13.07.2011.

Stranka umirovljenika ukazala na nepravilnosti u Zagrebačkoj županiji, a dio se navoda odnosi i na Samobor

Traže ostavke Kožića i Mikuljana

Stranka umirovljenika ukazala na nepravilnosti u Zagrebačkoj županiji, a dio se navoda odnosi i na Samobor

Stranka umirovljenika (SU) održala je krajem lipnja konferenciju za novinare na kojoj je upozorila kako na razini Zagrebačke županije postoji sukob interesa i korupcija. Predsjednik SU-a Lazar Grujić je na pressici, kako javlja Hina, župana Stjepana Kožića i suradnike optužio za krivotvorenje službene isprave s ciljem da se za ravnatelja Uprave županijskih cesta imenuje član HSS-a, nauštrb kandidata koji je imao prednost kao branitelj. Ove je navode župan Kožić demantirao, najavivši tužbu za iznošenje neistina.

Što se tiče predsjednika županijske Skupštine Damira Mikuljana, član predsjedništva SU-a Milivoj Špika rekao je da je Mikuljan u sukobu interesa, jer njegov odvjetnički ured daje pravne usluge jedinicima lokalne uprave i samouprave u županiji te javnim poduzećima na županijskoj razini, čime si svake godine osigurava veliku zaradu.

Predsjednik SU-a Lazar Grujić potvrdio nam je da su to glavni razlozi zbog čega su zatražili ostavke župana Kožića (HSS) i predsjednika Skupštine Damira Mikuljana (HDZ), koje su prijavili DORH-u i USKOK-u. Traže i ostavku ministra pravosuđa i predsjednika županijskog HDZ-a Dražena Bošnjakovića, jer su ga upozorili na nezakonitosti, ali on ništa nije poduzeo kako bi ih spriječio. Grujić se nada kako će premijerka Kosor u ovom slučaju dokazati načela nulte stope tolerancije prema koruptivnom i nezakonitom ponašanju.

Mikuljan zastupao i Samobor

Sve izečeno zanimljivo je i zbog činjenice da je odvjetnički ured Damira Mikuljana zastupao i Grad Samobor u sudskim procesima od 2006. do 2009. godine. Prema navodima iznesenim na konferenciji za novinare Stranke umirovljenika, Mikuljanov ured je od Grada Samobora u tri godine (od 2008. do 2010.) naplatio oko 920 tisuća kuna. Prema dostupnim podacima, iz Grada Samobora u 2008. godini isplaćeno mu je 148.553 kuna, u 2009. godini 466.732 kune, a početkom 2010. godine 305.000 kuna.

Sadašnji samoborski gradonačelnik Krešo Beljak (HSS) potvrdio je da je prekinuo ugovor s Mikuljanom po stupanju na dužnost sredinom 2009., a za zadnju isplatu u 2010. kaže da se radilo o zaostalim računima za odvjetničke usluge izvršene tijekom 2009. godine. Inače, u proračunu Grada Samobora za 2011. godinu ukupno je za odvjetničke usluge predviđeno 200.000 kuna, a do kraja svibnja isplaćeno je 45.023 kune.

Masten: Korist je bila višestruka

Kako je u Samoboru došlo do angažmana odvjetničkog ureda Damira Mikuljana pitali smo tadašnjeg zamjenika gradonačelnika Tomislava Mastena (HDZ). On je rekao da je Mikuljan izabran za odvjetnika na sjednici Gradskog poglavarstva u travnju 2006. godine, a Poglavarstvo je tu odluku donijelo nakon što je, prema zakonskoj uredbi, državno odvjetništvo prestalo po službenoj dužnosti zastupati jedinice lokalne uprave i samouprave pa su Gradu vratili sve predmete u postupku.

- Grad je morao angažirati odvjetnički ured i temeljem zakonskih propisa odabran je ured gospodina Mikuljana. Uz to, napominjem da Damir Mikuljan tada nije bio predsjednik Skupštine Zagrebačke županije, već je to bila Palma Klun Posavec iz SDP-a. Mikuljan je za predsjednika Županijske skupštine izabran tek u srpnju 2008. godine pa smo, nakon toga, s njim dalje surađivali još kratko vrijeme – pojasnio je Masten.

Što se tiče isplate, koja je istaknuta na pressici SU-a, Tomislav Masten je rekao da, koliko je njemu poznato, cjenik odvjetničkih usluga propisuje Odvjetnička komora prema svojim kriterijima te je na tim osnovama potpisan i ugovor. Od 2008. na snazi je novi Zakon o javnoj nabavi pa je i prema njegovim odredbama Gradsko poglavarstvo ponovilo postupak izbora odvjetničkog ureda. To je napravljeno na isti način kao i u svim ostalim jedinicama lokalne samouprave, napominje Masten.

- U cijeloj priči bitno je da je odvjetnik Mikuljan dobio velik broj sporova za Grad Samobor, dok sve ostalo ulazi u sferu politikanstva. U prvostupanjskim presudama dobio je, primjerice, dva velika slučaja u kojima su Samoboru pripale nekretnine višemilijunske vrijednosti. Dobio je spor s tvrtkom Hrvatska gradnja oko gmajne u Rakovici, veličine 3 ha, koja je procijenjena na oko 3 milijuna eura. Drugi veliki spor je vlasništvo nad telefonskom centralom u Samoboru u Gajevoj. Bilo je još niz slučajeva koji su se protezali godinama, a koje je odvjetnik Damir Mikuljan uspješno riješio. O iznosima koji su mu isplaćeni ne mogu točno govoriti, jer je jedan dio isplaćen nakon promjene vlasti, ali znam da Damir Mikuljan nije htio naplatiti troškove nakon dobivanja prvostupanjske presude za gmajnu u Rakovici, već je ponudio da se troškovi isplate tek po dobivanju drugostupanjske presude, tj. kada se naplate troškovi od strane koja je izgubila spor. No, nakon promjene vlasti gradonačelnik Krešo Beljak mu je otkazao usluge angažiravši novog odvjetnika, bivšeg gradonačelnika HSS-a Žarka Adameka, pa je odvjetnički ured Damira Mikuljana zatražio isplatu troškova temeljem potraživanja koje je imao nakon prvostupanjske presude. Ne bih želio ulaziti u to na koji je način gradonačelnik Beljak dogovorio prekid suradnje i angažman novog odvjetnika i koliko je to stajalo Grad Samobor – istaknuo je na kraju Tomislav Masten.

M. Šipuš

 

Stranka umirovljenika ukazala na nepravilnosti u Zagrebačkoj županiji, a dio se navoda odnosi i na Samobor

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002