19.10.2011.

Završetak školovanja za prvu generaciju projekta Certificirane profesionalne dadilje na tržištu rada

Dadilje dobile diplome

Završetak školovanja za prvu generaciju projekta Certificirane profesionalne dadilje na tržištu rada

Nakon uspješno završenog šestomjesečnog programa 16 polaznica s područja Samobora, Svete Nedelje, Jastrebarskog i Zaprešića dobilo je 19. listopada u POU Samobor diplome za posao dadilje. Tim je svečanim činom obilježen završetak školovanja prve generacije u projektu koji su zajednički provodili Regionalna razvojna agencija Zagrebačke županije, Hrvatski zavod za zapošljavanje te pučka otvorena učilišta u Samoboru, Velikoj Gorici i Ivanić-Gradu u sklopu IV. komponente IPA programa Razvoj ljudskih potencijala.

Na maloj svečanosti bili su direktor RRA Zagrebačke županije Zlatko Herček, predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Željko Žarko, pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Samobora Damir Fabek, ravnateljica POU Samobor Ana-Marija Crnojević i voditeljica obrazovnih programa u POU Samobor Itana Bukovac te ravnateljice dječjih vrtića Izvor i Potočić. Oni su čestitali polaznicama, njihovim predavačima i suradnicama na projektu na uspješno obavljenom poslu.

Direktor RRA Zagrebačke županije Zlatko Herček rekao je da se projekt Certificirane profesionalne dadilje na tržištu rada Zagrebačke županije provodio u tri pučka otvorena učilišta za područje cijele županije i da je njime bilo obuhvaćeno 60 žena. Njih se uključilo u projekt u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, jer riječ je bila o populaciji dugotrajno nezaposlenih žena starijih od 40 godina i nezaposlenim samohranim majkama. Napomenuo je i da se naišlo na podosta problema u koordinaciji s ministarstvima znanosti, obrazovanja i športa te gospodarastva, ali da će zvanje dadilje biti regulirano u propisima kako bi se mogle izdavati obrtnice ili otvarati trgovačka društva za čuvanje djece.

Damir Fabek dodao je da se upornošću Regionalne razvojne agencije, gradskog Odjela za društvene djelatnosti i ravnateljica dječjih vrtića Izvor i Potočić, u kojima se obavljala praksa, ipak uspjela razriješiti sva problematika kod nadležnih institucija.

Čestitke je uputio i Željko Žarko te ravnateljica DV Izvor Ljerka Cigula, istaknuvši da su se sve dadilje na praksi pokazale kao vrlo pouzdane i marljive te im zaželjela uspjeh u daljnjem radu. Ana-Marija Crnojević zahvalila je Regionalnoj razvoj agenciji i Gradu Samoboru na podršci te svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta. Na kraju su i polaznice zahvalile svojim predavačima i organizatorima projekta.

Inače, ukupna vrijednost projekta je 941.457 kuna, od čega je Europska Unija osigurala 83,74% potrebnog iznosa. Ukupno je odrađeno 450 nastavnih sati teorijskog i praktičnog dijela. Ukupno je na području županije 59 žena dobilo uvjerenje o stručnoj osposobljenosti, koje se upisuje u radnu knjižicu, a njih 16 je nastavu i praksu odradilo u Samoboru. Tijekom stručnih radionica, treninga i prakse nove su dadilje dobile temeljna znanja iz psihologije, pedagogije, komunikacije i bontona, kao i znanja o hranjenju i presvlačenju djece, pripremanju jednostavnih zdravih jela, hitnoj pomoći, o dječjim igrama i dječjoj književnosti, informatici, organizaciji vremena, higijeni i zaštiti na radu. Također, educirane su i o poduzetništvu - o pravnim propisima, izračunu cijene rada te osnovnim pojmovima u knjigovodstvu.

M.Š.

 

Završetak školovanja za prvu generaciju projekta Certificirane profesionalne dadilje na tržištu rada

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002