20.06.2011.

Na Sveučilištu u Zagrebu održana svečana dodjela ovogodišnjih Rektorovih nagrada

Nagrada i u rukama dvije Samoborke

Na Sveučilištu u Zagrebu održana svečana dodjela ovogodišnjih Rektorovih nagrada

Svečana dodjela Rektorove nagrade za akademsku godinu 2010./2011. održana je 17. lipnja u dvorani Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, a rektor Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Aleksa Bjeliš dodijelio je 93 Rektorove nagrade za najbolje studentske radove i 14 posebnih Rektorovih nagrada za izuzetna studentska ostvarenja. Rektorovom nagradom nagrađene su i dvije studentice iz Samobora, Nikolina Horvat i Sanja Telalović, koje su u pisanje radova uložile veliki trud i pokazale velike sposobnosti te su u konačnici za to i nagrađene.

Nikolina Horvat je studentica 4. godine Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, a dobila je nagradu za rad pod nazivom Ekonometrijska analiza djelovanja Wagnerovog zakona u Hrvatskoj. U radu je empirijski testirana hipoteza da ekonomski rast uzrokuje porast državne potrošnje u dugom roku, poznata kao Wagnerov zakon. Tematika rada je posebno bitna za zemlje u razvoju, poput Hrvatske, u kojima javni sektor apsorbira relativno veliki udio bruto domaćeg proizvoda.

Sanja Telalović studentica je 4. godine Šumarskog fakulteta u Zagrebu, a osvojila je nagradu za rad pod nazivom Fiziološke značajke polena hrasta lužnjaka porijeklom iz klonskih sjemenskih plantaža, kojeg je napisala s kolegicom Ninom Herceg. U radu su istraživane fiziološke značajke polena hrasta lužnjaka te su u tu svrhu napravljena laboratorijska istraživanja, koja su dovela do zaključka da se prilikom provođenja pomotehničkih zahvata u klonskim sjemenskim plantažama posebna pažnja treba posvetiti klonovima koji se odlikuju najboljom klijavošću polena.

Prigodom svečane dodjele nagrada organizirana je i izložba nagrađenih radova (plakata) koja je otvorena od 17. do 27. lipnja na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Sažetci svih nagrađenih radova objavljeni su na internetskoj stranici Sveučilišta u Zagrebu.

I.H.

 
20.06.2011.

U Gradni obilježene godišnjice rođenja Stjepana i Antuna Radića

Uspomena na učitelja i vođu

U Gradni obilježene godišnjice rođenja Stjepana i Antuna Radića

I Gradna se priključila obilježavanju 140. godišnjice rođenja Stjepana Radića i 143. godišnjice rođenja Antuna Radića, osnivača HSS-a. U nedjelju, 19. lipnja u Gradni je održana sveta misa za Stjepana i Antuna Radića i to u kapelici izgrađenoj 1935. godine, posebnoj je po tome što se na njoj nalazi slika Stjepana Radića i natpis: Ovaj Božji dom je zadužbina sela Gradne posvećena uspomeni učitelja i vođe hrvatskog naroda Stjepana Radića i sviju ostalih mučenika palih za slobodu Hrvatske.

Prema programu, do Mjesnog doma Gradna stiglo se s Trga kralja Tomislava da bi se članovi HSS-a te štovatelji života i djela braće Radić, nakon pozdravnih riječi predsjednika GO HSS-a Samobora Kreše Beljaka, potpredsjednika ŽO HSS-a Zagrebačke županije Branka Borkovića, predjednika MO te predsjednika HSS-a Gradne, zajedno uputili na misu za braću Radić.

M.G.H.

 
20.06.2011.

Sveta Nedelja proslavila svoj Dan Grada

Feštalo se uz sport i glazbu na otvorenom

Sveta Nedelja proslavila svoj Dan Grada

Nakon što je u četvrtak, 16. lipnja održana svečana sjednica Gradskog vijeća Svete Nedelje, obilježavanje Dana Grada nastavljeno je vikend programom. Tako je na sam Dan Grada, u subotu, 18. lipnja, uoči blagdana Presvetog Trojstva, po treći put priređen prijepodnevni sportsko-prezentacijski program Fitness centra Four D i Športskog saveza Svete Nedelje u sklopu kojega su njihove sekcije i članice, ponajprije mladima, prezentirale bogatu sportsko-rekreacijsku ponudu koju nude razne svetonedeljske udruge. Program se i ove godine odvijao pod sloganom Mi vježbamo, a vi?, čemu su se aktivno priključili i njegovi voditelji Zdravko Lamot i Kristijan Janušić.

U popodnevnom dijelu programa, znak za početak velike večernje fešte za Dan grada, dali su i ovaj put neizbježni svetonedeljski kuburaši iz Gromovnika. Potom je uvodno okupljene pozdravio gradonačelnik Drago Prahin, koji je zatim dodijelio priznanja za najljepše uređene gradske okućnice u sklopu ovogodišnje ekološko-edukativne akcije Zeleni cvijet. Prvo je mjesto pripalo Karmeli Jozić iz Kerestinca, drugo Višnji Kalafatić iz Rakitja, a treće Dragici Dekanić iz Svete Nedelje. Potom je na Trgu Ante Starčevića nastupio mješoviti pjevački zbor Zajednice kulturno-umjetničkih udruga grada Svete Nedelje pod vodstvom Branka Juneka. Voditelj programa Vid Balog na pozornicu je bio pozvao i KUD Strmec, KUD Malu Goricu, KUD Kerestinec, KD Sveta Nedelja, a KUD-ovski su program zaključili KUD Strmec sa svojim prijateljima iz Mađarske, a mješoviti gradski pjevački zbor s Diridikom je najavio dvosatni nastup glavnih gostiju večeri - Slavonskih lola.

E.K.

 

Na Sveučilištu u Zagrebu održana svečana dodjela ovogodišnjih Rektorovih nagrada

U Gradni obilježene godišnjice rođenja Stjepana i Antuna Radića

Sveta Nedelja proslavila svoj Dan Grada

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002