

Nove akcije u MO Bregana

Prema ranijim najavama pristiglim iz Mjesnog odbora Bregana, Komunalac je završio postavu klupica i koševa za smeće duž šetnice u Bregani te na zelenoj površini u Ulici Radovanići.

Mjesni odbor Bregana u potpunosti je financirao materijal za klupice i koševe za smeće u iznosu od 15.788 kn. Nekoliko koševa za smeće Komunalac će postaviti na dječjem igralištu u Samoborskoj ulici i oko Dječjeg vrtića Izvor.

S.S.

 

U Samoboru obilježen Međunarodni dan slijepih i slabovidnih osoba

Blagoslovljena izgrađena kapelica u Kladju i otkriven spomenik poginulim braniteljima

Akcija prikupljanja ogrjeva Caritasa Zagrebačke nadbiskupije

Nove akcije u MO Bregana

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002