28.10.2011.

U gradskoj vijećnici dodijeljene Medalje Grada Tomislavu Joziću i obitelji Mire Jazbinski

Medalje za dugogodišnji predan rad

U gradskoj vijećnici dodijeljene Medalje Grada Tomislavu Joziću i obitelji Mire Jazbinski

Gradonačelnik Krešo Beljak, predsjednik Gradskog vijeća Željko Žarko, savjetnica gradonačelnika Marica Jelenić, zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić, pročelnik Željko Radovanić i tajnik-pročelnik Dragutin Kušić ugostili su u samoborskoj gradskoj vijećnici dobitnike Medalje Grada Samobora Tomislava Jozića i obitelj Mire Jazbinski, koji zbog spriječenosti nisu mogli nazočiti svečanoj sjednici Gradskog vijeća.

Tom su prigodom u ime Grada Krešo Beljak, Željko Žarko i Marica Jelenić čestitali na ovogodišnjoj nagradi, naglasivši da su je dobitnici zaslužili svojim dugogodišnjim i predanim radom te da pri odlučivanju o nagradama o tome nije bilo nikakvih dvojbi. Bio je to i trenutak sjećanja na Miru Jazbinski, koja je preminula nekoliko dana prije svečane sjednice pa je nagradu preuzela njena sestra Marija Juratović, rekavši da je sestra bila vrlo sretna kada su joj rekli da je dobila nagradu za svoj dugogodišnji humanitarni i pedagoški rad. Riječi zahvale uputio je i Tomislav Jozić, koji je zaslužio Porina u kategoriji etno glazbe pa je najavio da sa Singrilicama želi ostvariti projekt hrvatskog glazbenog suvenira, na čemu su već dobili podršku Ministarstva turizma.

M.Š.

 
28.10.2011.

Potpredsjednik Vlade Božidar Pankretić i gradonačelnik Krešo Beljak potpisali ugovor o sufinanciranju izgradnje prometnice

Ministar donio milijun kuna

Potpredsjednik Vlade Božidar Pankretić i gradonačelnik Krešo Beljak potpisali ugovor o sufinanciranju izgradnje prometnice

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Božidar Pankretić potpisao je u samoborskoj Gradskoj vijećnici s gradonačelnikom Krešom Beljakom ugovor o sufinanciranju izgradnje prometnice kroz bivšu Vojarnu Taborec vrijedan milijun kuna.

Pozdravivši na početku potpredsjednika Vlade gradonačelnik Beljak rekao je da potpisivanje ugovora nije dio predizborne kampanje, već nastavak dobre suradnje Grada i ministarstva, budući da ministar Pankretić u svom resoru sustavno potpomaže samoborske projekte, navevši primjere izgradnje sportske dvorane u Rudama te osobito ministrovo zalaganje za prioritetnu gradnju savskog nasipa na samoborskom području i za povrat Gradu Vojarne Taborec. Stoga je istaknuo kako se nada daljnjoj uspješnoj suradnji i ponovnom susretu na otvorenju prometnice.

Ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Božidar Pankretić istaknuo je da je dobra suradnja uspostavljena i zaslugom Grada Samobora te gradonačelnika i njegovih suradnika, jer su pripremili konkretne i kvalitetne projekte pa je stoga ministarstvo moglo odobriti i konkretnu pomoć, kao što je slučaj i s ugovorom o sufinanciranju radova na prometnici u nekadašnjoj Vojarni. Također je rekao kako se nada daljnjoj dobroj suradnji, upoznavši samoborske čelnike da će u narednom razdoblju biti dostupna sredstva iz dva velika projekta koje je dogovorilo ministarstvo – jedan od njih je EIB III vrijedan 500 milijuna kuna za pomoć gradovima i općinama u izgradnji društvene infrastrukutre, kao što su dječji vrtići, škole i domovi umirovljenika te za ostale slične potrebe, a drugi projekt je iz područja vodnog gospodarstva vrijedan 150 milijuna eura, koji bi se realizirali iz fondova Europske Unije.

Na postavljeno pitanje gradonačelnik Beljak odgovorio je kako je tijekom posjeta ministra već bilo razgovora o tome da Samobor kandidira određene projekte, prije svega u proširenju vrtićkih kapaciteta, kako bi se riješilo pitanje listi čekanja u vrtiće, ali da će o tome više govoriti kada projekt dođe u fazu realizacije.

M.Š.

OKVIR

Rat plakatima

Ministru Pankretiću i gradonačelniku Beljaku bilo je postavljeno i pitanje kako komentira slučaj preplakatiranja njihovog plakata od strane druge stranke. Ministar Pankretić je to ocijenio vrlo nekorektnim postupkom, osobito što dolazi od stranke s kojom koaliraju na državnoj razini, ali i kako je uvjeren da Samoborci vrlo dobro znaju tko im pomaže i priskače u pomoć kada je to najpotrebnije. Gradonačelnik Beljak rekao je kako je HSS stranka koja u kampanju neće uložiti milijune, jer nema crne fondove, ali da oni koji imaju daleko više novaca trebaju biti barem toliko korektni da HSS puste na miru u njegovoj prezentaciji, dodavši da u slučaju povrata Vojarne Taborec svakako treba istaknuti zasluge ministra Pankretića, bez čijeg zalaganja do toga ne bi došlo.

Za one koji još nisu uočili plakate, riječ je o tome da je plakate s pitanjem tko je Samoboru vratio Vojarnu netko (očito svi pretpostavljaju tko) prelijepio s plakatima premijerke Jadranke Kosor.

