12.10.2011.

U PUO Samobor dodijeljene diplome za voditelje seoskog turizma

Najveća vrijednost je stečeno znanje

U PUO Samobor dodijeljene diplome za voditelje seoskog turizma

Polaznici programa za voditelje seoskog turizma, nakon jednogodišnjeg školovanja, dobili su svoje diplome. Svečanost je priređena 11. listopada u samoborskom Pučkom otvorenom učilištu, a na uspješnom završetku programa polaznicima su čestitali predsjednik Gradskog vijeća i voditelj EU projekata u samoborskom Poduzetničkom centru Željko Žarko, direktor PCS-a i pročelnik Odjela za gospodarstvo i financije Grada Samobora Željko Radovanić, ravnateljica POU Samobor Ana-Marija Crnojević, voditeljica projekta Mreže obrazovnih ustanova za uspostavljanje EU standarda u seoskom turizmu Itana Bukovac i koordinatorica projekta Sunčica Stanić Gluhinić.

Riječ je o prvom programu osmišljenom za voditelje seoskog turizma u Hrvatskoj po standardima Europske Unije, zahvaljujući projektu Mreže obrazovnih ustanova za uspostavljanje EU standarda u seoskom turizmu, koji je počeo 23. listopada 2010. godine. Voditeljica projekta Itana Bukovac pri dodjeli doploma istaknula je kako je POU Samobor bio nositelj projekta, a u njemu su sudjelovali kao partneri POU Hrvatski dom Petrinja, POU Pouka Karlovac i Centar za cjeloživotno učenje Zagreb. Ukupna vrijednost projekta je 135.473 eura, od toga je EU sufinacirao 112.443 eura (83%), a vlastita sredstva partnera bila su 23.030 eura (17%). Na početku je napravljena analiza koju je proveo stručnjak EU-a za obrazovanje odraslih i savjetnik za malo i srednje poduzetništvo Roger Rice, a potom je napravljen novi kurikulum koji odgovara izraženim potrebama, rekla je Itana Bukovac i dodala da je u radionicama andragoških vještina sudjelovalo 26 predavača, a u sva tri grada program je završilo 57 polaznika. Iz prijašnjeg je iskustva utvrđeno kako je u Hrvatskoj u ovom segmentu problem bio nedostatak znanja o poslovnoj administraciji, nedostatak marketinških znanja, a treći je nedostatak znanja o upravljanju ljudskim resursima. U ovom prvom ciklusu izabrane su osobe koje se već bave ili se planiraju baviti seoskim turizmom na svojim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Osim teoretske nastave, oni su prošli i praktičnu nastavu na terenu.

Sunčica Stanić Gluhinić potom je naglasila da je program certificiran i da on obuhvaća devet modula (poslovna komunikacija i prezentacija, zakoni, certifikati i dozvole, poslovna administracija, prodaja i prodavanje, marketing, primanje gostiju, hrana i posluga, ljudski potencijali te ekologija i održivost), ukupno trajanje nastave bilo je 305 sati te je u Samoboru radilo 11 predavača, a program uspješno završilo 20 polaznika. Dodala je da je već iskazan velik interes i za sljedeći ciklus. Vrijednost projekta je što se stečena kvalifikacija upisuje u radnu knjižnicu. U sklopu programa polaznici su izradili prezentacije vlastitih obiteljskih gospodarstava i njihove ponude, napravili vježbu zahtjeva za financiranjem, svoj mali poslovni plan te marketinški plan.

Podršku projektu pružio je i Željko Žarko, čestitavši polaznicima i predavačima, dodavši kako vjeruje da će usvojena znanja polaznici primijeniti u praksi kako bi seoski turizam u Samoboru podigli na još višu razinu, obećavši i potporu Grada Samobora i PCS-a. Čestitkama se pridružio i pročelnik Željko Radovanić, naglasivši kako Grad Samobor u svojim programima i u proračunu osigurava potpore seoskom turizmu, jer s time živi već godinama. Rekao je da će se ta potpora nastaviti i sljedećih godina. Kao najveću vrijednost programa istaknuo je stečeno znanje.

Ravnateljica POU Samobor Ana-Marija Crnojević također je čestitala svim polaznicima i predavačima, rekavši da je ovo bio prvi projekt POU Samobor preko EU projekata (ukupno su ih sada četiri) te je na podršci zahvalila Gradu Samoboru i Poduzetničkom centru, kao i partnerima s kojima će se i dalje razvijati suradnja. U ime svih polaznika Gradu, PCS-u, POU Samobor i predavačima zahvalio je Mirko Šintić.

M.Š.

Pozitivna iskustva

Nakon dodjele certifikata vlasnik Etno kuće pod Okićem Marijan Slakoper rekao nam je da se već devet godina bavi seoskim turizmom, a prijavio se jer je osjetio potrebu da vidi i druga iskustva i usvoji nova znanja, jer je to dinamičan posao u kojem su potrebna različita znanja, od informatičkih znanja i marketinga nadalje. Stoga projektu daje pozitivnu ocjenu, smatrajući da će ova prva iskustva biti dobra za daljnje unapređenje projekta. Istaknuo je da ga je posebno zanimala terenska nastava i iskustva drugih, a u teoretskom dijelu bilo je dobro čuti odredbe zakona i druge odredbe, osobito stoga što su se oni poboljšali nakon upozorenja ljudi koji se, kao i on, već godinama bave seoskim turizmom. Netko osluškuje naše potrebe i to provodi u praksi, a to je dobar trend, zaključio je Marijan Slakoper.

Pozitivna iskustva ima i poznati samoborski ugostitelj Mirko Šintić, rekavši da je naučio puno toga novoga, što dokazuje da treba stalno usvajati nova znanja kako bi se pozicionirao na tržištu. Voditelj seoskog turizma i obiteljskog gospodarstva je zahtjevna stvar, ali i budućnost turizma u samoborskom kraju te Žumberku, smatra Šintić, dodajući kako se nada da će ove programe prepoznati Grad Samobor, županija i nadležna ministarstva i pružiti daljnje potpore te dati podršku razvoju sela kako bi se zaustavio egzodus i počeo povratak u selo, što je i njegova želja.

 

U PUO Samobor dodijeljene diplome za voditelje seoskog turizma

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002