15.05.2011.

U Samoboru i ovog svibnja počela prodaja jagoda na Seljačkoj tržnici

Nestale u trenu

U Samoboru i ovog svibnja počela prodaja jagoda na Seljačkoj tržnici

Sve do 25. lipnja planirano je održavanje Seljačke tržnice u Samoboru, u sklopu koje će na Trgu kralja Tomislava i u Kleščićevoj ulici svoje jagode prodavati samoborski jagodari. Dio je to projekta koji već nekoliko godina provode Grad Samobor i Zagrebačka županija, u suradnji s Udrugom proizvođača jagoda Zagrebačke županije - Jagodni prsten. Grad Samobor tako je i ovog svibnja i lipnja osigurao tri štanda na kojima će proizvođači s područja Grada kupcima ponuditi svoj slasni proizvod. Potražnja za jagodama je velika, sudeći po tome što su u subotu, 14. svibnja, na štandu obitelji Tomašković one nestale u trenu, već u ranim jutarnjim satima. No, sljedećih dana, kako dozrijevaju, bit će ih u sve većim količinama pa će svatko moći osigurati svoju mjericu.

Inače, tijekom vikenda na Trgu kralja Tomislava, kao i prethodnih godina, svoje proizvode izlažu i prodaju samoborski obrtnici.

M.Š.

 
15.05.2011.

Počela s radom svetonedeljska seljačka tržnica

Uz domaću hranu djeca nam neće zaboraviti okuse

Počela s radom svetonedeljska seljačka tržnica

Svetonedeljska seljačka tržnica startala je 14. svibnja na glavnom gradskom Trgu Ante Starčevića. Početak je to projekta kojemu je cilj da svake subote od 8 do 13 sati mještani i posjetitelji mogu kupiti proizvode (kao što su sir i vrhnje, svježe voće i povrće, med i ostali pčelinji proizvodi, gljive, cvijeće, razni napitci te tradicijski proizvodi) od registriranih poljoprivrednih proizvođača iz okolice Svete Nedelje. Uz to, planirani su i nastupi folklornih skupina, kušanje i ocjenjivanje domaćih proizvoda te prezentacija domaće kuhinje.

Na svečanosti otvorenja svetonedeljske seljačke tržnice dobrodošlicu je svim nazočnima zaželio gradonačelnik Drago Prahin, a među njima i voditeljici Odsjeka za ruralni razvitak i šumarstvo u Zagrebačkoj županiji Gordani Matašin, pročelniku Ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba Emilu Tuku, predsjedniku svetonedeljskog Gradskog vijeća Freddyju Buriću i svim gradskim vijećnicima. Napomenuo je gradonačelnik da se projekt pripremao nekoliko mjeseci, da je njegov autor Damir Kovačić, a koordinator Robert Črep te istaknuo kako se nada da će projekt donijeti novi zamah Gradu i obiteljskim poljoprivrednim proizvođačima, a prednost je što će na štandovima uvijek biti svježe ubrana roba pa će građani moći nabaviti zdravu domaću hranu.

Jedan od autora projekta Damir Kovačić naglasio je da hranu građani u posljednje vrijeme uglavnom kupuju u velikim trgovačkim lancima, iako su to najčešće namirnice koje su proizvedene na isti način, jer se u njih dodaju stabilizatori i poboljšivači pa ima isti okus. U razvijenim zemljama djeca više ni ne mogu razlikovati četiri osnovna okusa, rekao je Kovačić dodavši da ovim projektom žele da naša djeca ne zaborave te okuse, a za to je dobivena i podrška lokalne zajednice pa je zahvalio gradonačelniku i suradnicima na podršci, kao i proizvođačima koji su se uključili. Na kraju je tržnicu blagoslovio svetonedeljski župnik Dragutin Bubnjar.

M.Š.

 

U Samoboru i ovog svibnja počela prodaja jagoda na Seljačkoj tržnici

Počela s radom svetonedeljska seljačka tržnica

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002