29.04.2011.

Donacija Magic Wella samoborskom Crvenom križu

Humanitarna aktivnost sjedinjena s vježbanjem

Donacija Magic Wella samoborskom Crvenom križu

Samoborski Crveni križ preuzeo je 29. travnja veliku donaciju hrane i higijenskih potrepština koju su u mjesec dana prikupile članice Magic Wella. To je fitness studio isključivo za žene svih godišta, a na području Hrvatske unatrag tri godine provode humanitarne akcije. Najveći dio tih klubova smješten je u Zagrebu pa su godišnje akcije bile organizirane za tamošnju pučku kuhinju i ostale ustanove. Budući da se Magic Well fitness studio u rujnu prošle godine otvorio i u Samoboru, u Langovoj 4, članice su odlučile svoju prvu humanitarnu akciju organizirati za potrebite na području ovog grada pa su stupile u kontakt sa samoborskim Crvenim križem. Akcija je trajala od 15. ožujka do 20. travnja i u njoj je, kako su nam rekle Klara i Jelena, prikupljeno ukupno 215,5 kilograma hrane i higijenskih potrepština, a najveći dio namjenjen je štićenicama Mikrodoma Crvenog križa. Osim Crvenom križu, dio donacije predan je i samohranoj majci s petero djece.

Naravno, sudjelovanje u humanitarnim akcijama i prikupljanje priloga je na dobrovoljnoj osnovi, a Jelena i Klara ističu da su ovakve akcije osobito važne sada u doba krize i recesije. Dodaju i da je koncept Magic Well fitness studija kružni trening koji traje pola sata na hidrauličnim spravama. Njihova je specifičnost da su prilagođene ženskom tijelu, nema utega pa je umanjena mogućnost ozlijeda te su zbog toga i pogodne za žene svih dobi. Primjerice, najstarija članica ima oko 70 godina, a program je pogodan i za trudnice.

U ime samoborskog Crvenog križa na donaciji je zahvalio Ivan Matijaščić, ističući da im dolazi sve više ljudi s potrebama za hranom i ostalim potrepštinama te je pozvao sve koji mogu da se priključe humanitarnim akcijama ili iskoriste mogućnost ostavljanja namirnica i higijenskih potrepština u košarama koje je Crveni križ postavio u većim trgovačkim centrima u Samoboru.

M.Š.

 
29.04.2011.

Na Gradskom vijeću Samobora dominirala nova raspodjela odgovornosti za gradska trgovačka društva i program raspolaganja «Stočarevim» zemljištem

O Statutu i zemljištima

Na Gradskom vijeću Samobora dominirala nova raspodjela odgovornosti za gradska trgovačka društva i program raspolaganja «Stočarevim» zemljištem

Budući da je na dnevnom redu 18. sjednice samoborskog Gradskog vijeća bilo svega pet točaka, ona je očekivano trajalo kratko, oko sat i pol. Vijećnici su na početku većinom glasova (suzdržani HDZ i HSU) prihvatili konačni prijedlog statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta. O toj su temi raspravljali na prethodnoj sjednici, a sada su potvrdili prijedlog da skupštinu trgovačkog društva Komunalac ne čini samo gradonačelnik, već članovi Gradskog vijeća. Linda Rossini Gajšak je u ime HSLS-a ponovila stav da bi skupštinu Komunalca trebali činiti svi članovi Gradskog vijeća, a ne samo izabrani predstavnici. Tomislav Masten (HDZ) rekao je da su se u toj stranci odlučili za suzdržanost, jer misle da bi zbog loših odluka sadašnje uprave Komunalca i gradonačelnika kao predstavnika Skupštine oni svoj mandat trebali odraditi do kraja, a ne prebacivati sada odgovornost i na druge.

