07.03.2011.

Samoborski liberali i liberalke obilježili Međunarodni dan žena

Dijeljene ruže i dopisnice za Vladu

Samoborski liberali i liberalke obilježili Međunarodni dan žena

Liberalke i liberali iz samoborskog ogranka HSLS-a, uz koje su bili županijski im kolege, i ove su godine obilježili Međunarodni dan žena, koji se slavi 8. ožujka. Tako su u subotu, 5. ožujka, simbolično sugrađankama kod samoborske tržnice dijelili žute ruže i dopisnice sa zahtjevima Liberalki - ženske inicijative HSLS-a. Akcija je održana kao izraz poštovanja prema svim hrabrim ženama koje su dale svoj doprinos na dugom putu za ravnopravnost žena na svim poljima, ali i kao izraz poštovanja prema svim ženama koje se danas, u vrijeme velike gospodarske i društvene krize, hrabro nose sa svim izazovima i teškoćama. Posebno oduševljenje sugrađanki izazvale su dopisnice sa zahtjevima Liberalki adresirane na Vladu, s posebnim težištem na stvarnu, a ne deklarativnu podršku poduzetnicama, uvođenje fleksibilnih modela rada (dijeljenje radnog mjesta, rad od kuće), mogućnost izbora odlaska u mirovinu sa 60 ili 65 godina pod jednakim uvjetima.

Ove je godine po prvi puta nositelj cijelog projekta, koji je paralelno organiziran u 11 gradova i općina Zagrebačke županije, bila Ženska inicijativa HSLS-a Liberalke Zagrebačke županije. U Samoboru su aktiviste predvodili predsjednica gradskog ogranka stranke i predsjednica Liberalki HSLS-a Zagrebačke županije dr. Linda Rossini Gajšak, tajnica Liberalki Zagrebačke županije Petra Škrobot, dopredsjednik ogranka Feliks Škiljan te gradski vijećnik Ivan Vlainić.

M.Š.

 
07.03.2011.

U Svetoj Nedelji prve subote u ožujku vladale maske

Šarene skupine i dobronamjerno podbadanje

U Svetoj Nedelji prve subote u ožujku vladale maske

Svetonedeljski fašnik i ove je godine zadovoljio staro i mlado razigranim i raznolikim programom na središnjem trgu u subotu, 5. ožujka. Meteorološke prilike i ovaj su put omogućile organizatorima iz Turističke zajednice Svete Nedelje da ostvare sve zamišljeno pa je tako jutarnji dio standardno bio namijenjen najmlađima, a popodnevni odraslima, uz zdravu dozu satire i manje-više dobronamjernog podbadanja.

Na fašničkoj se pozornici ove godine predstavilo 13 maskiranih dječjih skupina. Mališani iz Dječjeg vrtića Slavuj svoj su fašnički nastup odradili maskiravši se u sportaše, a Dječji vrtić Linigra nastupio je, pak, s Ovčicama i Pingvinima. Većina njih se dugo, dobro i temeljito pripremala za dolazak na scenu, a mnogi su fašničke kostime sa svojim tetama sami izradili. Za nagradu su od fašničkog organizatora zavrijedili plaćene autobuse za jednodnevne izlete. Potom su nastupile školske skupine, a tijekom predstavljanja grupa nastupili su Svetonedeljske mažoretkinje i Strmečki mališani na početku programa, pa zatim više skupina PK Balans te Break dance show i Aurice Fitness centra Four D u središnjem dijelu dječjeg fašnika, te naposljetku DZ Samoborček, PK Plesni kristal iz Zagreba i Vatrogasna mladež DVD-a Sveta Nedelja. Glavna glazbena gošća jutarnjeg dijela programa bila je ljupka Antonija Šola, a voditeljski dio posla odradio je Kristijan Kiki Ugrina.

Odrasli su pak već u fašničkoj koloni, u poslijepodnevnom dijelu programa, koji su pred velikim brojem okupljenih otvorili kuburaši Gromovnika, jasno naznačili čime će se baviti ove godine na fašniku - od lokalne do globalne politike. Za maštovita alegorijska kola i povorke te za satiru na sceni pobrinuli su se ove godine mjesni odbori Bestovja, Brezja, Male Gorice i Srebrnjaka, Novaka, Strmca te Svete Nedelje i Svetonedeljskog Brega. U najkrećem, uspjeli su pokazati da se isto može misliti, govoriti, a i raditi. Za razliku od svakodnevice. U tome su im pomogli i voditelji Darko Janeš i Branko Ilić Majk.

Brezjanski Djed Mraz stigao je na ovaj fašnik sa svojim brojnim rođacima i nakratko s njima preuzeo vlast u gradu, od čega su svi, kako to i biva u stvarnome životu, imali koristi. Strmčani su u svoj nastup uklopili gotovo sve političke aktualnosti, salzburškog zatvorenika, štedljivu premijerku, koju su na otvorenoj sceni darivala četiri strmečka kralja, kao i neizbježne stranke. Svetonedeljčani su na fašnik stigli s Projekt biroom Sirotan Seljačke tržnice u Gradu bez Kulturnog centra. Malogoričani su se potrudili dočarati što se sve i na koji način gura u Malu Goricu i njezin dom, od Šeherezade i Onura do Judo kluba Sakura. Peto mjesto u koloni, a treće na sceni, pripalo je Novakima, koji su se na uštrb svega prvi iz ovoga grada nastojali ugurati u Europsku Uniju. Bestovljani su svoj fašnički nastup začinili kratkim igrokazom, u kojemu su sudili gradonačelniku koji se nije potrudio izgraditi im Kulturni centar pa im, dok pjevaju na otvorenim scenama, kiša i dalje pada u "kljun".

