09.03.2011.

Okončan 185. Samoborski fašnik

Posljednja večera pobijedila posljednje večeri Fašnika

Okončan 185. Samoborski fašnik

Zastor je pao, Fašnik je završio, a je li bio uspješan pokazat će analize ili vrijeme. To ćemo pitanje ostaviti stručnjacima te ćemo se zadržati na činjenicama. Princ Fašnik ponovno je proglašen krivcem za sve nedaće koju su nas snašle (a bilo ih je u izobilju) pa je, nakon brzog suđenja u kojem se nitko nije posebno trudio obraniti ga, po kratkom postupku završio na galgama, spaljen.

Dakako, prije svega toga održan je izbor za najbolju masku, nakon selekcije po danima. Suprotno prijašnoj praksi, ove su godine sve maske bile u istoj kategoriji. Nakon podužeg predstavljanja odlučeno je da prva nagrada pripada grupnoj maski Posljednja večera (dobili su sedmodnevno putovanje za dvije osobe u Tunisu i poklon pakete sponzora). Druga je bila pojedinačna maska Zastupnik s dva lica (četiri dana u Toscani i Firenzi za dvije osobe), a treća maska Hrvatska ovca (dva dana u Budimpešti za dvije osobe).

Za poseban doprinos očuvanju fašničke tradicije prijelazne Fašničke galge ove su godine završile u rukama Bože Laušina, redovitog sudionika povorke u Mjesnom odboru Celine i sudionika završnica izbora za najbolje pojedinačne maske. Svoje su nagrade na pozornici, naravno, preuzeli i Mjesni odbori – prvoplasirane Rude, drugi Pavučnjak i treće Celine.

Što se tiče nagradnih igara, dobitnik glavne nagrade Srakine tombole i dobitnik Forda Focusa bit će poznat na izvlačenju u nedjelju, 13. ožujka, oko 16 sati na Vugrinščaku.

Tako je u vatri 8. ožujka okončana 185. Slobodna Fašnička Republika Samobor, a umjesto karmina počela je zabava i veliki vatromet. Na Trgu je svirao Psihomodo pop, kod Halternativaca Let 3, u šatoru Baruni i Koala, a sa zabavnim sadržajima nisu zaostajali ni ugostiteljski objekti.

M.Š.

 
09.03.2011.

Samoborski Forum žena SDP-a obilježio Dan žena

Samo ravnopravnost spolova jamči napredak

Samoborski Forum žena SDP-a obilježio Dan žena

Uoči Međunarodnog dana žena samoborski Forum žena SDP-a u subotu, 5. ožujka, organizirao je obilježavanje ovog dana u prolazu prema Tržnici. Od jutarnjih sati dijelile su se lončanice cvijeća te prigodni letak u kojem Forum žena SDP–a upozorava na loš položaj žena te predstavlja rješenja za poboljšanje njihovog statusa u RH.

Potplaćenost, nezaposlenost, siromaštvo - kruta realnost današnje Hrvatske ima još jedno nepobitno obilježje - pretežito je u ženskom rodu, upozorile su SDP-ovke prigodom Međunarodnog dana žena. Statistike svjedoče da je razlika u plaćama muškaraca i žena u prosjeku 11% na štetu žena, iako je u ponekim, feminiziranim sektorima razlika i veća, jer su žene u načelu zaposlene na nižim pozicijama, pa tako u javnom sektoru one primaju oko 16% nižu plaću, u obrazovanju 15%, a u zdravstvu čak 24%. Žene su također većina među nezaposlenima, ali i prve na listama za otpuštanje. Brojne analize ukazuju na općenito nedovoljno vrednovan i neiskorišten potencijal žena, a Forum žena SDP-a smatra kako upravo srednjoročna i dugoročna ulaganja u obrazovanje i zapošljavanje žena, poticanje poduzetništva žena, samozapošljavanja, obrtništva, kao i razvoj pratećih socijalnih usluga mogu doprinijeti sveukupnom razvoju, jer politika rodne ravnopravnosti jamči društveni razvoj i gospodarski napredak, poručile su ovom prigodom žene SDP-a.

I.H.

 

Okončan 185. Samoborski fašnik

Samoborski Forum žena SDP-a obilježio Dan žena

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002