26.04.2011.

Članovi udruge Kodeks s predstavnicima gradske vlasti dogovorili daljnje korake oko izgradnje Doma za starije osobe

Do ljeta odrediti gabarite Doma za starije

Članovi udruge Kodeks s predstavnicima gradske vlasti dogovorili daljnje korake oko izgradnje Doma za starije osobe

Članovi samoborske udruge Kodeks jedni su od onih koji su bili među nestrpljivijima oko konačnog gradskog preuzimanja bivše vojarne Taborec. Naime, gradska vlast im je obećala kako će upravo na tom prostoru biti ostvarena želja samoborskih umirovljenika koji već desetljećima maštaju o izgradnji Doma za starije osobe. Kontinuirani pritisci “kodeksovaca” na vlast u Gradu da se Dom za starije “dogodi” u što je moguće kraćem roku rezultirali su i sastankom sa zamjenikom gradonačelnika Hrvojem Frankićem u utorak, 26. travnja.

- Zadovoljni smo sastankom, ide se dalje i nema zastoja ni u čemu. Konkretno je dogovoreno da će prvi korak biti prikupiti podatake za zakonsku podlogu čitave priče oko Doma za starije u narednih 60 dana, što je na sebe preuzela ravnateljica samoborskog Centra za socijalnu skrb Nataša Koražija. Drugi korak je do ljeta obaviti obilazak barem dvaju novijih domova za starije osobe u bližoj okolici kako bi se lakše odredili kriteriji (cijena investicije, rokovi, cijena smještaja…) koji bi bili sastavni dio natječaja za samoborski dom – rekao nam je predsjednik Kodeksa Stjepan Mišo Vlahović netom po završetku sastanka.

Kako nam je pojasnio, Centar za socijalnu skrb će u naredna dva mjeseca prikupiti konkretne podatke o minimalnim i optimalnim kapacitetima samoborskog Doma za starije, da bi se jasnije znalo koje su mogućnosti sufinanciranja čitavog projekta kroz državna, županijska i gradska sredstva ili kroz oblik javno-privatnog partnerstva. U međuvremenu, rekao je Vlahović, u Gradu su već odradili preliminarne razgovore s 5 potencijalnih investitora zainteresiranih za izgradnju objekta na području bivše vojarne.

- Ono na čemu Kodeks u svakom slučaju inzistira, a s čime sam upoznao zamjenika gradonačelnika Frankića, je da se posebno vodi računa o socijalnoj komponenti, odnosno da minumalno 20 posto kapaciteta samoborskog Doma za starije bude rezervirano za umirovljenike slabijeg imovinskog stanja čiji će smještaj biti sufinanciran – rekao nam je Vlahović dodajući da “kodeksovci” smatraju kako budući objekt ne bi smio biti manjeg kapaciteta od 200 ležajeva.

K.S.

Foto: Prije točno godinu dana “kodeksovci” su s gradonačelnikom Beljakom “zabezecirali” lokaciju budućeg Doma za starije u bivšoj vojarni

Ambulanta za dijalizu

Prema Vlahovićevim riječima na sastanku je također bilo govora i o mogućnosti otvaranja ambulante za dijalizu u Samoboru, o čemu je zamjenika gradonačelnika izvjestio prim. dr. Slavko Lovasić, član Kodeksa. Kako je rečeno, to bi se ostvarilo u suradnji udruge koja okuplja pacijente s potrebom dijalize i jedne privatne ustanove na čiji teret bi išla čitava financijska konstrukcija te priče koja bi se ostvarila u nekadašnjim ambulantnim prostorijama bivše vojarne.

 
26.04.2011.

Samoborski HSLS dijelio pisanice

Poklonili 300-tinjak pisanica

Samoborski HSLS dijelio pisanice

Samoborske liberalke i liberali HSLS-a u subotu, 23. travnja dijelili su svojim sugrađanima prigodne pisanice. Na štandu u prolazu prema samoborskoj tržnici podijelili su ih 300-tinjak, sve redom ručno oslikanih.

I.H.

 

Članovi udruge Kodeks s predstavnicima gradske vlasti dogovorili daljnje korake oko izgradnje Doma za starije osobe

Samoborski HSLS dijelio pisanice

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002