M.Š.

 
28.10.2011.

Seminar Porezne uprave za poduzetnike o novitetima koji ih očekuju

Pripremite se na vrijeme za budućnost

Seminar Porezne uprave za poduzetnike o novitetima koji ih očekuju

Srednji i veliki poduzetnici brzo će se morati prilagoditi promjenama koje ih očekuju kada 1. siječnja 2012. godine počne modernizacija prijava i poslovanja u Poreznoj upravi. Kako bi na vrijeme upozorili na novitete i što poduzetnike i obrtnike očekuje, Poduzetnički centar Samobor pripremio je 27. listopada seminar e-porezna i pripreme radi podnošenja poreznih prijava elektroničkim putem, na kojem je govorila voditeljica Porezne uprave Samobor te viši predavač na Visokoj poslovnoj školi Libertas mr.sc. Mirjana Mahović Komljenović, dipl. oec.

Na početku okupljene je, koji su u velikom broju došli u dvoranu PCS-a u Bregani, pozdravio zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Hrvoje Frankić, a potom je mr.sc. Mirjana Mahović Komljenović govorila o izvršavanju poreznih obveza putem interneta te o uvjetima i načinima ostvarivanja elektroničkog prijenosa podataka i komunikacije elektroničkim putem, sukladno Pravilniku o podnošenju poreznih prijava i drugih podataka elektroničkim putem koji stupa na snagu 1. siječnja 2012.

Ona je naglasila da se osuvremenjuje sustav podnošenja prijave tako što će srednji i veliki poduzetnici imati obvezu ući u projekt e-porezna, dok mali poduzetnici i građani također svoje poslovanje mogu tome prilagoditi. Naime, time će ostvariti nekoliko prednosti, a prije svega mogu smanjiti troškove za papir i poštarinu te uštedjeti na vremenu, budući da prijave mogu slati iz svog ureda ili doma u vrijeme kada to njima odgovara, ostvaruje se brži pristup podacima te efikasnija provjera pravovremenosti i točnosti.

Mirjana Mahović Komljenović ukazala je da 1. siječnja 2012. na snagu stupa Opći porezni zakon u kojem u članku 57. stavku 6. piše da na zahtjev poreznog tijela porezni obveznici moraju staviti na raspolaganje dokumentaciju o elektroničkom sustavu korištenom za vođenje poslovnih knjiga, evidencija i izvješća. Dokumentacija mora sadržavati opis elektroničkog sustava i datoteka, kontrole koja osigurava točnost i pouzdanost postupaka i funkcioniranja elektroničkoga sustava te kontrole koja sprjčava neovlaštene dopune, izmjene ili brisanja elektronički pohranjenih podataka. Također, porezni obveznici koji vode podatke u elektroničkom obliku moraju na zahtjev Porezne uprave uručiti u elektroničkom obliku poslovne knjige, evidencije, izvješća i druge podatke koji izravno ili neizravno utječu na utvrđivanje porezne osnovice, a koji su vođeni i organizirani u računalnim datotekama u standardnom obliku, kao i omogućiti pristup i nadzor softveru i hardveru i bazama podataka koji se koriste kao dio sustava za elektronički vođene poslovne knjige.

Što se tiče tehničkih karakteristika, potrebno je posjedovati određenu gotovo minimalnu konfiguraciju računala i internet te zatražiti smart card, koji za sada izdaje FINA, ili drugi medij za izdavanje certifikata, a nužan je i program za učitavanje kartica te je potrebno skinuti i aplikaciju e-porezna, što se besplatno može dobiti u Poreznoj upravi ili na njihovoj web stranici. Za izdavanje certifikata potrebna je određena dokumentacija, a nakon njegova dobivanja, osim poreznih prijava, mogu se uplaćivati mirovinski i zdravstveni doprinosi i slično. Novim Općim poreznim zakonom regulirano je i podnošenje ispravaka i slanja e-računa. Što se ovog potonjeg tiče, mr.sc. Mirjana Mahović Komljenović upozorila je i na promjene u e-poslovanju u pravilniku o PDV-u, naglasivši da račun poslan e-mailom nije e-račun, već on mora zadovoljavati propisane uvjete, a jedna od bitnih odrednica je i da je potrebna suglasnost druge strane da ga može primiti.

Dakle, srednji i veliki poduzetnici morat će osigurati i čuvanje podataka, a tiskanje računa i rad na dosadašnji način mogu zadržati za osobnu arhivu. No, certifikate ne moraju oni osobno provoditi, već to u njihovo ime mogu raditi i ovlaštena knjigovodstva. Budući da će na početku trebati ostaviti prostor za prilagodbe, poduzetnici će biti upozoreni na njihove nove obveze, a tek nakon toga bit će im propisane kazne. Dakako, oni koji žele izbjeći bilo kakve nejasnoće mogu se osobno informirati o ovim odredbama ili pričekati jedan od narednih sličnih seminara.

Kompletna prezentacija s ovog seminara dostupna je na stranici Poduzetničkog centra Samobor na www.pcsamobor.hr.

M.Š.

 

U gradskoj vijećnici dodijeljene Medalje Grada Tomislavu Joziću i obitelji Mire Jazbinski

Potpredsjednik Vlade Božidar Pankretić i gradonačelnik Krešo Beljak potpisali ugovor o sufinanciranju izgradnje prometnice

Seminar Porezne uprave za poduzetnike o novitetima koji ih očekuju

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002