09.11.2011.

U organizaciji HSLS-a u Samoboru održan okrugli stol o obrazovanju

Kako do zemlje znanja

U organizaciji HSLS-a u Samoboru održan okrugli stol o obrazovanju

Okrugli stol o obrazovanju naziva Kako do zemlje znanja, održan je u organizaciji HSLS-a u utorak, 8. studenoga, u Maloj dvorani POU Samobor. Moderatorica Linda Rossini Gajšak na početku je riječ prepustila glavnom gostu, redovitom profesoru i pomoćniku dekana na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu i članu Savjeta za financiranje znanosti i visokog obrazovanja te Vijeća za obrazovanje odraslih Miljenku Šimpragi, koji je uvodno ocrtao aktualnu situaciju u obrazovnom sustavu Hrvatske s posebnim naglaskom na visoko školstvo.

Ustvrdio je kako je prije 10-ak godina propuštena prilika za temeljitu reformu sustava, a da se svaki daljnji pokušaj popravljanja stvari razbijao o partikularne interese određenih jakih sveučilišnih lobija. Stoga trenutno imamo situaciju gdje je prolaznost studija niska, gdje imamo previše diplomanata humanističkih smjerova, a premalo tehničkih, pa je na kraju i udio visokoobrazovanog stanovništva u ukupnoj populaciji pri dnu europske ljestvice, dok je broj inženjera ispod razina koje bi nam mogle garantirati razvoj zemlje te se založio za usvajanje uspješnih principa skandinavskih modela obrazovanja, s naglaskom na Dansku.

U diskusiju su se potom uključili zaposlenici osnovnih i srednjih škola, učilišta i veleučilišta, Zavoda za zapošljavanje, bivših studenata, koji su svaki iz svog kuta pojasnili probleme u njihovim segmentima obrazovnog sustava: od gubitka digniteta struke, sve većih pritisaka kojima su izloženi učitelji i profesori od strane zakonodavca, učenika i roditelja, manjka razumijevanja za sustave cjeloživotnog obrazovanja, nejednakih uvjeta obrazovanja i kriterija ocjenjivanja...

Zaključeno je kako za određene pomake nisu potrebna novčana sredstva, nego treba samo malo više kooperativnosti na relaciji država-nastavnik-učenik-roditelj, kako obrazovni sustav mora postati prioritet buduće Vlade uz više odgovornosti i kontrole u sveučilišnom sektoru te da je potrebno osvijestiti kako je cjeloživotno obrazovanje nužnost u svijetu, gdje će zanimanja biti potrebno mijenjati ovisno o potrebama na tržištu rada.

K.S.

 
09.11.2011.

Samoborski liberali kandidiraju dvoje kandidata u VII. izbornoj jedinici

Na listi i Vlainić

Samoborski liberali kandidiraju dvoje kandidata u VII. izbornoj jedinici

Uz dr. Lindu Rossini Gajšak, 1. na listi HSLS-a za VII. izbornu jedinicu, ujedno i gradsku vijećnicu i predsjednicu samoborskog HSLS-a, Središnje vijeće HSLS-a na svojoj je sjednici potvrdilo i, kao 11. na listi, Samoborca Ivana Vlainića, nastavnika - inovatora i gradskog vijećnika Gradskog vijeća Grada Samobora.

Nositelj ove liste je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor, koji je nositelj 8 od 10 lista HSLS-a u 10 izbornih jedinica.

Inače, "ženska kvota" na listama je 30%, s napomenom kako su prve tri na listi HSLS-a za VII. izbornu jedinicu kandidatkinje žene i sve tri liječnice (2. na listi je dr. Višnja Mihalić Mikuljan, internistica iz Duge Rese, a 3. dr. Vera Katalinić Janković, epidemiologinja iz Zagreba).

I.H.

 

U organizaciji HSLS-a u Samoboru održan okrugli stol o obrazovanju

Samoborski liberali kandidiraju dvoje kandidata u VII. izbornoj jedinici

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002