25.05.2011.

Podaci Zavoda za zapošljavanje pokazuju da je na području Samobora, Svete Nedelje i Stupnika došlo do smanjenja broja nezaposlenih

200 osoba manje na burzi

Podaci Zavoda za zapošljavanje pokazuju da je na području Samobora, Svete Nedelje i Stupnika došlo do smanjenja broja nezaposlenih

Trend smanjenja broja osoba evidentiranih u samoborskoj ispostavi Zavoda za zapošljavanje nastavljen je u travnju. Prema službenim statističkim podacima na području kojeg pokriva samoborska ispostava (Samobor, Sveta Nedelja, Stupnik) evidentirano je 2686 nezaposlenih osoba, što je za 200 manje nego mjesec prije. U usporedbi s travnjem prošle godine broj nezaposlenih je veći za 48 osoba.

Detaljniji pregled će pokazati da je posao sa samoborske burze rada u travnju našlo 164 osoba, dok je zaposlenih iz evidencije Zavoda na temelju drugih poslovnih aktivnosti bilo 97, a 105 osoba brisano je iz evidencije zbog ostalih razloga. Novoprijavljenih osoba u samoborskoj ispostavi Zavoda za zapošljavanje bilo je 166, a 1081 osoba koristi novčanu naknadu za nezaposlene.

Što se Zagrebačke županije tiče, i njihova statistika pokazuje smanjenje broja nezaposlenih u odnosu na ožujak za 980 osoba pa je sada u županiji službeno evidentirano 15 858 nezaposlenih osoba.

K.S.

 
25.05.2011.

60. obljetnica djelovanja DVD Vrbovec Samoborski

Nisu se dali ni vatri ni vodi

60. obljetnica djelovanja DVD Vrbovec Samoborski

Dana 21. svibnja je, u povodu Mjeseca zaštite od požara, u Vrbovcu Samoborskom održana svečanost obilježavanja 60. obljetnice djelovanja tamošnjeg vatrogasnog društva. U svečano uređenom selu i vatrogasnom domu velik je broj vatrogasaca, mještana i prijatelja proslavio ovu obljetnicu. Usprkos oblačnom i kišovitom vremenu vatrogasci se nisu dali omesti pa je održana svečana povorka vatrogasaca i vatrogasne tehnike.

Zapovjednik DVD-a Vrbovec Vlado Lastovčić, koji je vodio povorku, predao je prijavak Hrvoju Frankiću, zamjeniku gradonačelnika Grada Samobora, uz kojega su još bili zamjenik gradonačelnika Željko Stanec, predsjednik Gradskog vijeća Željko Žarko, pročelnik Odjela za gospodarstvo i financije Željko Radovanić, predsjednik Mjesnog odbora Vrbovec-Medsave Pavao Lastovčić, zamjenik zapovjednika Zagrebačke županije Vladimir Domin, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Samobora Jurica Domin, tajnik Vatrogasne zajednice Grada Samobora Boris Bogolin, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Mladen Žitković te, u ime slavljenika, predsjednik Miroslav Vitko i tajnik Ivan Vitko. Za glazbeni ugođaj brinula se limena glazba DVD-a Plešivica.

Svečanost je nastavljena pod šatorom svečanom sjednicom društva. Tajnik Ivan Vitko podsjetio je da je skupina entuzijasta 1950. godine pokrenula inicijativu, a u kolovozu 1951. godine osnovala DVD Vrbovec. Predsjednik Stjepan Kašica neumorno je radio na njegovoj organizaciji i, uz pomoć Vatrogasnog saveza Općine Samobor, ustrojio društvo u skladu s tadašnjim pravilima i mogućnostima. Vatrogasna oprema bila je spremljena i čuvana u privatnim kućama. Financijska sredstva za nabavu opreme su dobivena od Vatrogasnog saveza, kao i skupljanjem materijalnih dobara (kukuruz, pšenica, krumpir i sl.), koja su se prodavala kako bi se prikupila financijska sredstva za opremu. Požari gospodarskih objekata, poplave Save i stalna potreba za stjecanjem stručnih znanja poticali su na još veće aktivnosti i potrebu gradnje vlastitog doma. Tako se 1962. godine krenulo s gradnjom vatrogasnog doma. Velik trud je ulagan u školovanje, na intervencije u gašenju požara stambenih i gospodarskih objekata, otvorenog prostora, raslinja i šume, a najviše je truda uloženo u spašavanje imovine gradnjom nasipa i ispumpavanjem vode iz objekata prilikom elementarnih nepogoda. Osim na intervencijama, vatrogasci su sudjelovali i na vatrogasnim natjecanjima i prigodnim svečanostima i druženjima.

Za ovu je svečanost, zajedničkim naporima Grada Samobora, Vatrogasne zajednice grada Samobora, Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, obrtnika, zanatlija, tvrtki i mještana, nabavljeno novo vatrogasno kombi vozilo.

Predstavnik Grada Samobora Hrvoje Frankić čestitao je obljetnicu djelovanja, naglasio važnost djelovanja vatrogasnog društva Vrbovec na ovom području te uručio ključeve novog vozila predsjedniku Miroslavu Vitku. Prema tradiciji, vlč. Kruno Kašnar, gvardijan franjevačkog samostana, predvodio je zahvalnu misu, blagoslovio sve vatrogasce, nazočne goste te kombi vozilo. Potom su pojedincima, udrugama i vatrogasnim društvima uručena prigodna spomen priznanja.

Predstavnici vatrogasnih društava čestitali su i darovali prigodne poklone. Na svečanosti su bili predstavnici DVD-a Samobor, Bregana, Rude, Otok, Cerje, Galgovo, Bobovica, Jarušje, Gornja Vas, Veliki Lipovec, Grdanjci, Klokočevec, Pavučnjak, Petkov Breg, Klinča Sela, JVP Samobora, predstavnici udruge umirovljenika Vrbovca te članice udruga Etno-fletno i Hrvatsko srce, obučene u narodne nošnje samoborskog kraja.

Poslije svečane skupštine održano je prigodno druženje uz glazbeni sastav Amaro.

A. Bogolin

Fotografija: B. Bogolin

FOTO: Prijavak zapovjednika Vlade Lastovčića

 

Podaci Zavoda za zapošljavanje pokazuju da je na području Samobora, Svete Nedelje i Stupnika došlo do smanjenja broja nezaposlenih

60. obljetnica djelovanja DVD Vrbovec Samoborski

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002