Na fašniku za odrasle nastupio je s dvjema točkama Fitness centar Four D, Zumba fitness Plesnog kluba Balans, a na kraju programa okupljene maškare rasplesao je Tamburaški sastav Gumbelijum. Za posjetitelje fašnika Grad Sveta Nedelja osigurao je besplatno kuhano vino i kobasice.

E.K./K.S.

Brezjanima dupla kruna

Nastupi četiriju skupina svetonedeljske osnovne škole bili su, kao što je to sa školama red, adekvatno ocijenjeni i nagrađeni. Tako je prvo mjesto osvojila Vrlo zapetljana priča 2.a razreda, drugo mjesto Viva Espana 2.b razreda, a treće mjesto dijele Oluja 5.a i Kineski zmaj 6.e razreda.

U odraslom dijelu fašnika, Brezje je bilo dominantno te mu je prema ocjeni prosudbenjaka pripalo prvo mjesto, u koloni i na sceni. Strmčani su u koloni bili drugi, a Svetonedeljčani treći, dok na sceni ova dva mjesna odbora dijele drugo mjesto.

Održan je i izbor najboljih pojedinačnih maski, među kojima je prvo mjesto osvojila Pipi Duga Čarapa, drugo Gradonačelnik Kerum zvana od milja Serum, a treće Winnie the Pooh.

 
07.03.2011.

Drugi vikend 185. Samoborskog fašnika

U prvom planu dječje skupine i Srakotrk

Drugi vikend 185. Samoborskog fašnika

Drugi vikend ovogodišnjeg 185. samoborskog fašnika pripao je djeci. U subotu, 5. ožujka, Trgom kralja Tomislava prodefilirale su skupine samoborskih škola i vrtića, a učenici su predstavili svoje kostime i kratke igrokaze koje su pripremili sa svojim nastavnicima i odgajateljicama, ali i roditeljima. Naravno, mašte ni ove godine nije nedostajalo, tako da nije bilo lako izabrati najbolje. No, na kraju, u kategoriji do 5 grupa najboljom je proglašena OŠ Mihaela Šiloboda iz Svetog Martina pod Okićem, a u kategoriji više od 5 grupa najbolja je OŠ Bogumila Tonija iz Samobora. Obje škole dobit će nagrade, prelazne Srake zadnjeg dana u utorak, a maskirane grupe dobile su poklon-pakete i bonove sponzora. Turistička zajednica i Grad Samobor osigurali su sokove i slatkiše te besplatan izlet autobusom. Djeca i roditelji mogli su se zabaviti i na Trgu Matice hrvatske uz ulične zabavljače, plesače i mađioničare.

Nakon djece, popodne je pripalo plesačima pa su se posjetiteljima predstavili plesači iz klubova Bailatino, Skarabej i samoborske hip-hop grupe S-Balans. Večernji program protekao je u izboru najboljih maski, a potom je stigla jedna od poslastica ovogodišnjeg Fašnika – koncert TBF-a.

Nedjelja je mnogima bila zanimljiva zbog Srakotrka u organizaciji Orijentacijskog kluba Japetić. Tristotinjak maskiranih mališana natjecalo se u dvije kategorije. Svi sudionici dobili su medalje i poklon-pakete sponzora s igračkama i slatkišima.

U kategoriji djevojčica do 10 godina, najbolje su bile Ena Klanjčić, Niki Fatović i Paula Šogorić, a kod dječaka Lovro Dömötorffy, Ivan Orešković i Lejs Pličanić. U kategoriji do 12 godina kod djevojčica prva tri mjesta zauzele su Maja Orešković, Petra Štefanović i Anja Skendrović, a kod dječaka Filip Cvjetković, Jakov Mihaljević i Lovro Tomašković.

Navečer su ponovno izabrane maske, koje su osigurale svoje mjesto u finalu. Zadnjeg dana, u utorak, borit će se s ostalim finalistima iz prethodnih dana za vrijeme nagrade sponzora, kao što su sedmodnevno putovanje za 2 osobe u Tunis, četverodnevno putovanje u Toscanu i Firenzu za 2 osobe, putovanje u Budimpeštu za 2 osobe, wellness vikendi i ostale nagrade. U tijeku je i nagradna igra na Facebooku te Srakina tombola u kojoj je glavna nagrada Ford Focus.

Završnica 8. ožujka počinje u 18 sati i 30 minuta, kada će se kratko predstaviti nagrađeni mjesni odbori (Rude, Pavučnjak i Celine), izabrati najbolje pojedinačne i grupne maske, podijeliti ostale nagrade te održati tradicionalno suđenje Princu Fašniku, a potom koncert Psihomodo popa na Trgu te Leta 3 na Halternativi.

M.Š.

 

Samoborski liberali i liberalke obilježili Međunarodni dan žena

U Svetoj Nedelji prve subote u ožujku vladale maske

Drugi vikend 185. Samoborskog fašnika

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002