01.12.2011.

Željko Koščica plakatom izrazio svoje političko razmimoilaženje s predsjednicom DC-a

Draga Vesna...

Željko Koščica plakatom izrazio svoje političko razmimoilaženje s predsjednicom DC-a

U poplavi brojnih plakata s kojih nas obećanjima mame izborni kandidati našao se i jedan koji nema svrhu vabljenja na glasanje za koju od opcija, iako jest vezan uz politiku. Naime, na plakatu se nalaze fotografije predsjednika samoborskog DC-a Željka Koščice i predsjednice DC-a Vesne Škare Ožbolt, uz poruku "Draga Vesna, puno sreće s HDZ-om, ali bez nas"!

- Plakat sam dao postaviti u znak protesta protiv odluke Vesne Škare Ožbolt da ide u koaliciju s HDZ-om, a platio sam ga iz svog džepa – pojasnio nam je Željko Koščica poruku na plakatu, kojeg mogu vidjeti oni koji voze "betonkom" u smjeru Svete Nedelje. Kako je rekao, nezadovoljan je što je odluka o koaliranju donesena bez potvrde Glavnog odbora i Predsjedništva stranke.

- Ja sam još uvijek u DC-u i sad čekam reakciju središnjice. Vjerojatno će me izbaciti. A ako me ne izbace, sam budem otišao – najavio je Koščica, objašnjavajući kako jednostavno ne može prijeći preko odluke kojom se poništava sve ono za što se borio u svojih 10 godina u samoborskom DC-u. Na pitanje o vlastitoj političkoj budućnosti Koščica je rekao da ne planira prelazak ni u koju stranku, ali kako postoji mogućnost da će ostati u politici te na lokalnim izborima izaći s vlastitom neovisnom listom.

K.S.

 
01.12.2011.

Zašto tražim vaš glas?

Nismo svi isti, mi smo drugačiji!

Zašto tražim vaš glas?

Zašto tražim vaš glas?

Vrijeme u kojemu radišna, odgovorna, poštena i pouzdana osoba mora objašnjavati, pače i pravdati se! zašto je u politici, sve je prije negoli normalno!

U dosadašnjem političkom angažmanu najviše takvih upita došlo mi je od isto tako marljivih, poštenih i odgovornih ljudi, koji se ne prestaju čuditi kad u političkoj areni naiđu na osobe koje su se profesionalno dokazale, koje su i privatno ispunjene i koje su same, vlastitim radom i naobrazbom, osigurale pristojnu građansku egzistenciju.

Dodatno čuđenje izaziva činjenica da se u političkoj areni nađe veća koncentracija žena. Tako i HSLS-ova lista, koju ja vodim u ovoj izbornoj jedinici, na prva tri mjesta ima žene, koje dijele i istu profesiju – sve tri smo liječnice.

Prvo što moram kazati jest da nisu svi političari isti, a nisu ni sve političarke! Mi žene na listi HSLS-a želimo da se u Hrvatskoj stvari promijene nabolje, ne deklarativno, i ne samo kroz predizborne priče i obećanja, nego suštinski, da Hrvatska postane mjesto kakvo bi svaki roditelj zaželio za život vlastitoga djeteta. Osim što imamo jasnu viziju uspješne zemlje, zdravoga društva i sigurne budućnosti, mi imamo i sposobnosti, spremnosti i etičkih kvaliteta da javni posao, što politika jest, obavljamo onako kako je u najboljem javnom interesu.

Hrvatska je još uvijek značajno ispod zakonom propisanih kvota udjela žena u politici. Naša je praksa daleko iza prakse nordijskih zemalja, u kojima žene u velikom broju sudjeluju u zajedničkim i javnim poslovima, gdje se zasigurno može tražiti objašnjenje dobroga dijela ukupne uspješnosti tih zemalja, u kojima se gospodarska efikasnost lijepo usklađuje s humanim društvenim odnosima.

Vjerujem da ima cinika koji bi sadašnju zastupljenost žena na listama bili skloni objasniti činjenicom da je stanje toliko teško da se muškarci povlače i ostavljaju slobodan prostor za političarke. Vjerujem da su dijelom u pravu, onoliko koliko su u pravu i stručnjaci koji u feminizaciji pojedinih profesija ne vide dokaz ženske emancipacije, nego upravo suprotno – potvrdu da su iz te iste profesije nestale povlastice, reputacija, napokon i realni novac, pa je ostavljen prostor za žene.

Kolikogod bilo popularno omalovažavati političare „kao takve“, a politički poziv izjednačavati s tzv. najstarijim zanatom na svijetu, moram inzistirati na drugačijem pristupu! Podsjetit ću na riječi velikoga Vlade Gotovca, filozofa, pjesnika, stradalnika zbog vlastitih uvjerenja, svestranoga intelektualca i, napokon, političara – zastupnika u Hrvatskom saboru i predsjedničkoga kandidata, čovjeka zbog kojega sam se, poput mnogih drugih liberala, uključila u politiku. Gotovac je rekao da politika ne mora biti nečasna ako se njome bave časni ljudi. U toj se misli zrcali sav njegov aktivizam, odlučnost i odgovornost prema vlastitom narodu.

Svi mi kojima je boljitak i budućnost Hrvatske i njezinih građana na srcu, moramo preuzeti svatko svoj dio odgovornosti. Prevažne su stvari na kušnji da bismo ih prepustili samo vidljivim i manje vidljivim interesnim skupinama.

Birači imaju u rukama vrlo jako oružje – glas na izborima. Imamo i odgovornost prema sebi i prema vlastitoj djeci, jer nikomu od nas ne smije biti svejedno kakvu ćemo im zemlju ostaviti iza sebe. Političke odluke znače konkretne posljedice, kakve ćemo osjećati na vlastitim životima. Kad se kaže da se godišnje zbog korupcije izgubi najmanje dvije milijarde eura, to znači da smo toliko siromašniji u zdravstvenoj zaštiti, u socijalnoj skrbi, u zaštiti najranjivijih, da se nisu stvorili uvjeti za novo zapošljavanje niti ohrabrili i pomogli mladi ljudi s dobrim poslovnim idejama. Korupcija je u našoj zemlji počela ugrožavati i zdravo tkivo ekonomije i ukupnoga društva, pa su sada ugroženi i oni zdravi gospodarski subjekti, jer moraju trpjeti teret enormnih poreznih i drugih davanja, ali i sami temelji društva, jer su obezvrijeđene temeljne vrednote – rad, poštenje, pravda.

Neću vam obećavati blagostanje preko noći.

No obećat ću vam pošten rad, pouzdanost, neprestanu komunikaciju, otvorena vrata i žestoko zalaganje za pravedna politička rješenja!

Pozivam vas da svoj glas date kandidatkinjama i kandidatima HSLS-a i listi broj 13 na kojoj je nositelj predsjednik HSLS-a Darinko Kosor!

(sponzorirani članak)

 

Željko Koščica plakatom izrazio svoje političko razmimoilaženje s predsjednicom DC-a

Zašto tražim vaš glas?

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002