Potom su vijećnici većinom glasova prihvatili izmjene i dopune Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH na području Samobora. Pročelnik Željko Radovanić pojasnio je u uvodu da je Republika Hrvatska dobila u rujnu prošle godine spor sa Stočarom, koji je raspolagao s oko 80% zemljišta, te da se sada moglo pristupiti izmjenama i dopunama programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države na području Grada Samobora. Naime, još 2003. samoborsko Gradsko vijeće usvojilo je Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, a do izmjena i dopuna dolazi zbog izmjena zakona tijekom proteklih godina. Zbog usklađivanja sa zakonom bio je proveden i javni uvid, a stigle su dvije primjedbe, koje su i usvojene. Prema podacima iz katastra ukupna površina tog zemljišta je 46 ha.

Gradski su vijećnici prihvatili sporazum o održavanju Spomen obilježja poginulim braniteljima Trokut kod Novske. Koordinator izgradnje spomenika bio je Grad Samobor, a izgradnju su poduprli gradovi Sveta Nedelja, Vrbovec i Dugo Selo te Zagrebačka i Bjelovarsko-bilogorska županija. Prema sporazumu Grad Novska bi preuzeo obvezu komunalno – hortikulturalnog održavanja okoliša i objekta. Roland Gajšak (HSLS) predložio je da se spomenik preda u vlasništvo Republike Hrvatske, što će kao inicijativa biti predloženo i ostalim partnerima koji su sudjelovali u projektu.

Na kraju sjednice Olga Mardešić (HSU) obavijestila je vijećnike da je Dom zdravlja Zagrebačke županije inicirao osnivanje županijske poliklinike, koja bi u svom djelokrugu imala i specijalističke ordinacije te bi se i na taj način moglo riješiti pitanje povratka kirurške ambulante i ostalih specijalističkih ordinacija u Samobor, kao i u druge gradove u Županiji. No, uz to, vijećnici će se pridružiti i potpisivanju peticije za povrat kirurške ambulante, a na potpis su pozvali i sve sugrađane.

M.Š.

Saniranje, koordiniranje, uznemiravanje

U aktualnom satu pitanje je postavilo sedam vijećnika, a najviše su se odnosila na komunalne djelatnosti. Linda Rossini Gajšak (HSLS) pitala je za kanalizaciju u Svetoj Heleni te asfaltiranje Krešimirove ulice u Hrastini, a Boris Makarun (HDZ) za radove na vodovodu i saniranje prekopa u Rudama te asfaltiranje Lovačkog puta u Galgovu. Budući da nije bilo gradonačelnika Beljaka, odgovarao je zamjenik Hrvoje Frankić koji je rekao da će se provjeriti podaci i stanje oko tih radova. Rolanda Gajšaka (HSLS) zanimalo je kako se odvija koordinacija sa Zagrebačkim holdingom, potaknut ponovnim radovima u Perkovčevoj ulici, dok je Tomislav Masten (HDZ) pitao jesu li nadležna tijela upoznata sa slučajem navodnog seksualnog uznemiravanja u prostorima Grada Samobora. Hrvoje Frankić odgovorio je kako je i prijašnjih godina bilo problema oko koordinacije radova s Holdingom, a da je zbog odgode radova na izmjeni vodovoda s prošle na ovu godinu u Perkovčevoj došlo zbog centraliziranog sustava nabave u Holdingu i promjene direktora. Glede navodnog uznemiravanja, pročelnik Željko Radovanić je rekao da je o tome izviješten gradonačelnik, ali da se prema Zakonu radi o povjerljivim podacima i da se želi zaštiti indentitet oštećene osobe, koja je na kraju prihvatila ispriku.

Tomislava Pađana (SDP) zanimalo je postoji li rok u kojem gradski odjel mora odgovoriti na zahtjev mjesnog odbora, a Anicu Vraneković (HDZ) zanimala je situacija oko kirurške ambulante. Što se roka tiče novi pročelnik Zvonko Župančić rekao je da se uobičajeno na zahtjeva odgovara u roku dva tjedna, a tajnik Kušić nadopunio da je zakonski rok 30 dana. Zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić odgovorio je da se za povrat kirurške ambulante i ostalih specijalističkih ambulanti pokreće koordinirana akcija potpisivanja peticije.

 

Donacija Magic Wella samoborskom Crvenom križu

Na Gradskom vijeću Samobora dominirala nova raspodjela odgovornosti za gradska trgovačka društva i program raspolaganja «Stočarevim» zemljištem

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002