31.05.2011.

Održan seminar o predstavljanju mogućnosti financiranja projekata iz IPA fondova EU

Bez osnovnih znanja neće biti ni sredstava

Održan seminar o predstavljanju mogućnosti financiranja projekata iz IPA fondova EU

U organizaciji Grada Samobora, Poduzetničkog centra Samobor i Pučkog otvorenog učilišta 30. svibnja u Maloj dvorani POU održan je seminar o predstavljanju mogućnosti financiranja projekata iz IPA fonda EU te o osnovama pisanja projektnih ideja. Ciljevi seminara bili su da se sudionici upoznaju s vrstama natječaja IPA komponente, saznaju kako funkcionira sustav EU natječaja, vide primjere projekata kojima je odobreno financiranje te se upoznaju s načinom odabira projektnih prijedloga.

Na seminaru su besplatno mogli sudjelovati predstavnici svih javnih udruga i ustanova s područja Samobora, a kako nam je rekao Željko Žarko iz PCS-a kao jednog od organizatora, na seminar se odazvalo njih 28 i to vrlo širokog spektra, jer su došli predstavnici Gradske knjižnice, vrtića, pojedinih osnovnih škola i KUD-ova, Udruga invalida, Savjet mladih i ostale udruge s područja civilnog društva. Seminar je bio edukativnog karaktera kako bi se vidjelo što nas čeka pri ulasku u Europsku Uniju, tj. što treba napraviti i koja znanja usvojiti za apliciranje na natječaje. Organizatori ističu i da je ovaj seminar bio tek temelj, nakon kojeg slijedi intenziviranje cijelog procesa, tj. slijede višednevni tečajevi i radionice na kojima će se razrađivati konkretne projektne ideje te, po mogućnosti, i završiti neke projekte kako bi se odmah mogli aplicirati na natječaj. Zato zainteresirani, ako žele sudjelovati u ovom proces, još mogu kontaktirati samoborski Poduzetnički centar, istaknuo je jedan od voditelja projekata za EU fondove u PCS-u Željko Žarko.

M.Š.

 
31.05.2011.

Održana izvještajna skupština Udruge Etno fletno

Sve će ovisiti o sredstvima

Održana izvještajna skupština Udruge Etno fletno

U Samoborskom je Otoku 28. svibnja održana 1. skupština Udruge Etno fletno. Na skupštini su, uz članice i članove udruge, bili prisutni i brojni gosti, a samoborski gradonačelnik Krešo Beljak pohvalio je rad udruge i naglasio da na području Grada Samobora djeluju brojne udruge koje iz proračuna dobivaju znatno veća sredstava, a nemaju takve rezultate kao Etno fletno.

Iz izvještaja predsjednice Udruge Marije Linidić vidljivo je koliko je udruga bila aktivna od osnivanja. Na samom početku rada udruge postavljena je izložba starih uporabnih predmeta, zatim sudjelovanje na raznim manifestacijama, gdje su predstavljena izvorna domaća jela, sudjelovanje u humanitarnim akcijama, a jedna od njih je i pomoć za 32 siromašne obitelji iz Petrinje. Organizirana je berba kukuruza na tradicionalan način, a koja je i u planu za 2011. Uz berbu, planirani su dani žetve, sudjelovanje na sajmovima na području Zagrebačke županije, na proslavi Dana grada Samobora, organizacija svadbe, radionice ručnih radova, izložba starina, ovisno o sredstvima kojima će raspolagati.

Po prvi puta izvedena je himna udruge, za koju je tekst napisala članica Anastazija Noršić, a podijeljene su i zahvalnice najaktivnijim članicama i sponzorima. Izveden je i kratak skeč o jazu generacija na selu.

Nakon službenog dijela skupštine poslužena je večera i razrezana rođendanska torta za još puno uspješnih godina rada udruge i njezinih "fletnih" članica.

M.G.H.

 
31.05.2011.

Učenici OŠ Farkaševec i Mirnovec sudjelovali u projektu Dječjeg odjela Gradske knjižnice

Knjižni pinklec za prvašiće

Učenici OŠ Farkaševec i Mirnovec sudjelovali u projektu Dječjeg odjela Gradske knjižnice

Učenici prvih razreda OŠ Farkaševec i Mirnovec bili su sudionici ovogodišnjeg projekta Knjižni pinklec Dječjeg odjela Gradske knjižnice. Na početku školske godine s veseljem su uzeli pinklec, stavili ga na leđa i uputili se u knjižnicu. Za svaku pročitanu knjigu i točno odgovoreno pitanje te za ilustraciju dobili su naljepnice koje su vrijedno skupljali. Kako bi im uspješno obavljeni zadaci ostali u još ljepšem sjećanju, knjižnična dramska grupa priredila im je prigodan program ispunjen igrokazima, recitacijama, skečevima i glazbom. Osim zabave, uskoro bivši prvašići, mogli su čuti i korisne savjete učenika viših razreda pa su tako saznali kako trebaju uživati u nižim razredima, jer je u višima sve puno zahtjevnije, a pogotovo matematika, te da pripaze u koga će se zaljubiti zato što im to može stvoriti ozbiljne probleme. Program je završio kako je i započeo - smijehom, pljeskom i prigodnim darovima.

B.M.

 

Održan seminar o predstavljanju mogućnosti financiranja projekata iz IPA fondova EU

Održana izvještajna skupština Udruge Etno fletno

Učenici OŠ Farkaševec i Mirnovec sudjelovali u projektu Dječjeg odjela Gradske knjižnice

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002